Constanţa rutieră, cobai pentru edili. Regulile de trafic sunt schimbate întruna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sensul giratoriu Bdul Alexandru Lăpuşneanu - strada Nicolae Iorga va fi desfiinţat Sursa Primăria Constanţa
Sensul giratoriu Bdul Alexandru Lăpuşneanu - strada Nicolae Iorga va fi desfiinţat Sursa Primăria Constanţa

După haosul din traficul din municipiul Constanţa, o nouă măsură urbanistică stârneşte, iarăşi, semne de întrebare privind justeţea deciziilor luate de edili.

„Atenţie, şoferi! Sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu strada Nicolae Iorga va fi desfiinţat din această noapte (de luni spre marţi, 5 spre 6 iulie 2021 - n.r)“, transmite Primăria Constanţa.

Municipalitatea pretinde că decizia vine ca urmare a „numeroase sesizări primite online şi discuţii purtate cu cetăţenii din zonă“ care ar fi semnalat faptul că sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu strada Nicolae Iorga nu mai îndeplineşte funcţia pentru care a fost creat. 

Zona este intens circulată fiind un punct fierbinte pe harta rutieră a Constanţei. Până la amenajarea sensului giratoriu compus din câteva bidoane de plastic, accidentele soldate cu victime - nu o dată evenimente mortale - se ţineau lanţ, inclusiv în miez de noapte.

Intersecţia este una dintre cele două căi principale de acces folosite de ambulanţe pentru a transporta pacienţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a cărui intrare este pe strada Nicolae Iorga. 

Intersecţia a fost, de asemenea, obiectul a numeroase experimente pentru securizarea traficului (trecere de pietoni mutată întruna, semafor permanent, semafor intermitent, apoi semafor cu buton, apoi cu buton nefuncţional, apoi desfiinţat de tot), dat fiind că în zonă sunt nu mai puţin de 3 instituţii şcolare (Liceul Telecom, Liceul Sportiv, Colegiul Naţional de Arte), iar traversarea bulevardului era un coşmar pentru oricine.  

Primăria afirmă că decizia de desfiinţare a fost luată în urma discuţiilor dintre reprezentanţi ai Primăriei Constanţa şi cei ai Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Constanţa, în urma dezbaterii acestui subiect în Comisia de Circulaţie din care fac parte reprezentanţi ai administratorului drumului public, ai Serviciului Rutier Constanţa, ai CT BUS, dar şi din partea Primăriei Constanţa. 

„Argumentul principal a fost că existenţa sensului giratoriu nu se mai justifică după ce strada Nicolae Iorga a fost transformată în arteră rutieră cu sens unic, dinspre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu spre bulevardul Tomis, şi că nu mai există fluxul virajului la stânga dinspre strada Nicolae Iorga spre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.

Astfel, specialiştii spun că desfiinţarea sensului giratoriu va duce la fluidizarea traficului în zonă.

Ca alternative scurte ca distanţă şi timp şi pentru a evita aglomeraţia din trafic, recomandăm conducătorilor auto ca pe direcţia Trocadero - Nicolae Iorga să folosească varianta oferită de: strada Poporului - strada Mihai Viteazu - strada Nicolae Iorga“, spune Primăria Constanţa. 

Ce nu se specifică în comunicatul de presă emis luni, 5 iulie, este dacă virajul la stânga rămâne permis, ca înainte de instituirea sensului giratoriu. Acest lucru este precizat în anunţul anterior, din 1 iulie, (vezi mai jos) când a fost lansată vestea. 

„Odată cu implementarea proiectului de reconfigurare a arterei rutiere nu mai există fluxul virajului la stânga dinspre strada Nicolae Iorga spre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Astfel, va fi asigurată fluenţa circulaţiei pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, pe relaţia înainte. Lucrările se vor desfăşura luni noaptea, echipele administratorului drumului public vor monta indicatoarele rutiere şi vor trasa marcajele care vor reglementa circulaţia în zonă. Rugăm conducătorii auto să manifeste atenţie sporită, să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră“, comunica atunci municipalitatea. 

„Pentru orice sesizări/recomandări, Primăria Constanţa a pus la dispoziţia cetăţenilor platforma PMC Online pentru Sesizări: https://sesizari.primaria-constanta.ro/. Aici va puteţi crea cont de utilizator şi puteţi depune sesizări pe diverse domenii/categorii. Puteţi ataşa poze sau puteţi specifica locaţia pe harta digitală“, mai transmite Primăria Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Drum liber către mare. Restricţiile de trafic pe Podul de la Cernavodă, ridicate. Limita de viteză este 80 km/h 

Sensuri unice în Mamaia Nord. Sezonul turistic începe cu resistematizarea traficului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite