Ce a mai rămas din epava de la Costinești, după furtunile din iarnă. Nava lui Aristotel Onassis s-a dezintegrat

0
Publicat:

Epava de la Costinești, unul din simbolurile stațiunii, alături de Obelisc, s-a dezintegrat după furtunile din această iarnă.

Epava de la Costinești FOTO Taner Curtacai
Epava de la Costinești FOTO Taner Curtacai

Pe unul din grupurile pe Facebook despre Costinești, un localnic a postat o imagine cu epava care s-a dezintegrat. Nava aproape că s-a rupă în două, fenomen care s-a acutizat în această iarnă.

Cei care au copilărit în Costinești își aduc aminte de distracțiile care aveau în prim plan epava: „Cu aproximativ 50 de ani în urma, ne urcam pe vapor, pe o scara din fier, care era la mijlocul vaporului!“, retrăiește un localnic perioada căpilăriei. Alții reclamă faptul că autoritățile au permis să se ajungă aici: „Mulțumiți-le celor care tăiau fier acum vreo 5 ani. Știe toata lumea cine sunt probabil...“

Navă Evangelia în 2020 FOTO Shutterstock
Navă Evangelia în 2020 FOTO Shutterstock

 Eşuată inexplicabil în anii `60, în Golful francezului, Evangelia, nava lui Aristotel Onassis, a fost torpilată la Revoluţie, întrucât se credea că acolo s-au ascuns terorişti. În prezent, deşi din ea a rămas doar rugină, iar puntea s-a prăbuşit, rămâne simbolul Costineştiului, alături de obelisc.

La 15 octombrie 1968, Evangelia, nava ce a aparţinut omului de afaceri grec Aristotel Onassis, a eşuat în condiţii încă misterioase la 1,5 mile marine în larg de plaja staţiunii Costineşti.

La scurt timp, localnicii au început să prăduiască tot ce s-a putut. De pe vas s-au furat cazarmament, hrană, bucăţi de lemn din cabine. Apoi, epava a intrat în atenția tinerilor care se aventurau înot până la ea. 

Nava care are 131 de metri lungime, 17 metri lăţime şi 10 metri înălţime a fost construită pe şantierele navale Harland&Wolff din Belfast (Irlanda de Nord), unde a fost construit şi celebrul vas Titanic.

Nava a fost lansată la apă pe data de 28 mai 1942 sub numele de „Empire Strength“, fiind construită pentru Ministerul britanic al Transportului. De la construcţie şi până în anul în care a eşuat a avut patru denumiri, „Empire Strengh“, „Saxon Star“, „Redbrook“ şi, în final, a primit numele „Evangelia“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite