Amintiri de la înfiinţarea Universităţii Maritime: „Am strâns semnături pentru greva foamei, am dormit sub cerul liber, am fost ameninţaţi de generalul Militaru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţi constănţeni în greve foamei Colecţie Ovidiu Cupşa
Studenţi constănţeni în greve foamei Colecţie Ovidiu Cupşa

Câţiva tineri constănţeni au luptat imediat după Revoluţie pentru a înfiinţa o universitate maritimă la malul mării. Unul dintre ei a fost Sorin Ovidiu Cupşa.

Sorin Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV, a făcut parte din echipa de studenţi care în anul 1990 s-au zbătut pentru ca la Constanţa să existe o universitate de marină civilă.

„Am avut privilegiul să fiu unul dintre acei studenti care au făcut greva foamei în urma căreia, în 6 februarie 1990, s-a semnat HG de înfiinţare a UMC.

Am strâns semnături pentru greva foamei, am dormit sub cerul liber în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului României, într-un frig năpraznic, am fost ameninţaţi de generalul Militaru - Ministru al Apărării - cu batalionul disciplinar.

Eram tocmai ieşiţi dintr-o revoluţie în care am păzit obiective din Constanţa cu arma în mână, în care am participat la schimburi de focuri; eram trecuţi prin manifestaţiile şi mineriada din ianuarie şi mânaţi de curajul tinereţii.

Nu am cedat şi, în final, Petre Roman - sub presiunea noastră şi a mass mediei internationale - a acceptat revendicările legitime de a înfiinţa UMC şi de a crea un centru universitar la Constanţa.

În perioada ce a urmat, alături de regretatul profesor Gheorghe Dumitraşcu ne-am implicat şi pentru înfiinţarea Universităţii "Ovidius".

Astăzi, după 31 de ani, UMC este una dintre cele mai moderne universităţi de marină din lume, alături de ANMB.

Constanţa este un important centru universitar, iar România are peste 30.000 de marinari în flota internaţională şi este unul dintre cei mai importanţi furnizori de ofiţeri de marină la nivel mondial.

Absolvenţii acestei universităţi au făcut cinste în aceste 3 decenii în companii, instituţii, autorităţi publice, demnităţi etc.

La mulţi ani UMC! La mulţi ani LSUMC!

La mulţii ani studenţilor, absolvenţilor şi colegilor mei din corpul profesoral şi administrativ, care au ridicat permanent prestigiul acestei universităţi!“, a scris Sorin Ovidiu Cupşa pe Facebook.

Noua instituţie de învăţământ superior (actuala Universitate Maritimă) a primit sediu în Constanţa în sediul Complexului Partidului Comunist Român, de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 104. 

Printre primii studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa au fost şi Radu Mazare, Nicuşor Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky, Radu Preda, Valentin Ionescu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Spiritul goeletei din „Toate pânzele sus“ merge mai departe. Velierul „Speranţa“, noua ambarcaţiune cu vele care va naviga pe Marea Neagră

Enigmele cargoului „Turnu Severin“ scufundat în Dardanele. Fiul comandantului: „Cum nu l-am văzut niciodată mort, am sperat într-o minune“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite