„Comunitaria”, proiectul unic de pe calea undelor: emisiuni în română, engleză și ucraineană pentru ascultătorii săi

0
Publicat:

Un post de radio ce emite în trei limbi diferite a fost lansat săptămâna aceasta în Constanța, ca simbol al multiculturalității zonei care, de la izbucnirea războiului din Ucraina, a “adoptat” zeci de mii de refugiați, pe lângă etniile care conviețuiesc de secole în bună înțelegere în Dobrogea.

Radio “Comunitaria” sursa foto A.I.
Radio “Comunitaria” sursa foto A.I.

Cosmin Bârzan a fost printre primii constănțeni care, după șocul invadării Ucrainei din 24 februarie 2022, au luat drumul Isaccei, punctul de trecere a frontierei de la Dunăre, din județul Tulcea, care face legătura cu Ucraina. Împreună cu colegii săi de la Centrul pentru Resurse Civice, cu experiență îndelungată în sprijinirea refugiaților și migranților, Cosmin a asigurat la fața locului servicii de bază pentru ucraineni. A realizat imediat cât de multă nevoie va fi pe viitor pentru ajutorarea și găzduirea familiilor de ucraineni, care din motive de vecinătate, și-au dorit să rămână, o vreme, în Constanța. 

Cu fonduri de la organizații partenere care activează nu doar pe plan național, activiștii de la Resurse Civice au creat un refugiu de zi pentru copiii ucraineni și familiile lor, un centru intitulat “Comunitaria”, unde să desfășoare, cu specialiști români, moldoveni și ucraineni, activități menite să le dea siguranța că viața lor nu s-a terminat odată cu plecarea de acasă. 

Proiectul „Comunitaria”, un an de viață

„Viața unora dintre ucraineni pendulează încă între casa din Ucraina, unde nu se mai simt în siguranță, și casa din România, unde se simt la adăpost. Criteriul economic este, de asemenea, hotărâtor, pentru că războiul le-a afectat și locul de muncă, și confortul financiar. Aici încercăm să le creăm mediul prielnic pentru a-și continua viața și le oferim o atmosferă caldă și firească, o casă în afara casei. Copiii evoluează frumos, la vârsta lor e important să aibă joc, să aibă încurajare, zâmbete și senzația că se află într-o mică tabără, unde nu li se poate întâmpla nimic rău“, explică zâmbind Cosmin Bârzan. 

Așa s-a născut și Radio Comunitaria, inaugurat la un an de viață al Centrului Comunitaria, care emite în limbile română, engleză, ucraineană, cu oameni de radio locali sau veniți special la Constanța pentru noul proiect. Postul de radio poate fi ascultat oriunde, pentru că emite online, doar accesând linkul centrului www.comunitaria.ro.

Deocamdată, postul de radio are doar doi angajați însă se bazează mult pe implicarea unor voluntari inimoși care îl susțin, care vor să îi atragă și pe alții lângă ei și să îl ducă mai departe. Din grila de programe fac parte emisiuni pe teme civice, pe teme de interculturalitate, iar ascultătorii săi se pot delecta și cu podcast-uri despre muzică. Iar cei care își doresc să facă parte din acest proiect sunt bineveniți, mai ales tinerii care vor să facă ceva pentru comunitate și să își completeze experiența și cu activități extracuriculare. 

Un proiect pe termen lung

Cum Dobrogea este un mix de culturi, model de conviețuire aproape unic în lume, Cosmin Bârzan vrea să ducă acest proiect mai departe, ca pe o floare frumoasă pe care ai plantat-o, îi vezi prima mlădiță răsărită și o îngrijești cu răbdare, ca să îi bucure pe toți cei care o văd cum se deschide. 

„Intenționăm să fie un radio pe termen lung, care să continue și după încheierea războiului, cu perspectiva devenirii unui radio multicultural, în Dobrogea multietnică“, își face planuri Cosmin.

Emisia postului de radio unic în România, dedicat comunităților, este non-stop.

Centrul de Resurse Civice este susținut de UNHCR România, Fundația Terre des Hommes România, OIM România, HIAS România și Swiss Solidarity.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite