Asociaţia Elevilor din Constanţa: Terenurile de sport sunt singurele spaţii unde ne putem juca în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită noii administraţii locale să ofere elevilor şi studenţilor acces la bazele sportive din curtea unităţilor şcolare în permanenţă, pentru ca aceştia să poată desfăşura activităţi sportive şi de relaxare. Copiii au dreptul la spaţii sigure în care să se recreeze - spune AEC.

Reacţia AEC vine în urma incidentului de vineri, 2 octombrie, când câţiva elevi de clasa a IX-a au fost amendaţi pentru că stăteau în curtea Şcolii Gimnaziale Nr. 29 din Municipiul Constanţa. Elevii de liceu au petrecut ziua jucând fotbal şi baschet pe terenul de sport din curtea unităţii de învăţământ.

Reprezentanţii elevilor din judeţul Constanţa sunt de părere că elevii ar trebui să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale şcolilor gimnaziale sau liceelor şi că este necesară crearea unui cadrul legal pentru ca tinerii să nu mai fie sancţionaţi.

„Amendarea unor elevi pentru simplul fapt că îşi petreceau timpul în curtea şcolii desfăşurând diferite activităţi nu reprezintă o normalitate şi că problema trebuie rezolvată în cel mai scurt timp.

În municipiul Constanţa nu există spaţii pentru ca elevii să poată desfăşura diferite activităţi sportive sau de recreere, altele decât terenurile  unităţile de învăţământ, deci nevoia de a oferi acces la terenurile de sport este evidentă.

De asemenea, prin această măsură ar fi promovat şi sportul în rândul copiilor, un lucru mai mult decât necesar pentru o viaţă activă şi creştere sănătoasă“, spun membrii AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa precizează că soluţia optimă pentru a rezolva problema spaţiilor în care elevii să se relaxeze/ să desfăşoare activităţi sportive este adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care copiii să aibă acces în permanenţă la acestea. Terenurile ar trebui să beneficieze şi de pază umană (agenţi de pază)  pe timpul zilei, astfel încât siguranţa să fie sporită.

Măsura a fost implementată cu succes în Bacău, unde tinerii (elevi şi studenţi) au acces şi în afara orelor de program la terenurile de sport, încă din anul 2009. 

AEC solicită adoptarea de către Consiliul Local Municipal Constanţa a unei hotărâri prin care elevii să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale unităţilor de învăţământ. 

„Este absurd ca nişte copii să fie sancţionaţi pentru că se jucau în curtea şcolii. Terenurile de sport sunt singurele spaţii sigure unde elevii se pot juca în siguranţă. Vrem să promovăm sportul şi o viaţă sănătoasă, dar avem lacătul pus pe curţile şcolilor sau amendăm elevii pentru că se joacă“, a precizat Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

AEC s-a remarcat la nivel local şi naţional, prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim: reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Pe aceeaşi temă: 

Opt adolescenţi au fost ridicaţi din curtea şcolii şi amendaţi de Poliţie. „Toţi copiii luaţi cu duba sunt olimpici“ 

Vergil Chiţac a transmis un mesaj studenţilor: „După studii, Constanţa vă aşteaptă acasă“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite