Cererea plină de greşeli gramaticale scrisă de Becali, liberat condiţionat din puşcărie datorită lucrărilor ştiinţifice elaborate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali la DNA Sursa Inquam Photos / Octav Ganea
Gigi Becali la DNA Sursa Inquam Photos / Octav Ganea

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, întocmit în iulie 2016, dezvăluie cum ar fi fost favorizat deţinutul-VIP George Becali, alături de colegii săi de lot care şi-au pus numele pe lucrări considerate cu caracter ştiinţific. În raport e prezentată o cerere semnată de Becali şi care are greşeli de limba română.

În Raportul Corpului de Control întocmit de Ministerul Justiţiei la data de 18 iulie 2016 se arată modul în care George Becali şi alţi deţinuţi-VIP din lotul său - Victor şi Ioan Becali, Cristian Borcea, dar şi alţii - ar fi fost favorizaţi de Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, în ciuda restricţiilor legilor. Unii dintre ei, inclusiv George Becali, au beneficiat de reduceri masive de pedeapsă în urma scrierii de lucrări „cu caracter ştiinţific“, fiind liberaţi condiţionat cu luni de zile înainte de ispăşirea condamnării cu executare.

Anchetatorii de la Corpul de Control din Ministerul Justiţiei arată că unii deţinuţi de la Poarta Albă, care au elaborat lucrări apreciate ca având caracter ştiinţific, au dificultăţi de exprimare în scris în limba română.

„În cazul deţinutului George Becali s-a constatat că, prin cererea din 5.02.2015, a solicitat să lucreze 10 ore dintre cele 30 ore, «sâmbătă în locul amenajat în secţie având mai multă inspiraţie şi memoria proaspătă din în voire în plus de aceasta scriu cu mai multă eficienţă dacă mă aplec mai mult timp de odată în această perioadă deoarece am venit de acasă şi am moralul foarte ridicat», motivat de faptul că «am fost în voit şi în acest timp am acesat saitul Parlamentului Europei şi al României mi-am reîmprospătat memoria cu discursurile şi acţiunile mele despre care vreau să scriu», este specificat în raport. 

Pentru unii deţinuţi-autori nu au fost identificate fişe de bibliotecă, iar alţii, deşi au avut fişe de bibliotecă, nu au consultat cărţi sau material care să fi avut legătură cu tema lucrărilor. Totodată, deţinuţii care au elaborat lucrări ştiinţifice nu au formulat cereri prin care să solicite accesarea bazei de date a altei instituţii în vederea documentării.

Apoi, din analiza fişelor cu bunurile primite la vizite a rezultat că unii au cerut să primească materiale necesare documentării pentru care au avut aprobarea directorului, indicând doar caracterul didactic şi/sau de documentare, însă în fişe nu sunt menţiuni privind titlurile, ci doar numărul acestora.

George Becali nu a cerut niciodată primirea de material bibliografic necesar elaborării lucrărilor sale, deşi a fost liberat în baza a 5 lucrări „cu caracter ştiinţific“ care poartă numele lui ca autor. Pedeapsa lui a fost redusă cu 150 zile.

De exemplu, Becali a estimat că sunt necesare 14 zile pentru elaborarea lucrării „Becali şi politica. Începuturile“, dar în fişa de pontaj sunt menţionate doar 9 ore. „În numărul orelor propuse şi în care s-au redactat efectiv lucrările nu se regăseşte timpul alocat documentării, astfel că nu rezultă în ce condiţii aceştia au putut elabora între una şi cinci lucrări apreciate ca având caracter ştiinţific“, arată anchetatorii de la Ministerul Justiţiei.

Corpul de Control a mai descoperit că George Becali a primit, în mod nelegal, câte două recompense, în septembrie 2014 şi ianuarie 2015, constând în zile de ieşit din penitenciar.

Sindicaliştii cer demiterea şefilor de la Poarta Albă

Sindicatul Lucrătorilor din Penitenciare cere demiterea conducerii de la Penitenciarul Poarta Albă pentru favorizarea infractorilor şi abuzuri la adresa personalului. Cadrele superioare sunt acuzate de protejarea deţinuţilor-VIP George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan Becali, Cristian Borcea şi mai nou Mircea Băsescu.

„Pentru că ilegalităţile au fost deja constatate, dar sancţiunile se lasă aşteptate, îi cerem ministrului Justiţiei Tudorel Toader să intervină de urgenţă şi să demită conducerea operativă a Penitenciarului Poarta Albă pentru favorizarea infractorilor şi pentru abuzuri la adresa personalului.

Solicităm, de asemenea, măsuri concrete care să ducă la finalizarea cercetării sub aspect penal a infracţiunilor constatate la finalul anului 2016 de către Direcţia Inspecţie Penitenciara (DIP-ANP), Corpul de Control al Ministrului Justiţiei şi Corpul de Control al Primului Ministru în legătură cu favorizarea unor infractori şi abuzuri în serviciu în serviciu în formă continuată“, cer liderii de sindicat.

Sindicaliştii declară că joi, 24 august, ministrul Justiţiei s-a întreţinut cu o parte dintre cei cu funcţie de răspundere.

„Ei sunt identificaţi ca fiind răspunzătorii sub aspect penal pentru acordarea unor recompense nejustificate şi chiar falsificarea unor documente pentru deţinuţi-VIP printre care: George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan Becali şi Cristian Borcea.

Din păcate, deşi a fost constatată încălcarea legii, procedurile disciplinare şi cele penale au fost blocate sub diverse pretexte pentru personaje precum Petrica Bănuţă - director adjunct pentru siguranţă deţinerii şi regim penitenciar sau Emilia Topală - director adjunct pentru educaţie şi asistentă psihosociala la Penitenciarul Poarta Albă, ambii acuzaţi de infracţiuni în legătură cu favorizarea deţinuţilor-VIP. Dar lista şefilor implicaţi este mai lungă“, afirmă liderii de sindicat într-un comunicat de presă remis vineri, 25 august.

Sindicaliştii menţionează că Bănuţă şi Topală „au fost prezenţi în comisiile care au acordat favoruri unor deţinuţi-VIP alături de fostul director al penitenciarului Dănuţ Dincă, cel care la acest moment îşi vede nestingherit de pensia cerută intempestiv în timpul derulării controalelor de anul trecut, care au constatat că deţinuţii în cauză au fost liberaţi anticipat şi au beneficiat de un regim preferenţial de detenţie“.

Un exemplu de investigat: cazul lui Mircea Băsescu

Sindicaliştii spun că deţin informaţii care arată faptul că în mandatul noului director Florintin Muscalu continua favorizarea unor deţinuţi continuă: „Un exemplu de investigat ar fi cazul deţinutului Mircea Băsescu, în plus înregistrându-se o serie de abuzuri la adresa personalului care sesizează ilegalităţile făcute de către conducerea penitenciarului sau, pur şi simplu, cer să le fie respectate drepturile“.

În comunicat sunt date două exemple de angajaţi din penitenciar care suferă represalii din cauză că semnalează aceste fapte.

„Un exemplu recent este cel al lui Viorel Băcanu, supraveghetor care a refuzat să preia serviciul singur pe o secţie cu 420 de deţinuţi, şi care a fost supus unor acţiuni concertate de mobbing menite a-l determină să renunţe la această decizie. Acesta a fost ameninţat direct de către directorul Muscalu Florentin, supus oprobiului colegilor şi silit să lucreze în aceleaşi condiţii printr-o dispoziţie scrisă ilegală.

Un alt exemplu, ceva mai vechi, este cel al lui Orlando Gorovei, şef al grupei de intervenţie, care a fost demis de către fostul director Dinca Dănuţ pentru că a îndrăznit să înfiinţeze un sindicat, după aplicarea unui număr de 7 sancţiuni într-un termen de o lună. După 3 ani de luptă în justiţie, acesta a fost reangajat şi repus în drepturi. Nici în acest caz nimeni nu a plătit pentru abuzuri.

Pentru aceste motive considerăm că se impune demiterea conducerii Penitenciarului Poartă Albă în temeiul art. 57 din Legea 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu stătut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi repunerea pe rol a acţiunilor penale şi disciplinare propuse în rapoartele de control ale Administraţiei Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernulu“, arată liderii de sindicat.

Conducerea Penitenciarului Poarta Albă din Constanţa nu a putut fi contactată deocamdată, prin reprezentanţii săi desemnaţi, pentru exprimarea unui punct de vedere legat de aceste acuzaţii. 

Pe aceeaşi temă: 

Acuzaţii grave ale angajaţilor din închisori: „Deţinuţii-VIP sunt favorizaţi în penitenciare“. Sindicaliştii îl dau exemplu pe Mircea Băsescu

Liderul sindical al angajaţilor din penitenciare: „Mi-e greu să cred că avem colegi la Poarta Albă care îl servesc pe Borcea ca pe un maharajah“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite