Apă de la șantiere, vărsată în Marea Neagră. Constructor din Mamaia, amendat de Garda de Mediu VIDEO

0
0

Garda de Mediu Constanța s-a sesizat după ce o filmare cu deversarea apei în Marea Neagră a fost postată pe rețelele sociale. Comisarii de mediu au amendat constructorul cu 20.000 de lei.

Constructorul a fost amendat FOTO: Garda de Mediu
Constructorul a fost amendat FOTO: Garda de Mediu

În urmă cu câteva săptămâni, într-o postare pe Facebook, se arătau imagini cu modul în care sunt deversate apele rezultate de la lucrările de fundare ale unei construcții din stațiunea Mamaia.

Sursa VIDEO: Julia Elena Rădulescu-Enache

Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au anunțat luni, 7 noiembrie, că s-au sesizat în urma apariției acestor imagini și au făcut verificări la organizarea de șantier a proiectului din stațiunea Mamaia.

„S-a constatat că apa de la lucrările de fundare a imobilului de pe strada Lamia se evacuează prin pompare în mare, prin intermediul furtunelor amplasate pe plajă”, spun comisarii de mediu.

În continuare, Garda de Mediu a verificat condițiile stabilite prin avizul emis de ABA Dobrogea Litoral (Administrația Bazinală de Apă) privind evacuarea apelor de epuisment, respectiv monitorizarea volumelor de apă evacuate, realizarea analizelor pentru apa evacuată în mare, poziționarea și fixarea furtunelor astfel încât să nu se afecteze plaja în zona de descărcare. 

Aceste condiții nu au fost respectate, faptă ce constituie contravenție prevazută de OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere și se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei.

„Societatea care realizează lucrări de construire a fost sancționată cu amendă în valoare de 20.000 lei și s-au dispus măsuri de remediere a neconformităților identificate pe timpul controlului”, transmite Garda de Mediu Constanța. 

Scopul epuismentului

Reglementarea tehnică "Normativ privind cerinţele de proiectare şi execuţie a excavaţiilor adânci în zone urbane, INDICATIV NP 120-06" din 21.09.2006 arată că „prezenţa apei subterane pe amplasamentul excavaţiei adânci reprezintă un factor care aduce numeroase surse de risc, de care trebuie să se ţină seama la proiectarea şi execuţia lucrării.”

Scopul epuismentului îl constituie îndepărtarea apei din excavaţie şi asigurarea condiţiilor de lucru în uscat.

Principalele metode prin care se asigură îndepărtarea apei subterane din excavaţiile adânci sunt:

- pomparea directă a apei care pătrunde prin pereţii şi fundul excavaţiei;

- coborârea generală a nivelului apei subterane, prin filtre acirculare sau puţuri-filtre, realizată înainte de excavare;

- realizarea unor bariere etanşe care să împiedice apa subterană să pătrundă în excavaţie.

Conform aceleiași reglementări, alegerea metodei celei mai eficiente depinde de numeroşi factori, dintre care se enumeră: dimensiunile în plan şi mai ales adâncimea excavaţiei; grosimea şi natura straturilor de pământ; mărimea presiunii apei în fiecare strat; prezenţa în vecinătate a unor clădiri şi utilităţi; perioada de timp cât va rămâne deschisă excavaţia.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri