Cel mai frumos sat din Dobrogea. 2 Mai, locul unde răsare marea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2 Mai este locul unde răsare marea. Aşa este caracterizată mica aşezare din sudul ţării, în ghidul „Cele mai frumoase sate din România“.

Plaja şi marea sunt principalele atracţii ale zonei. Sezonul estival începe în mai şi se termină târziu, în toamnă.

De acest colţ de Rai de la 2 Mai s-au îndrăgostit, în urmă cu mulţi ani, titani ai scenei româneşti. Sergiu Nicolaescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel şi-au construit case de vacanţă în mica aşezare din sudul Dobrogei.  

Aici, în zonă, a fost desemnată aria protejată Acvatoriul litoral marin Vama Veche-2 Mai, unde se găsesc mai mult de 250 specii de floră şi faună marină. Se întinde pe ţărmul de 7 kilometri şi o suprafaţă de 5.000 hectare, dintre care peste 3.000 hectare fac parte din zona strict protejată.

Aria protejată este vecină cu altă rezervaţie naturală, pădurea de la Hagieni. Ajungi la ea încumetându-te pe hârtoapele de calcar pe care localnicii şi-au cocoţat căscioarele din piatră. Are aproape 450 hectare pe care cresc specii de stejar, unde se cuibăresc broaşte ţestoase de uscat şi păsări atrase de climatul călduros, apropiat de cel mediteranean. Aici cresc vioreaua, brebenelul, brânduşa aurie, zambila, stânjenelul, bujorul, coada şoricelului sau iasomia.

„Pădurea Hagieni reprezintă una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean. Rezervaţia uimeşte prin diversitatea peisajului, atât de diferit de cel litoral aflat la numai câţiva kilometri distanţă şi prin rarităţile faunistice care şi-au găsit refugiul în această insulă de vegetaţie înconjurată acum de culturi agricole.

Puteţi găsi aici bălţi cu vegetaţie acvatică şi palustră, stepe pietroase aflate în plin soare, coaste şi râpe de calcar, pâlcuri de arbuşti spinoşi, luminişuri cu vegetaţie de stepă şi păduri umbroase de diferite esenţe, predominantă fiind o pădure naturală de tip submediteranean“, este descrisă rezervaţia pe site-ul local mangalia.ro.

Nu departe se află minunăţia de la Limanu, cu cele două lacuri de apă dulce şi sărată despărţite de un dig de pământ. Locul a fost exploatat turistic şi aşa a apărut Life Harbour Limanu, un mic port de estuar, unde odihnesc iahturile posesorilor de case de vacanţă şi unde s-a ridicat un complex de 5 stele.

Cea mai lungă peşteră din Dobrogea

În pereţii platoului de culoare roşie este săpată peştera de la Limanu, monument al naturii a cărui legendă spune că este un tunel care te poartă pe sub graniţă, în Bulgaria. Cu nenumărate galerii care compun un labirint subteran, peştera are peste 3.600 metri lungime, fiind cea mai lungă peşteră din Dobrogea. Speologii au catalogat-o drept un Stonehenge al acestor meleaguri.

Dincolo de Limanu este Albeştiul, străjuit de pădurea de la Hagieni. Pe platoul situate la 500 metri spre sud, găseşti un sit arheologic ce face parte din patrimoniul naţional: aşezări romane, cu o villa rustica din secolele II-IV, tumuli şi un sanctuar preistoric. În satul alăturat Coroana întâlneşti alte vestigii arheologice, o fortificaţie din secolul IV înainte de Hristos sau o fostă oierie din secolul IV după Hristos.

Satul botezat de Mihail Kogălniceanu

Satul a fost întemeiat în perioada de după Războiul de Independenţă 1877 – 1878 în urma căruia după 461 de dominaţie otomană Dobrogea a revenit României. În noiembrie 1878, însoţit de ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu, regele Carol I a făcut o vizită în Dobrogea şi a înfipt drapelul României pe acest loc. În acelaşi an, Mihail Kogălniceanu a înfiinţat aici satul Două Mai, „în amintirea loviturii de stat de la 2 mai 1864, prin care Parlamentul României a fost dizolvat de către Cuza deoarece se împotrivea legii rurale“.

Vă mai recomandăm:

Cum s-a dus farmecul de altădată din Vama Veche: de la ţinutul sălbatic al anilor '80, străbătut de turme de mioare, la refugiul destrăbălării tinerilor rebeli

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai


 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite