Apele Române, despre șantierul Caelia de pe plaja Mamaia: „Sunt lucrări de amenajare a plajei, construcțiile sunt provizorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral susține că șantierul de pe plaja Caelia din Mamaia vizează lucrări de amenajare a suprafeței de nisip. Despre construcțiile ridicate în mijlocul stațiunii, pe plaja domenu public, instituția susține că acestea au un „caracter provizoriu”.

Suprafața afectată din plaja stațiunii Mamaia Foto: Arhivă Adevărul
Suprafața afectată din plaja stațiunii Mamaia Foto: Arhivă Adevărul

Continuă lucrările pe șantierul de pe plaja Caelia din centrul stațiunii de la Constanța, ce se întinde pe suprafața de un hectar.

Nisipul a fost excavat acolo urmează a se realiza o piscină uriașă pentru un complex de lux. Au fost săpate două perimetre, cu o adâncime de cel puțin trei metri, pe fundul cărora a fost așternut și nivelat un strat de piatră spartă.

Despre aceste lucrări, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susține că „sunt lucrări de amenajare a plajei”, iar toate dotările și construcțiile „vor avea un caracter provizoriu și se vor dezafecta la data încetării contractului”.

Apele Române oferă câteva amănunte privind șantierul de pe plaja Caelia din Mamaia. 

Conform legislației, plajele fac parte din domeniul public al statului și pot fi doar concesionate. Pe plajă sunt permise construcții și amenajări provizorii, care să nu afecteze integritatea suprafeţei de nisip.

„Pe suprafețele de plajă studiate prin P.U.Z. se pot amplasa: beach-bar, șezlonguri, umbrele fixe, loc de joacă pentru copii și teren de sport, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, cabine pentru schimbat vestimentația, centre pentru depozitarea/închirierea dotărilor de plajă cu S=9mp fiecare – construcție ușoară demontabilă, provizorie, piscine semi îngropate realizate din materiale ușoare, podine acces persoane cu dizabilități, recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor – 1 buc./250 mp, panouri cu instrucțiuni privind utilizarea plajei, dușuri, precum și construcții și instalații demontabile numai cu ocazia unor evenimente culturale sau sportive și nu pe toată perioada sezonului estival și numai cu acordul A.B.A.D.L.”, se menționează într-un prim răspuns primit de la instituție, semnat de Hristu Uzun, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Pentru plajele noi nu sunt prevăzute piscine

Pentru plajele noi, cu fonduri europene, care „nu sunt reglementate din punct de vedere urbanistic“, ABADL spune că se pot amplasa: „șezlonguri, umbrele fixe, loc de joacă pentru copii și teren de sport, grupuri sanitare, cabine pentru schimbat vestimentația, dușuri, centre pentru depozitarea/închirierea dotărilor de plajă cu S=9 mp fiecare – construcție ușoară demontabilă, provizorie, podine acces persoane cu dizabilități, recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor – 1 buc./250 mp, panouri cu instrucțiuni privind utilizarea plajei.” La acestea se adaugă construcții și instalațiile demontabile cu ocazia evenimentelor sportive sau culturale, care sunt acceptate doar cu acordul ABADL.

În cazul acestor plaje reabilitate cu bani de la Uniunea Europeană - cum este cazul plajei din Mamaia, care a înaintat în mare cu circa 100 metri - nu se menționează, însă, că se poate amplasa vreun tip de piscină.

Amenajarea plajei turistice din Mamaia este realizată de firma S.C. BC Cogen Management SRL, care aparține lui Constantin Bucur, patron Gloria Buzău. Societatea a primit autorizație de construire de la Primăria Constanța pentru „amenajare plajă turistică“. Conform pancartei, autorizația a fost emisă la 13.03.2024, termenul de execuție fiind de 12 luni.

Vergil Chițac, primarul Constanței, susține că lucrările respectă prevederile legale: „Discutând despre materialele utilizate, acestea respectă prevederile legale fiind prietenoase cu mediul. Nu se folosesc beton sau fier. Totul este din lemn. Totul este modular și ușor demontabil. Vom vedea în mini-vacanța de 1 Mai și Paște cum va arăta locația“.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite