Dezastrul unei stațiuni de interes național: promenadă inundată cu dejecții și blocuri de 12 etaje fără spații verzi
0Năvodari, supranumit „orașul unde soarele sărută marea“, își întâmpină turiștii cu miros de fecale, cu promenada inundată, cu „zgârie-nori” fără locuri de parcare și fără spațiu verde și, în unele locuri, fără semnal la telefon.

Dezvoltarea haotică a stațiunii Mamaia Nord își arată în prezent efectele. Conform Primăriei Năvodari, din anul 2018, au fost emise aproximativ 3.500 de autorizații de construire, majoritatea pentru zona de litoral. Din păcate, infrastructura existentă nu a fost pe măsura dezvoltării imobiliare și astfel au apărut probleme, cărora nimeni nu le mai găsește o rezolvare.
Conform unui răspuns trimis cotidianului „Adevărul“ de Primăria Năvodari, în zonă există o canalizare menajeră privată, realizată de către investitori, după proiectul aprobat de RAJA, iar municipalitatea nu are o evidență a abonaților, dar recunoaște că mulți agenți economici s-ar fi racordat ilegal la aceasta.
Pe de altă parte, cum exista suspiciunea că mai multe firme care funcționează în vecinătatea promenadei deversează ape menajere în sistemul public de colectare ape pluviale, s-au făcut mai multe controale. În paralel, au fost montate baloane obturatoare, după ce a fost golită rețeaua de canalizare pluvială. Din punctul de vedere al primăriei Năvodari, problema a fost remediată. Cu toate acestea, turiștii reclamă mirosuri pestilențiale care se simt atunci când se plimbă pe promenadă.
Singura soluție pentru rezolvarea situației pe termen lung, convenită de toate părțile implicate și pentru care au început deja procedurile, este, potrivit Primăriei Năvodari, ca rețeaua de canalizare menajeră privată să fie preluată și administrată de către RAJA.
Toate blocurile din Mamaia Nord, vopsite în alb
Problema canalizării nu este însă singura. Consilierul local Sorin Antonaru spune că Mamaia Nord a ajuns un fel de Eforie Nord.
„Blocurile arată ca niște cămine studențești, fără locuri de parcare și fără spațiu verde. Primăria este vinovată întrucât nu a efectuat controale, a dat autorizații pe bandă rulantă și a lăsat dezvoltatorii să-și facă singuri recepțiile. Așa am ajuns să vedem blocuri de culori mov, verde, galben, când toată zona trebuie să fie albă. Culoarea alb este reglementată în Regulamentul de urbanism aferent PUZ «Zona Litoral Mamaia Nord-Năvodari»“, spune consilierul.

El mai dezvăluie o problemă a zonei: conform noului Plan Urbanistic General (PUG), în Mamaia Sat vor fi permise doar construcții de P+1. Cu toate acestea, până la apariția PUG-ului, spune Antonaru, în consiliul local se votează pe bandă rulantă planuri urbanistice zonale, prin care investitorii obțin certificat de urbanism care le permite să ridice blocuri de patru, șase sau opt etaje.
„Când am întrebat de ce votăm aceste PUZ-uri și nu așteptăm PUG-ul mi s-a răspuns că este dreptul investitorului. Este dreptul lui, dar consilierii aleg dacă este oportun ca în acea zonă să mai ridicăm un bloc de 12 etaje, cu câteva locuri de parcare și fără spațiu verde. Noi putem să spunem NU și nu ne trage nimeni la răspundere“, spune el.
Consiliul Local Năvodari este format din șase membri PSD, patru PMP, patru Neamul Românesc, trei liberali și doi de la USR.
Ce se mai poate salva
Din punctul său de vedere, zona este deja compromisă. Așa cum ar spune orice arhitect, primele construcții de la linia plajei trebuia să aibă regimul de înălțime p+2, în spatele lor să fie cele de patru etaje, iar la urmă cele de opt sau zece etaje, după modelul din Italia. „Trebuie să ai o suprafață desfășurată mare de teren dacă vrei să faci un bloc. Îl faci, dar pe hectare de teren“, spune el.
Stațiunea mai poate fi salvată doar din anumite puncte de vedere: „Tot ce putem să facem este să asfaltăm drumurile, să facem să funcționeze canalizarea, să avem presiune a apei până la etajele superioare și să înverzim zona. La un moment dat, s-a stabilit ca fiecare investitor să planteze câte un copac pentru fiecare cameră pe care a construit-o. Vreau să vă spun că nu s-a plantat niciun pom“, mai spune consilierul, cu regret.
Cu toate acestea, deși construcțiile sunt interzise pe perioada sezonului estival, zilnic, mai multe mașini de beton și piatră ajung în Mamaia Nord.