Constanţa: Marea Neagră a devenit roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii s-au arătat miraţi de fenomenul spectaculos
Localnicii s-au arătat miraţi de fenomenul spectaculos

Fenomenul rar a luat prin surprindere şi pe specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină (INCDM) Grigore Antipa, care a trimis ieri o echipă în zonă.

Un fenomen mai puţin obişnuit i-a surprins pe locuitorii din Vama Veche: marea a devenit roşie. Este vorba despre o suprafaţă, care se întinde pe toată lungimea localităţii din sudul extrem al litoralului românesc şi care nu este mai lată de 50 de metri.

„Sunt căsătorită aici, în Vama Veche, de ani buni, dar nu am mai văzut marea să devină roşie. Ştiam că îşi schimbă culoarea pe timpul verii, când apar algele care se dezvoltă graţie exigenului din apă, dar acum e rece afară şi nu cred că este cazul. Mai ciudat este că nu miroase rău, aşa cum se întâmplă de la alge“, a declarat Georgeta Neagu, o localnică din Vama Veche, care se plimba pe malul mării împreună cu fiica sa, uimită de spectacolul care i se înfăţişa.

La prima vedere, nici specialiştii INCDM nu au putut explica ce se întâmplă. A fost nevoie ca o echipă să se deplaseze în zonă pentru a preleva probe.

„Apa este prea rece pentru a putea vorbi despre vreo algă, iar dacă este într-adevăr vorba despre o algă, atunci nu ştim încă ce specie este. O altă explicaţie a fenomenului ar putea fi erodarea agregatelor de minerale din malul din zona Vama Veche“, a declarat Simion Nicolaev, directorul INCDM Grigore Antipa Constanţa.

Ultimul răspuns a fost cel mai plauzibil şi confirmat de către specialişti. „Cauza colorării apei în acea culoare roşiatică este prăbuşirea ţărmului şi dizolvarea argilelor roşii în apă. Nu este periculos pentru om sau pentru flora şi fauna marină, dar generează un astfel de fenomen fizic spectaculos“, a declarat Simion Nicolaev.

Citiţi ce spun autorităţile despre repetarea fenomenului în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite