Beizadelele ţării, atrase irezistibil de litoralul Dobrogei cândva turceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii `90, când îmbogăţiţii tranziţiei încă nu uluiau prin opulenţă, iar cronicile mondene din tabloide încă nu se născuseră, noţiunea de beizadea era încă un termen din cărţile de istorie.

Înţelesul cuvântului „beizadea“ (fiu de domn), de sorginte turcească, se manifestă vara din plin la malul mării, pe tărâmul unde, odată, musulmanii au fost majoritari.

„Fiul de domn“ a devenit un personaj actual în Dobrogea când străzile au început să semene a piste pentru saloane automobilistice, iar reşedinţele - să aducă la dimensiuni cu nişte castele.

În vremea anilor `90, Constanţa avea câţiva întreprinzători care dominau peisajul comercial: Ion Şerban - fostul şef al Miliţiei Economice, preşedinte al Federaţiei Române de Box, patron Freedom Star Holding; Ion Draica - campionul de la lupte, patronul Dramex; Neculai Saimanov - patronul jocului de întrajutorare Procent etc. Doar fiul lui Şerban, Adrian, intrase în lumea afacerilor, cu un bar de succes, iar limuzina sa roşie făcea furori prin oraş.

Pe atunci, banii negri păreau a fi apanajul contrabandiştilor din Piaţa Chiliei, pentru că ingineriile financiare erau departe de imaginaţia populaţiei de rând. Atfel că în Constanţa, beizadea putea fi considerat Sedan, fiul lui Săcean(u), aşa cum era cunoscut Ismail Iaşar, şeful clanului de interlopi. La Mangalia, prinţul litoralului era Beinur Nuredin, finul lui Nicu Gheară.

Gulerele şi mânecile albe ale tranziţiei au dus însă vedetismul pe culmi nebănuite. Constanţa a devenit terenul de joacă al beizadelelor din toată ţara, care se plimbă vara pe şoseaua litoralului ca pe autostradă şi chefuiesc la Mamaia ca la Ibiza, cheltuind în cluburi salariul pe jumătate de an al unui român. Tragedia survine când odraslele de bani gata se urcă la volan sub influenţa a tot felul de substanţe şi produc accidente extrem de grave, conducând cu viteză excesivă şi ignorând regulile de circulaţie rutieră. Oameni nevinovaţi, şoferi, pasageri sau pietoni, sunt răniţi, iar nu o dată victimele sunt chiar beizadelele de la volan.

Vă mai recomandăm

Poliţistul rămas invalid în urmărirea beizadelelor Beniamin Ţânţaş şi Natalia Mateuţ speră să urce din nou pe motocicletă

FOTO Incidente la înmormântarea lui George Parteca, beizadeaua cu Porsche. Traficul a fost blocat de alaiul funerar format din sute de persoane şi limuzine

FOTO Piţipoanca cu BMW, prietena lui Mazăre jr, a schilodit un bătrân. Victima a intrat în a doua operaţie

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite