Acuzaţii grave ale angajaţilor din închisori: „Deţinuţii-VIP sunt favorizaţi în penitenciare“. Sindicaliştii îl dau exemplu pe Mircea Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Sindicatul Lucrătorilor din Penitenciare cere demiterea conducerii de la Penitenciarul Poarta Albă pentru favorizarea infractorilor şi abuzuri la adresa personalului. Cadrele superioare sunt acuzate de protejarea deţinuţilor-VIP George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan Becali, Cristian Borcea şi mai nou Mircea Băsescu.

„Pentru că ilegalităţile au fost deja constatate, dar sancţiunile se lasă aşteptate, îi cerem ministrului Justiţiei Tudorel Toader să intervină de urgenţă şi să demită conducerea operativă a Penitenciarului Poarta Albă pentru favorizarea infractorilor şi pentru abuzuri la adresa personalului.

Solicităm, de asemenea, măsuri concrete care să ducă la finalizarea cercetării sub aspect penal a infracţiunilor constatate la finalul anului 2016 de către Direcţia Inspecţie Penitenciara (DIP-ANP), Corpul de Control al Ministrului Justiţiei şi Corpul de Control al Primului Ministru în legătură cu favorizarea unor infractori şi abuzuri în serviciu în serviciu în formă continuată“, cer liderii de sindicat.

Sindicaliştii declară că joi, 24 august, ministrul Justiţiei s-a întreţinut cu o parte dintre cei cu funcţie de răspundere.

„Ei sunt identificaţi ca fiind răspunzătorii sub aspect penal pentru acordarea unor recompense nejustificate şi chiar falsificarea unor documente pentru deţinuţi-VIP printre care: George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan Becali şi Cristian Borcea.

Din păcate, deşi a fost constatată încălcarea legii, procedurile disciplinare şi cele penale au fost blocate sub diverse pretexte pentru personaje precum Petrica Bănuţă - director adjunct pentru siguranţă deţinerii şi regim penitenciar sau Emilia Topală - director adjunct pentru educaţie şi asistentă psihosociala la Penitenciarul Poarta Albă, ambii acuzaţi de infracţiuni în legătură cu favorizarea deţinuţilor-VIP. Dar lista şefilor implicaţi este mai lungă“, afirmă liderii de sindicat într-un comunicat de presă remis vineri, 25 august.

Sindicaliştii menţionează că Bănuţă şi Topală „au fost prezenţi în comisiile care au acordat favoruri unor deţinuţi-VIP alături de fostul director al penitenciarului Dănuţ Dincă, cel care la acest moment îşi vede nestingherit de pensia cerută intempestiv în timpul derulării controalelor de anul trecut, care au constatat că deţinuţii în cauză au fost liberaţi anticipat şi au beneficiat de un regim preferenţial de detenţie“.

Un exemplu de investigat: cazul lui Mircea Băsescu

Sindicaliştii spun că deţin informaţii care arată faptul că în mandatul noului director Florintin Muscalu continua favorizarea unor deţinuţi continuă: „Un exemplu de investigat ar fi cazul deţinutului Mircea Băsescu, în plus înregistrându-se o serie de abuzuri la adresa personalului care sesizează ilegalităţile făcute de către conducerea penitenciarului sau, pur şi simplu, cer să le fie respectate drepturile“.

În comunicat sunt date două exemple de angajaţi din penitenciar care suferă represalii din cauză că semnalează aceste fapte.

„Un exemplu recent este cel al lui Viorel Băcanu, supraveghetor care a refuzat să preia serviciul singur pe o secţie cu 420 de deţinuţi, şi care a fost supus unor acţiuni concertate de mobbing menite a-l determină să renunţe la această decizie. Acesta a fost ameninţat direct de către directorul Muscalu Florentin, supus oprobiului colegilor şi silit să lucreze în aceleaşi condiţii printr-o dispoziţie scrisă ilegală.

Un alt exemplu, ceva mai vechi, este cel al lui Orlando Gorovei, şef al grupei de intervenţie, care a fost demis de către fostul director Dinca Dănuţ pentru că a îndrăznit să înfiinţeze un sindicat, după aplicarea unui număr de 7 sancţiuni într-un termen de o lună. După 3 ani de luptă în justiţie, acesta a fost reangajat şi repus în drepturi. Nici în acest caz nimeni nu a plătit pentru abuzuri.

Pentru aceste motive considerăm că se impune demiterea conducerii Penitenciarului Poartă Albă în temeiul art. 57 din Legea 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu stătut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi repunerea pe rol a acţiunilor penale şi disciplinare propuse în rapoartele de control ale Administraţiei Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernulu“, arată liderii de sindicat.

Conducerea Penitenciarului Poarta Albă din Constanţa nu a putut fi contactată deocamdată, prin reprezentanţii săi desemnaţi, pentru exprimarea unui punct de vedere legat de aceste acuzaţii. 

Pe aceeaşi temă: 

Liderul sindical al angajaţilor din penitenciare: „Mi-e greu să cred că avem colegi la Poarta Albă care îl servesc pe Borcea ca pe un maharajah“

Răscoala din închisori, războiul rece dintre ministrul Justiţiei şi şeful ANP. Protestele deţinuţilor s-au domolit, sindicaliştii sar la gâtul lui Prună

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite