Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Tulcea şi Constanţa

0
Publicat:

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare hidrologică Cod galben de inundaţii, valabilă până luni după-amiaza pe râurile din Dobrogea, scrie AGERPRES.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) FOTO: Facebook/inhga
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) FOTO: Facebook/inhga

Atenţionarea a intrat în vigoare duminică, la ora 22:00. Potrivit prognozei de specialitate, până luni, la ora 16:00, avându-se în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa), cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

„Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 22.04.2024, ora 06:00 - 22.04.2024, ora 12:00”, avertizează hidrologii.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis, duminică, o informare meteo de ploi pentru toată ţara, valabilă până luni, la ora 15:00.

Potrivit ANM, începând de duminică, la ora 15:00, până luni, la ora 15:00, aria ploilor va fi în extindere treptată dinspre sud-vest şi va cuprinde toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 10 - 15 l/mp, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în jumătatea de sud a Moldovei, pe arii restrânse de peste 30 l/mp. Vor fi mai ales averse, izolat însoţite de descărcări electrice.

În zona de munte, precipitaţiile vor fi mixte.

„Marţi (23 aprilie) ploile se vor extinde din nou, iar mai ales în zonele de munte şi în sud-vest se vor acumula cantităţi însemnate de apă. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării”, atenţionează meteorologii.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite