Controale la Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa. Cadrele medicale sunt suspectate că au transformat pacienţii în cobai

0
0
psihiatrie constanta

Procurorii fac percheziţii la mai multe unităţi sanitare din ţară, printre care şi Secţia de psihiatrie de la Palazu Mare, care aparţine de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Dr Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a confirmat faptul că şi la secţia unităţii medicale pe care o conduce au loc perrcheziţii, dar a spus că nu ştie mai multe amănunte.

26 de percheziţii au loc marţi la cabinetele unor medici suspectaţi de fapte de corupţie, urmând să fie ridicate mai multe înscrisuri şi probe de la 31 de spitale din ţară. În acest caz, cadrele medicale sunt suspectate de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. 

Anchetatorii precizează că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi desfăşurat activităţi nelegale „constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”.

Pacienţii deveneau cobai

Mai mult, unora dintre pacienţi le condiţiona internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. „Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuţia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcţie de numărul de pacienţi înrolaţi”, conform documentului citat.

Din probatoriul administrat până în prezent a reieşit faptul că medicul psihiatru, utilizând ascendentul moral şi profesional de care beneficiază în relaţia cu medicii rezidenţi ai Secţiei de Psihiatrie, cărora le este îndrumător de rezidenţiat, îi determina şi îi constrângea pe aceştia să săvârşească astfel de ilegalităţi, spun procurorii. 

Studiile clinice ar fi fost făcute fără consimţământul informat al subiecţilor, „fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia”.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri