Cum pot fi readuşi turiştii la Mamaia, devenită cea mai hulită staţiune. „Bărbaţii vor să-şi scoată soţiile la dans“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamaia la început de sezon FOTO Ovidiu Oprea
Mamaia la început de sezon FOTO Ovidiu Oprea

Cu câteva decenii în urmă, miile de turişti străini care îşi petreceau vacanţele în Mamaia vorbeau la superlativ despre staţiune: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. Acum, ei au devenit o amintire, însă nici românii nu mai vor să-şi petreacă vara aici. Dovada, plajele, hotelurile şi parcările sunt goale.

Mamaia nu mai e demult o staţiune turistică, ci un cartier al Constanţei, sunt de părere specialiştii în turism, care spun, cu părere de rău, că fosta perlă a litoralului nu mai are nimic din ceea ce o făcea atractivă cândva. Lipsesc spaţiile verzi dintre hoteluri şi de pe centrul Bulevardului Mamaia, locurile de distracţii, un teatru de vară, un restaurant tradiţional, dar şi serviciile de calitate, bunul simţ al hotelierului şi preţurile decente.

Lipsesc un teatru de vară, un restaurant cu specific românesc

Din punctul de vedere al specialiştilor în domeniu, unui turist nu-i trebuie doar loc de cazare şi plajă, ci şi divertisment. Constantin Dumitraşcu, fost şef al Agenţiei de Turism Mamaia, spune că în staţiune nu există un restaurant cu specific românesc, aşa cum era Mioriţa pe vremuri, însă vestitul local a fost dat maneliştilor, iar în prezent aici s-a deschis un magazin alimentar. A  dispărut şi barul cu specific oriental, care-i atrăgea pe toţi cei care doreau să guste din deliciile orientale şi să asculte muzică de calitate. 

Singurele distracţii din Mamaia sunt rezervate tinerilor cu bolizi de lux, care se dau cu sky-jeturile sau copiilor care merg la Aqua Magic, însă turiştii de condiţie medie, care vor să-şi scoată seara soţiile la teatru, la o grădină de vară, sau la dans, aşa cum era cândva, nu au această posibilitate. „Înainte, toţi artiştii din Bucureşti se mutau vara pe litoral. Acum, nu ai unde să te duci“, spune Constantin Dumitraşcu. 

Din punctul său de vedere, un alt punct de atracţie ar putea fi Castelul Reginei Maria, din centrul staţiunii, acum în ruină. El spune că, dacă Castelul Regal ar fi reabilitat, Constanţa ar lua faţa Balcicului, acolo unde se află o altă perlă arhitecturală a familiei regale.

„Cu un frigider în cameră avem hotel de cinci stele“

În Mamaia, este o debandadă totală. „Preţurile sunt foarte mari şi nu reflectă serviciile, iar hotelierii vor să recupereze în două luni bani pentru un an întreg. De asta în Mamaia sunt preţuri speciale pe weekend, mult mai mari dacă vii în concediu de lunea. Sunt oameni total neprofesionişti, care nu au treabă cu turismul. Băgăm un minifrigider în cameră, un televizor şi spuneam că e hotel de cinci stele. Asta nu mai înţeleg“. Pe de altă parte, ospătarii buni au plecat în afară“. 

La această stare de fapt se adaugă lipsa spaţiilor verzi, ridicându-se hoteluri, vile şi blocuri pe orice petec de verdeaţă. „Acum, Mamaia nu mai este o staţiune prin care poţi să te plimbi, este sufocată de betoane. Am iubit enorm această staţiune, fiind primul student care a fost repartizat în octombrie 1971 la ONT Litoral Mamaia. Până când am văzut gunoaie şi iarba uscată. De ce au ras tot spaţiul verde din mijlocul bulevardului? Ce? Circuli cu 120 de kilometri prin staţiune?“, se întreabă el.

Mamaia Colecţie Litoralul altădată

Mamaia Colecţie Litoralul de altădată

Turişti străini, alungaţi de lăcomia hotelierilor

În anii ’80, veneau pe serie 20.000 de turişti străini doar în Mamaia. În prezent, îi poţi număra pe degete pe cei care aleg litoralul românesc. Dezastrul, spune Constantin Dumitraşcu, a început în anii ’90, când hotelierii au mizat doar pe turismul de weekend. „Asta nu merge la infinit. În anul 2000, când eram director la SC Mamaia SA, m-am dus la directoarea de la Hotelul Orfeu să rezerv 60 de camere prin Mamaia SA. Mi s-a spus că patronii preferă ca turiştii să vină la recepţie ca să plătească preţul mare. Câteva luni mai târziu, prin iunie, am fost căutat de directoarea hotelului care mi-a spus că îmi dă tot hotelul. «Tu crezi că turiştii străini stau pe malul ghiolului şi aşteaptă să te răzgândeşti tu?» am întrebat-o. Aşa a început să decadă staţiunea“. 

Cel care o experienţă bogată cu turiştii străini spune că banul cel mai bun este cel care vine în România, altfel plimbăm leul de colo colo. Pe de altă parte, recunoaşte că litoralul nu mai este pregătit să primească turişti străini. „Nimeni nu vorbeşte de servicii. Dacă aduci străini în Mamaia, eşti un om mort. „Dacă vin patru nordici la o masă, sunt jupuiţi de vii. Asta se întâmpla şi în urmă cu mulţi ani când primeam plângeri de la firmele partenere, care reclamau că o porţie de mămăligă este mai scumpă decât una de peşte, dar vă daţi seama ce s-ar întâmpla acum...“, spune Dumitraşcu, care vorbeşte din experienţă. Apoi, spune el, ce-i oferi turistului străin în afară de hotel?

În urmă cu câţiva ani, a adus pe litoral şase ziarişti norvegieni, pe care i-a cazat la Hotel Riviera, urmând ca aceştia să povestească în publicaţiile la care lucrau despre experienţa de pe litoralul românesc. „Eu i-am adus de la aeroport şi tot eu i-am dus. Vreau să vă spun că în ultima seară au mers cu toţii în satul de Vacanţă, unde au mâncat mici şi au băut bere. Pe drumul spre Bucureşti, au oprit la toaletele de pe drum, după ce au luat salmonella. Mi-e frică să mai aduc străini“, mărturiseşte el.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Radio Vacanţa, mica oază de libertate în România comunistă: emitea în cinci limbi şi difuza muzică străină

Vlad Leu, cineast: „Ruşii din Odessa ascultau Radio Vacanţa. Acolo, muzica occidentală era interzisă“. Cum s-au pus bazele postului de radio estival

Povestea festivalului care dă culoare celei mai vechi staţiuni de pe litoral, Eforie Sud: 200 de evenimente culturale într-o singură vară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite