Costineştiul vechi şi nou. Cum a redevenit una din cele mai aglomerate staţiuni:„Un student poate mânca un prânz cu 23,99 lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum arată Costineştiul, una din cele mai aglomerate staţiuni FOTO Mariana Iancu
Cum arată Costineştiul, una din cele mai aglomerate staţiuni FOTO Mariana Iancu

Preţurile mici atrag în continuare mii de tineri în Costineşti, aşa cum odinioară spiritul de libertate al staţiunii îi chema vară de vară pe părinţii lor. Simbolurile staţiunii, Vox Maris sau Disco Ring, sunt acum înecate de genurile muzicale ale noii generaţii.

Peste simbolurile Costineştiului care au dăinuit peste timp se suprapune prezentul. De departe, cel mai vestit este Obeliscul, monumentul triumfal distrus de inundaţiile din vara anului 2005 şi reconstruit. Vox Maris Disco este un alt loc unde părinţii tinerilor care astăzi vin în Costineşti se distrau până în zori. 

În prezent, spiritul Costineştiului este alterat de manelele care se aud din unele difuzoare, de hotelurile comuniste de pe care cade tencuiala, de dorinţa localnicilor care şi-au ridicat încă un etaj la case din banii strânşi de-a lungul deceniilor. Turiştii sunt întâmpinaţi în aceeaşi gară mică fără copertină, unde doar reclamele lipite pe zidurile coşcovite s-au schimbat.

IMAGINI DIN COSTINEŞTI 

Şi acum, ca şi în urmă cu 30 – 40 de ani, Costineştiul este un furnicar ziua şi noaptea. Majoritatea turiştilor sunt tineri, care duc mai departe legenda staţiunii. Un grup de tineri din Harghita au venit pentru a patra oară la Costineşti. Rup greu limba română, dar ne înţelegem pe limba distracţiei. „Venim aici pentru că este mult tineret şi muzică şi distracţie“, spune liderul lor, student în Cluj. Nu se plâng nici de preţuri, care spun că sunt corecte, plătind 150 de lei pe noapte pentru o cameră într-o vilă.

„Sunt condiţii ca pe vremea lui Ceauşescu“

Şi turiştii trecuţi de prima tinereţe spun că au ales Costineştiul tot pentru că este o staţiune plină de viaţă. Doi adulţi din Deva care aşteptau trenul în gară spun că au ales Costineştiul pentru atmosfera de aici, dar şi pentru preţurile decente. „Am stat la particulari, unde am plătit 150 de lei camera pe noapte. Condiţii foarte bune. Nu mergem în Mamaia pentru că acolo apa este murdară şi vegetaţie necurăţată“, spune bărbatul.

Alţii spun că au schimbat Mamaia pe Costineşti din cauza „fiţelor“ din staţiunea nordică. „Până acum trei ani, mergeam la Mamaia cu familia, dar am renunţat, din cauza fiţelor. Venim în Costineşti pentru că ne place mai mult“, mărturiseşte Robert, din Bucureşti, care a venit în vacanţă cu toată familia.

Un grup de turişti din Olteniţa, care s-au cazat la Hotel Azur, reclamă condiţiile din spaţiile de cazare. „Sunt condiţii ca pe vremea lui Ceauşescu. Nu s-a schimbat nimic în hotel. Dacă vrei o cameră cu aer condiţionat costă 250 de lei, dacă optezi pentru una cu două paturi costă 230 de lei“, spun ei. Nu sunt pentru prima dată în Costineşti. Anul trecut, au stat la Poieniţa, unde, spun ei, preţul unei camere sare de 400 de lei, dar şi condiţiile sunt de lux.

Nisipul şi apa mării par neîncăpătoare pentru turiştii începutului de august. Dacă unii aleg să stea la umbră şi pe şezlong, al cărui cost de închiriere este de 50 de lei, alţii se bronzează direct pe cearceaf. În zona Obeliscului se încing jocuri pe plajă, iar pe fundal se aude muzică. Cei care nu se bălăcesc în apa Mării Negre, de culoarea albă, se pot plimba cu ambarcaţiunile de agrement, ai căror „căpitani“ îşi strigă non-stop ofertele.

Fenomenul manelizării, greu de oprit

Alexandru Bălan, preşedintele Asociaţiei Patronale Costineşti, spune că, în prezent, în Costineşti sunt 40.000 de turişti. De ce-au ales aceştia Staţiunea Tineretului? „În Costineşti, explică el, preţurile sunt mai mici decât în alte părţi. Spre exemplu, un tânăr student poate mânca un prânz cu 23,99 lei. Este vorba de un meniu complet: o ciorbă de perişoare, felul doi cârnaţi olteneşti, salată de varză, o chiflă şi o băutură la alegere. Ca să faci preţul ăsta, cred că ieşi în pierdere sau ai câştig un leu“, spune Alexandru Bălan. Şi nu doar unităţile de alimentaţie publică au redus profitul pentru ca preţul de raft să fie mic şi turistul să nu resimtă scumpirile. Într-adevăr, rar găseşti meniuri care să sară de 37 de lei, conform preţurilor afişate pe promenada staţiunii. 

Reprezentantul agenţilor economici din staţiune spune că peste toate rămâne spiritul Costineştiului pe care nimeni nu poate să-l fure, deşi fenomenul de manelizare este greu de ţinut în frâu. „Este foarte greu să renunţăm la manele. Am vorbit cu membrii fondatori ai asociaţiei să întrerupă astfel de melodii, dar este foarte greu atâta vreme cât tinerii au învăţat să se distreze pe manele. Asta li s-a oferit şi asta cer“, spune el, cu regret. În contraofertă, Costineştiul vine cu festivaluri de muzică rock şi alte genuri.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Radio Vacanţa, mica oază de libertate în România comunistă: emitea în cinci limbi şi difuza muzică străină

Vlad Leu, cineast: „Ruşii din Odessa ascultau Radio Vacanţa. Acolo, muzica occidentală era interzisă“. Cum s-au pus bazele postului de radio estival

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite