Cazinoul își dezvăluie frumusețea. Cel mai frumos edificiu de la malul Mării Negre poate fi admirat după 30 de ani

0
Publicat:

Turiștii și constănțenii care s-au plimbat în acest weekend pe faleza orașului au putut să admire Cazinoul în toată splendoarea sa.

Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța

De pe Cazinoul din Constanța s-au dat jos schelele pentru ca la sărbătoarea de Ziua Marinei toți turiștii să se bucure de frumusețea construcției.

Cazinoul din Constanța a intrat în restaurare în anul 2020. Noul termen de finalizare a lucrărilor era preconizat la sfârșitul lunii martie 2024. Lucrările sunt finalizate în proporție de 70%.

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului era atunci de 56.627.697,09 lei cu TVA.

Doar că, intervențiile suplimentare au făcut ca prețul să crească, iar costurile vor depăși 100 de milioane de lei. 

Istoria intervențiilor asupra Cazinoului

Din 1910, anul inaugurării Cazinoului, clădirea a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi.

O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arhitect Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, povesteşte arhitectul Radu Cornescu.

Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Proiectul „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“ a fost realizat de Institutul de Proiectare Judeţean Constanţa, şeful proiectului fiind arhitectul Mircea Bocunescu.

Superba clădire de la malul Mării Negre a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite