Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită conducerii Liceului Callatis să nu mai ceară elevilor bani pentru printarea lucrărilor scrise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elevi cursuri

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită conducerii Liceului Callatis Mangalia să nu mai ceară elevilor bani pentru printarea şi xeroxarea lucrărilor scrise, precizând că nu există niciun temei legal pentru colectarea acestor sume. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) a afirmat că nicio unitate de învăţământ nu trebuie să aibă personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinţi.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că fenomenul fondului şcolii este unul consistent la nivelul judeţului deşi este ilegal.  

„La nivelul Liceului Teoretic Callatis, conducerea liceului solicită elevilor în mod ilegală să plătească costurile pentru printarea şi xeroxarea lucrărilor scrise, ţinând liste cu <<datoriile la Xerox>> ale elevilor în mod ilegal. Existenţa acestui tabel este un abuz la adresa elevilor, având în vedere faptul că nu există niciun temei legal care să permită colectarea acestor sume de bani. Fenomenul fondului şcolii este unul consistent în învăţământul Constănţean, deşi complet ilegal. Aceste cheltuieli nu ar trebui să fie asigurate din banii elevilor, ci solicitate autorităţilor, însă de multe ori, din comoditate, directorii preferă să recurgă la infracţiuni în loc să ceară bani primarilor. Precizăm faptul că pretinderea acestor sume de bani de la elevi constituie infracţiune de luare de mită, sancţionându-se cu închisoare de la 3 la 10 ani”, a afirmat AEC.  

Sursa citată menţionează că elevii care refuză să achite aceste sume sunt adevăraţi luptători împotriva corupţiei. 

„Menţinerea unui tabel cu aceste <<datorii>> poate duce inclusiv la comportamente de tip bullying, atât din partea profesorilor cât şi din partea elevilor, faţă de elevii şi părinţii elevilor care refuză să achite aceste sume. Elevii care se împotrivesc achitării fondului şcolii nu sunt în niciun caz <<oaia neagră>> care a venit să strice ceva ce merge, ci adevăraţi luptători împotriva corupţiei”, a precizat Asociaţia Elevilor Constanţa.  

AEC îi îndeamnă pe elevi să nu achite aceste fonduri şi să nu se lase intimidaţi.  

„În urma publicării tabelului, directoarea unităţii de învăţământ nu şi-a exprimat dorinţa şi disponibilitatea de a opri fenomenul, ci a decis să recurgă la ameninţări faţă de membrii AEC din liceu, spunându-le că lezează imaginea liceului şi transmiţându-ne solicitarea de a şterge fotografia de pe reţelele de socializare. Considerăm aceste acţiuni josnice, şi ne punem întrebarea legitimă: Cine lezează imaginea liceului? Nişte elevi ce luptă pentru respectarea legii, sau o directoare ce încearcă să intimideze nişte copii şi săvârşeşte infracţiunea de luare de mită?  Îndemnăm toţi elevii şi părinţii elevilor liceului să refuze achitarea acestor fonduri, având în vedere ilegalitatea lor, fără a se lăsa intimidate”, a declarat Asociaţia Elevilor din Constanţa.  

AEC solicită conducerii Liceului Callatis să înceteze aceste practici, în caz contrar ameninţând cu plângere penală.  

„Solicităm directoarei Liceului Teoretic Callatis din Mangalia să elimine definitiv practicile ilegale din unitatea de învăţământ şi să stopeze încălcarea drepturilor elevilor! Dacă nu vor fi luate măsuri imediate, AEC depune o plângere penală pentru luare de mită pe numele ei!”, a mai transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa.  

Inspectorul şcolar general al IŞJ Constanţa, Sorin Mihai, a afirmat că nicio unitate de învăţământ nu trebuie să aibă personal implicat în strangerea de fonduri de la elevi sau părinţi.  

„Am luat legătura cu doamna directoare, care urmează să ne prezinte în scris detalii cu privire la acest subiect. Nicio unitate de învăţământ nu trebuie să aibă în vreun fel personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinţi. În această privinţă, legislaţia este clară, iar punctul meu de vedere rămâne neschimbat; le mulţumim elevilor că ne-au atras atenţia de fiecare dată şi îi asigur că în continuare voi lua măsuri în vederea eliminării unor astfel de practici. Aşa cum am procedat în situaţii similare, nu voi ezita să acţionez prompt pentru a mă asigura că legea este respectată. De aceea, ar fi util ca aceste cazuri să ne fie aduse cu prioritate la cunoştinţă, pe viitor”, a afirmat Sorin Mihai. 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite