FOTO Comuna - muzeu Cioc─âne┼čti, una dintre cele mai frumoase localit─â┼úi din Rom├ónia

0
0
ciocanesti4
Comuna-muzeu Cioc─âne┼čti. FOTO: Adev─ârul

Comuna-muzeu Cioc─âne┼čti, din jude┼úul Suceava, a ocupat primul loc ├«n competi┼úia pentru desemnarea titlului de sat cultural al Rom├óniei pentru 2014. Aceast─â localitate este unic─â ├«n ┼úara noastr─â, aproape fiecare cas─â de aici asem─ân├óndu-se cu ou─âle ├«ncondeiate specifice zonei, fiind ornat─â la exterior cu diferite motive populare tradi┼úionale rom├óne┼čti

La doar 20 de kilometri de Vatra Dornei se afl─â comuna-muzeu Cioc─âne┼čti, unic─â ├«n ┼úara noastr─â. Aproape fiecare cas─â de aici se aseam─ân─â cu ou─âle ├«ncondeiate specifice zonei, fiind ornat─â la exterior cu diferite motive populare tradi┼úionale rom├óne┼čti. P├ón─â ┼či biserica din comun─â are zidurile ÔÇ×├«ncondeiateÔÇť. Cine dore┼čte s─â r─âm├ón─â peste noapte are la dispozi┼úie c├óteva pensiuni, al─âturi de care va putea g─âsi ┼či oferte de cazare ale localnicilor care ├«┼či pun casa la dispozi┼úie pentru turi┼čti.

Delicatesa culinar─â specific─â zonei este p─âstr─âvul afumat ├«n cobz─â din cetin─â de brad, delicates─â ce nu trebuie ratat─â de cei care ajung ├«n Cioc─âne┼čti. Pentru a descoperi frumuse┼úile mun┼úilor ┼či ale v─âilor din ├«mprejurimile Cioc─âne┼čtiului, o plimbare cu bicicleta sau pe jos este ideal─â. Amatorii de senza┼úii ceva mai tari pot alege o plimbare cu pluta pe r├óul Bistri┼úa Aurie. Anual, ├«n luna august, ├«n localitate este organizat un festival dedicat p─âstr─âvului, iar ├«n februarie ÔÇö un altul dedicat ou─âlor ├«ncondeiate. Comuna Cioc─âne┼čti este atestat─â din anul 1400, ├«ntr-un hrisov prin care se noteaz─â primirea muntelui Suhard, de c─âtre Alexandru cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.

Comuna-muzeu Cioc─âne┼čti, din jude┼úul Suceava, a ocupat primul loc ├«n competi┼úia pentru desemnarea titlului de sat cultural al Rom├óniei pentru 2014. Ambasada Fran┼úei ├«n Rom├ónia a g─âzduit pe data de 13 februarie a anului trecut, ceremonia de desemnare a Satului cultural al Rom├óniei 2014, ├«n prezen┼úa ambasadorului Philippe Gustin. ├Än final─â s-au calificat comunele Cioc─âne┼čti ┼či Poiana Stampei din Suceava, Cump─âna din jude┼úul Constan┼úa, Izvoarele din Prahova ┼či Bezdead din D├ómbovi┼úa.

├Än urma juriz─ârii, comuna muzeu Cioc─âne┼čti a fost desemnat─â satul cultural al Rom├óniei pentru 2014. Diplomele au fost ├«nm├ónate de ministrul delegat pentru ├Äntreprinderi Mici ┼či Mijlocii, Mediu de Afaceri ┼či Turism, Maria Grapini. La festivitate a participat primarul Radu Ciocan de la Cioc─âne┼čti. Evenimentul a fost organizat de Asocia┼úia ÔÇ×Cele mai frumoase sate din RomaniaÔÇŁ, cu sprijinul Autorit─â┼úii nationale de turism. Satul Cultural al Rom├óniei, comuna c├ó┼čtig─âtoarea va fi gazda unor evenimente culturale ┼či turistice derulate cu sprijinul Asocia┼úiei Cele mai Frumoase Sate din Rom├ónia, Autorit─â┼úii Na┼úionale de Turism, Ministerului Delegat pentru IMM-uri, afaceri ┼či turism ┼či partenerilor programului.

Alte ┼čtiri din Suceava:

Un cioban din Suceava a fost devorat de ┼čobolani ├«n propria sa cas─â

De ce cântă cucu-n Bucovina cu accent ardelenesc? Cum au apărut graiurile bucovinene unice în ţară

FOTO P─âdurile rom├óne┼čti, exportate ├«n Japonia

VIDEO Prefectul Sinescu ┼či primarul Melen au fost du┼či cu c─âtu┼če pe m├óini la Tribunalul Suceava


 Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite