Autorităţile au dat dezlegare la pelerinajul de la Peştera „Sfântului Apostol Andrei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie arhiepiscopul Tomisului la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei pelerinaj la 30 noiembrie Constanţa Sursa Facebook Arhiepiscopia Tomisului
IPS Teodosie arhiepiscopul Tomisului la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei pelerinaj la 30 noiembrie Constanţa Sursa Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Anul acesta, autorităţile au dat dezlegare la pelerinajul de la Peştera „Sfântului Apostol Andrei“. Dacă anul trecut la pelerinajul de la Peştera Sfântului Apostol Andrei au avut voie să participe doar cei cu buletin de comuna Ion Corvin, anul acesta, orice credincios poate veni să se roage la locul unde se spune că a pătruns creştinismul pe teritoriul României.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a chemat credincioşii din toată ţara la pelerinajul de Sfântul Andrei, apostolul declarat ocrotitorul spiritual al românilor. „Sfântul Apostol Andrei este părintele nostru spiritual, este primul care a venit aici şi a propovăduit Cuvântul şi ne-a născut prin Sfânta Evanghelie. El l-a chemat apoi pe Sfântul Filip, care a stat aici 20 ani. Sfântul Andrei este cel trimis de Dumnezeu prin sorţi, astfel că avem aici 2 apostol din 12. Sfântul Andrei ne-a născut la această viaţă nouă, ne-a dăruit să-i fim ai lui Hristos. Sărbătoarea o vom ţine cu multă bucurie, cu multă însufleţire. Anul acesta, rata de infectare a scăzut foarte mult, iată că şi în Bucureşti a scăzut sub 3%, eu invit pe toţi credincioşii din toată ţara să vină. Dacă vrea şi preşedintele, şi noul prim-ministru, care este un om credincios, un om de... aşa, parlamentari, miniştri, primari, preoţi, prefect, care-s de-aici, de-ai noştri. Vom avea priveghere luni seara de la ora 17, iar Liturghia solemnă va fi marţi, 30 noiembrie“, a precizat ÎPS Teodosie. 

Dezlegare la pelerinaje de la Prefectură

Prefectul Constanţei, Silviu-Iulian Coşa, care anul trecut a interzis călătoria rituală de Sfântul Andrei, a declarat că pelerinajul va fi permis, dar cu respectarea unor reguli: purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, iar personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanţă de cel puţin doi metri între participanţi şi va realiza un triaj observaţional. Astfel, cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree nu va avea acces. „Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanţă pentru noi, întreaga comunitate de credincioşi din ţară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislaţiei actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorităţi special pentru protecţia sanitară a fiecărui participant“, a spus prefectul Constanţei.

Istoria locului

Sfântul Apostol Andrei este prăznuit cu mare fast la 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa. Conform scrierilor teologice şi istorice, Sf. Ap. Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Sfântul i-a botezat în apa unuia din izvoarele care curge lângă peşteră (pârâul Cuzgun), după care au fost hirotoniţi ca preoţi creştini. Izvoarele se văd şi astăzi, iar localnicii şi pelerinii le consideră izvoarele cu apa cea mai bună din tot cuprinsul Dobrogei. În primăvara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca Sf. Andrei să fie numit ocrotitorul Dobrogei.

De la ora 17.00, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

Vă mai recomandăm: 

 

ÎPS Teodosie, despre posibilele decese ale pelerinilor care s-ar putea infecta cu COVID-19: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“ 

Ce s-a întâmplat la Peştera Sfântului Andrei. ÎPS Teodosie: „Cârmuitorii ne-au speriat să nu venim aici“ VIDEO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite