Vâlcea, ultimul judeţ la burse şcolare. Elevi batjocoriţi cu 10 lei/lună: „Noi nu avem canalizare şi vouă vă arde de burse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vâlcea se află în coada clasamentului naţional când vine vorba despre acordarea de burse şcolare. Doar patru din cele 89 de localităţi ale judeţului oferă burse elevilor şi nici acestea complete ori consistente. Una dintre administraţiile publice locale oferă burse sociale de... 10 lei.

Vâlcea a fost inclusă într-o listă de cinci judeţe de intervenţie în care Societatea Academică (SAR) din România desfăşoară proiectul «Şcoli curate», ediţia a doua.

În luna septembrie, SAR împreună cu Instituţia Avocatul Poporului au dat publicităţii un „Raport special privind acordarea burselor pentru elevi la nivel naţional în anul şcolar 2019 - 2020”. Potrivit acestui document, Vâlcea se clasează pe ultimul loc în clasamentul judeţelor care acordă burse şcolare. Şi asta pentru că nici o unitate administrativ - teritorială (UAT) din acest judeţ nu acordă integral bursele şcolare prevăzute de lege. 

În acelaşi timp, la Vâlcea a avut loc lansarea unui raport similar, care se referă la starea educaţiei din judeţ, nu numai la bursele şcolare, fiind un semnal de alarmă cu privire la disfuncţionalităţile relaţiei dintre învăţământul preuniversitar local şi autorităţi. Raportul lansat la Vâlcea reprezintă una dintre cele trei etape ale proiectului «Şcoli curate 2.0» care se va derula în anul şcolar 2020 - 2021, înclusiv în Vâlcea.

Proiectul «Şcoli curate 2.0» la Vâlcea

Despre ce reprezintă proiectul «Şcoli curate» ne-a oferit mai multe amănunte Alexandru Manda, unul dintre cei doi autori ai raportului privind bursele şcolare, coordonator advocacy SAR, student la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Tot el a moderat şi la Vâlcea o întâlnire cu reprezentanţi ai partidelor politice, în cadrul căreia a avut loc lansarea documentului privind starea educaţiei în judeţ. 

„Proiectul «Şcoli curate» se află acum la a doua ediţie, prima având loc în perioada 2018 - 2019. Elementul central al primei ediţii a proiectului a fost Ghidul pentru Şcoli curate, un instrument util care surprinde în mod sistematic modul în care elevii şi părinţii se pot implica pentru ca autoritatea locală să finanţeze lucrările de investiţii din şcoală, unitatea de învăţământ să fie mai transparentă sau pentru ca fondul şcolii să nu mai fie colectat. 

Ghidul a fost lansat în iunie 2018 şi de atunci a ajuns la peste 2.000 de elevi şi părinţi din România în format fizic, numărul celor care l-au accesat online fiind de peste 10.000. Am avut în prima ediţie a proiectului 10 evenimente locale de lansare şi dezbatere cu elevii şi părinţii, care ne-au convins şi ne-au arătat necesitatea de a pune bazele celei de-a doua ediţii, pe un nou nou concept, acela de responsabilizare socială a comunităţilor de elevi, de la ”firul ierbii”. 

Împreună cu 25 de ambasadori ai bunei guvernări în şcoli şi licee, ne propunem de data aceasta ca în cinci judeţe - Mureş, Vâlcea, Timiş, Bacău şi Cluj - să creştem numărul de primării care acordă burse şcolare şi alocă bani pentru investiţiile şi cheltuielile din şcoli”, a explicat pentru Alexandru Manda pentru „Adevărul”. 

Şase primării, în ilegalitate: au refuzat să ofere informaţii de interes public

Revenind la prima etapă a proiectului «Şcoli curate 2.0» la Vâlcea a fost nevoie de şase luni, din cauza pandemiei, pentru documentarea situaţiei privind starea educaţiei în judeţ. 

„Criza sanitară provocată de SARS – CoV-2 a scos la iveală nevoile şi importanţa investiţiei în educaţie la nivel local. Construirea grupurilor sanitare în interiorul edificiilor şcolilor sau dotarea unităţilor de învăţământ cu materiale specifice prevenirii răspândirii virusului intră ambele în sfera competenţei autorităţilor publice locale – investiţii şi cheltuieli materiale cu bunuri şi servicii”, a precizat Miruna Oltei, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi coordonator în Vâlcea al proiectului menţionat.

Imagine indisponibilă

Miruna Oltei, preşedinte Consiliului Judeţean al Elevilor Vâlcea, coordonatoarea proiectului Şcoli curate - Vâlcea Foto Arhiva personală

Ea a povestit şi problemele de care s-au lovit în Vâlcea ambasadorii proiectului: „Am solicitat, pe baza Legii 544 privind accesul la informaţii de interes public, tuturor celor 89 de primării din Vâlcea răspunsuri legate de bursele şcolare, cheltuieli materiale cu bunuri şi servicii din şcoli, investiţii, reparaţii capitale sau consolidări. Şase dintre acestea au refuzat categoric să ne răspundă: Laloşu, Livezi, Copăceni, Ioneşti, Olanu şi Creţeni. Faptul că nu s-au obţinut răspunsuri de la toate autorităţile publice locale este cauzat de lipsa crasă de interes a unor funcţionari publici locali şi edili care nu respectă dreptul fundamental al cetăţenilor la informaţii de interes public, unii dintre aceştia fiind amendaţi corespunzător de către cetăţeni la alegerile de duminică”.

„Nu ştim d-astea, trebuie să vină informaticianul”

Răspunsurile din partea primăriilor au venit cu greu, după telefoane insistente şi ameninţări cu instanţa în cazul în care refuză să ofere un răspuns. 

„Motivele refuzului au fost dintre cele mai diverse. Spre exemplu o secretară ne-a spus - ”Nu ştim noi d-astea, trebuie să vină informaticianul satului ca să umble pe calculator”. Un primar, cel din Valea Mare, a fost şi mai direct: ”Noi nu avem canalizare în comună şi vouă vă arde de burse”. De parcă cerea pentru noi burse, nu pentru copiii din comunitate, pentru viitorul comunităţii. Tot acesta ne-a mai replicat, când a văzut că insistăm ”Daţi-ne, domnişoară în judecată, că nu sunteţi prima”. Între timp, am înţeles că nu mai este primar, dacă acest lucru este datorită raportului nostru, ne bucurăm, dacă nu, la fel. A fost şi un primar care a făcut pe necunoscătorul cu noi, spunându-ne: ”Eu nu înţeleg legea asta, mi se pare cusută cu aţă albă şi nu este oficială, dar o să vă răspundem azi sau mâine”. Este vorba despre primarul din Şuşani, care se referea la Legea 544”, povesteşte Miruna.

Doar patru localităţi oferă burse şcolare, incomplete şi neconsistente

Până la urmă, cum în chestiune s-a implicat şi Avocatul Poporului, Renate Weber, 83 din 89 de primării au oferit informaţiile solicitate. Astfel s-a aflat că numai în patru localităţi există o Hotărâre de Consiliu Local prin care se pot oferi burse şcolare: Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Berbeşti şi Drăgăşani. Dar nici măcar în aceste oraşe nu se acordă toate cele patru tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studiu sau de ajutor social. 

Primăria Berbeşti a oferit trei tipuri de burse şcolare: 170 lei/bursă de performanţă, 150 lei/bursă de merit şi 60 de lei/bursă de studiu. La Călimăneşti a existat un singur tip de bursă: cea de merit care a variat între 132 şi 200 de lei, în funcţie de rezultate. În Râmnicu Vâlcea, elevii au primit burse de performanţă, de 300 de lei, iar burse de studiu şi de ajutor social, în sumă de 50 de lei, fiecare. La Drăgăşani, una dintre bursele oferite copiilor este de 10 lei/copil - bursă de ajutor social. Bursele de merit au fost de 40 de lei, iar cele de performanţă de 50 de lei.

„Există UAT-uri care acordă sume deplorabil de mici pentru bunuri şi servicii”, a mai specificat Miruna Oltei.

Praf în ochii alegătorilor: fonduri prevăzute în buget, dar nealocate

În plus, s-a mai aflat că, în 2019, 17 unităţi administrativ teritoriale, iar în 2020 - 18 primării au prevăzut în buget bani pentru burse, dar nu au adoptat nici o Hotărâre de Consiliu Local prin care să stabilească numărul şi cuantumul acestora, motiv pentru care nici nu s-au acordat burse.

„Pentru că legea nu prevede un număr maxim sau minim pentru acordarea burselor, acesta rămâne la latitudinea primarului care propune în cadrul Consiliului Local. Dar sumele care se oferă la Vâlcea nu sunt suficiente nici pentru ca un olimpic să se întreţină în domeniul în care are rezultate deosebite, şi nici pentru un elev ai cărui părinţi nu au o situaţia financiară strălucită şi aplică pentru o bursă de ajutor social”, susţin iniţiatorii proiectului din Vâlcea, care au ajuns la concluzia că: „Autorităţile din Vâlcea nu îşi cunosc îndatoririle!”.  

Imagine indisponibilă

Ambasadorii proiectului „Şcoli curate 2” Vâlcea Foto Şcoli curate

Situaţia este la fel de dezastruoasă şi la celelalte capitole. Spre exemplu, aproape jumătate dintre administraţiile publice locale nu au alocat, în anul şcolar trecut, nici un ban pentru investiţii în şcoli. În schimb, cei care au alocat astfel de fonduri, în realitate au investit mult mai puţin. 

Din 89 de localităţi, doar în 49 s-a investit în şcoli. În medie, deşi au alocat peste 700.000 de lei/UAT, în realitate s-a cheltuit puţin peste 400.000 lei/ UAT.  

PER Vâlcea a refuzat să semneze scrisoarea de angajament pentru educaţie

Raportul privind starea educaţiei din judeţul Vâlcea, mai spune Miruna Oltei, reprezintă prima etapă a proiectului «Şcoli curate 2.0». După modelul colegilor din Constanţa, unde Asociaţia Elevilor a demonstrat că activitatea continuă de monitorizare şi de petiţionare a autorităţilor locale poate multiplica cuantumul fondurilor alocate educaţiei la nivel local, şi la Vâlcea, în etapa a doua, se va practica aceeaşi reţetă. 

„Vom merge prin toate cele 89 de localităţi pentru a-i convinge pe primari să asigure burse pentru elevi conform legii, să pună la dispoziţie fondurile pentru necesarul la clasă şi în şcoală, dar şi să facă investiţiile în clădirile în care se desfăşoară actul educaţional. Costurile deplasărilor vor fi asigurate prin proiect. Dacă nu o să existe înţelegere vom merge şi în instanţă. Sper însă ca acest lucru să nu se întâmple, pentru că noi, Consiliul Elevilor, am semnat nişte scrisori de angajamente cu liderii politici a trei formaţiuni politice din Vâlcea: PSD, PNL şi USR - PLUS, prin care promit să respecte educaţia şi să aloce burse în judeţ. Cei de la PER nu au vrut să aibă un dialog cu noi”, a mai precizat coordonatoarea proiectului «Şcoli curate 2.0» în Vâlcea.

PER la Vâlcea este condus de primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău. În urma alegerilor de duminică, 27 septembrie, formaţiunea politică în chestiune a obţinut la Vâlcea cinci mandate de primari. Mircia Gutău refuză un dialog pe tema burselor şcolare în urma unor „ciocniri” în trecut cu Asociaţia Vâlceană a Elevilor care a acţionat în instanţă administraţia publică locală pentru neacordarea burselor şcolare. Astfel s-a reuşit obţinerea de burse, dar nu integral şi nici prea consistente.

Din echipa proiectului «Şcoli curate 2.0» de la Vâlcea face parte preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor alături de alţi cinci voluntari.   

Vă mai recomandăm şi:

Vâlcea, pe primul loc la cazuri noi de COVID-19. Restaurantele se închid, nunţile şi pomenile sunt interzise

UPDATE Alegeri locale 2020. Cine a câştigat alegerile în Vâlcea: „I-am zdrobit”

 

.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite