„Zâna cea bună” a elevilor dintr-o comună săracă. Cum arată școala pe care o tânără directoare a refăcut-o exemplar FOTO
0Fă Rai din ce ai! Asta a reușit Maria Andreea Scarlat, directorul școlii generale dintr-o zonă săracă a județului Constanța. Tânără, isteață și ambițioasă, profesoara cu un master în matematică a obținut rezultate extraordinare în lupta contra abandonului școlar și a reușit să facă din școala sătească un loc de poveste, pentru care a lucrat, cot la cot, întreaga comunitate.

Tânăra directoare a școlii generale din comuna constănțeană Lipnița, zonă săracă și îndepărtată din vestul județului Constanța, cu doar 3.000 de locuitori, majoritatea bătrâni, a clădit o adevărată comunitate în jurul unității de învățământ pe care o conduce la doar 29 de ani. Chemarea de a-i îndruma pe cei mici a simțit-o încă din liceu, după cum mărturisește ea însăși.
„Ajutam elevii din bloc la lecțiile de matematică și mă simțeam împlinită când vedeam sclipirea din ochii copiilor, după ce înțelegeau ce le explicam, cred că de aici s-a declanșat momentul când am zis că vreau să fiu profesor”, spune Maria Andreea Scarlat.

După ce a urmat cursurile facultății de profil și a obținut un master în matematică, a revenit tot în mediul rural: a predat inițial în satul Răzoare, apoi în Dobromir pentru ca în final să fie rugată să predea la Lipnița, unde elevii din clasa a VIII-a rămăseseră fără profesor. După nici un an a câștigat prin concurs postul de director, postura din care le este elevilor profesor, duhovnic, dar și „părinte”.
Lupta contra abandonului școlar
Luptă pentru fiecare copil în parte, știut fiind că în mediul rural mulți elevi abandonează chiar și studiile obligatorii ca să muncească.
„Am scris de la 0, împreună cu alte două colege, un proiect pentru reducerea abandonului școlar și am atras prin programul PNRAS al Ministerului Educației fonduri în valoare de 796.000 de lei. Nu aș fi reușit însă fără sprijinul conducerii Inspectoratului Școlar Județean. În cadrul proiectului, s-au desfășurat activități de tipul școală după școală, unde elevii din clase a șaptea și a opta au beneficiat de ore remediale la Română și Matematică, iar la finalul orelor aveau asigurat câte un sandviș”, spune directoarea.

Drept rezultat, anul trecut, din 111 elevi de gimnaziu au promovat 103: trei au rămas repetenți, iar cinci s-au aflat în situația de abandon școlar, din cauză că trei dintre ei au plecat în Germania cu părinții, iar alți doi muncesc.
Proiecte de suflet
Tânăra directoare povestește că momentul decisiv pentru elevii și școala din Lipnița a fost la un concurs pentru Olimpiada Satelor.

„Într-o anumită sală, elevi de la alte școli discutau despre cât de țărani sunt cei din Lipnița, pentru că au încă tablă cu cretă. Le-am promis elevilor mei că acei copii care au spus că noi suntem țărani vor auzi de Lipnița de acum încolo”, povestește directoarea, care s-a ținut de promisiune și a reușit să facă din mica școală sătească, după ce a cerut și primit ajutor de peste tot, un adevărat colț de rai, oferindu-le „copiilor” ei o „casă” confortabilă și primitoare unde să aibă tot ce le trebuie că să învețe.

„Asociația Aluziva a donat școlii noastre două corpuri pentru bibliotecă, 200 de cărți, 80 de bănci și scaune noi, trei bănci pentru curtea exterioară, două turnuri de joacă pentru copii. Tot asociația a renovat complet băile elevilor și arată extraordinar, mai bine ca băile noastre de acasă, în cadrul proiectului Școli cum trebuie și le mulțumim pentru asta”, spune Maria Scarlat.
O parte din clase sunt renovate, iar curtea școlii arată ca o imensă grădină, după efortul uriaș în care s-au unit toți, ca pe vremuri, la clacă: elevi, profesori, personal nedidactic, părinți și alți oameni de bine. Au pus mână de la mână, au adus de-acasă, au săpat, au montat, au vopsit iar acum curtea școlii arată că un adevărat parc în care au chiar și o imensă tablă de șah, locuri de joacă și o grădină cu flori.

„Elevii, părinții și cadrele didactice au colectat 2.680 kilograme de deșeuri de hârtie, iar în urma colectării elevii au strâns 536 de leim bani cu care au luat bulbi, semințe de flori și puieți pentru curtea școlii”, spune directoarea.
Tânăra directoare mărturisește că cea mai mare bucurie a fost atunci când un elev care renunțase la școală a venit cu mama lui și a spus că îi place ce facem și ar vrea să vină înapoi să învețe. „I-am spus: Andrei, toate acestea sunt pentru tine și copii ca tine. Ești binevenit!”, povestește profesoara.

Proiectele în care s-au implicat au fost nenumărate: tânăra directoare e neobosită și decisă să-și țină elevii la școală ca să aibă o șansă în viitor: i-a consiliat și pe ei și pe părinți, le-a oferit rechizite și materiale auxiliare, i-a dus în excursii în Delta Dunării și la cetatea Histria, ia implicat în programe de prevenire cu poliția și cu pompierii.
Tânărul profesor al anului 2023
Pentru toate acestea, dar și pentru proiectele de viitor Maria Andreea Scarlat a obținut premiul întâi în cadrul Galei Tineretului din România, la categoria „Tânărul profesor al anului 2023”, gală organizată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalitățîi de Șanse, la Târgu Jiu.

Deși ar merita recunoștință, ea este cea recunoscătoare: spune că a primit mereu ajutor și sfaturi atunci când a avut nevoie. Bineînțeles, are planuri mari și pentru viitor.
„Ne apucăm de digitalizarea sălilor de clasă și să înființăm un post de radio cu circuit închis, aceste lucruri se vor realiza începând cu Ianuarie 2024. Ceea ce îmi doresc din tot sufletul este să construim o sală de sport pentru acești elevi, dar încă nu am găsit resursele materiale”, mai spune directoarea școlii din Lipnița, care are 287 de elevi.
„Îmi doresc să devină niște oameni minunați și să creadă în șansa pe care le-o oferă educația, atât!”, conchide Maria Scarlat.