Alegeri locale 2016. În aşteptarea rezultatelor finale. Decebal Făgădău este primar, iar PSD şi PNL au scor strâns. Un independent, mai votat decât ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votul din 5 iunie 2016, o mare dezamăgire pentru electoratul de pe Facebook Foto arhivă
Votul din 5 iunie 2016, o mare dezamăgire pentru electoratul de pe Facebook Foto arhivă

Numărătoarea oficială a voturilor de la alegerile locale din 5 iunie 2016 nu s-a încheiat, deşi rezultatele sunt deja cunoscute, în proporţie covârşitoare. Dar până la confirmarea de către Biroul Electoral Central şi la ajustarea procentelor obţinute, ierarhia candidaţilor nu mai poate fi schimbată.

Astfel, la alegerile locale din 5 iunie 2016, Primăria Constanţei a fost câştigată de Decebal Făgădău (PSD). Primarul interimar l-a devansat pe Vergil Chiţac (PNL) cu câteva procente: Făgădău - 41%, Chiţac - 34%. Următorul clasat este la mare distanţă Claudiu Palaz (PMP) - 6%, George Andrei Popescu (independent) - 4%, Christian Gigi Chiru (ALDE) - 3%, Ion Budi (independent) - 2% etc.

La Consiliul Local Constanţa, PSD are 36%, PNL 30%, PMP 8%, George Andrei Popescu 4%, ALDE 3% etc. La Consiliul Judeţean Constanţa, scorul este mai strâns, PSD şi PNL fiind extrem de apropiate, la un procent egal de 34%. PMP are 6%, ALDE 6% etc.

O serie de primării din judeţul Constanţa au fost câştigate de opoziţia PSD-ului, unele dintre ele rămânând sub conducere PNL. Mangalia, Eforie şi Cernavodă au fost câştigate de PNL, la fel şi comunele Lumina, Mihai Viteazu, Istria, Independenţa, Târguşor, Săcele, Poarta Albă, Albeşti, 23 August, Valu lui Traian, Mihail Kogălniceanu, Topalu, Negru Vodă, Ovidiu, Techirghiol, Adamclisi, Aliman, Cobadin, Corbu, Costineşti, Cuza Vodă, Fântânele, Ghindăreşti, Nicolae Bălcescu, Oltina.

Restul localităţilor au fost adjudecate de PSD, cu mici excepţii: Medgidia, Peştera, Seimeni - independenţi, Hârşova - ALDE, Castelu şi Cogealac - PMP, Saraiu şi Pecineaga - UNPR.

Cifrele nu sunt finale, confirmarea urmând a veni în cursul zilei de marţi, 7 iunie, cel mai probabil. De asemenea, redistribuirea mandatelor mai poate furniza surprize la consilii.

Prezenţa la vot a fost de aproape 50% la Constanţa, cu 1% peste media naţională. În judeţul Constanţa au drept de vot 628.935 persoane, care îşi pot exercita dreptul democratic în 554 secţii de votare înfiinţate în cele 70 circumscripţii electorale de pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale. În municipiul Constanţa pot vota 268.680 persoane.

Mesajele celor doi candidaţi principali la Primăria Constanţa

Decebal Făgădău, viceprimarul PSD: „PSD a câştigat primăria municipiului Constanţa după rezultatele aproape finale. La o diferenţă de peste 7.000 de voturi şi aş vrea să încep prin a le mulţumi tuturor celor care ne-au susţinut în această campanie, precum şi tuturor celor care s-au prezentat la vot. Rezultatul dn această seară pe de o parte ne mulţumeşte, iar pe de altă parte mă face să mă gândesc că în viitor va trebui să facem ceva mai bine. Îmi doresc ca în Consiliul Local să existe un singur partid, cel al constănţenilor. Vă asigur de o întreagă transparenţă, de dialog cu constănţenii. Vom organiza o conferinţă de presă în care vă vom prezenta proiectele noastre. Săptămânal, împreună cu un consilier local voi vizita câte un cartier al Constanţei. Vom continua schimbarea şi în partid, vom face o analiză atentă. Îi asigur pe constănţeni că cel de al 55-lea primar al municipiului va fi primarul tuturor“.

Vergil Chiţac, amiralul PNL: „Dragii mei, doresc să vă mulţumesc tuturor celor care aţi avut încredere în mine şi în proiectul meu pe parcursul acestor luni. Vă spun cu toată sinceritatea că sunt mândru de voi şi de felul în care v-aţi comportat pe parcursul acestei campanii. Doresc să vă felicit pe toţi cei care aţi ieşit ieri la vot. Sunt convins că, dacă eraţi mai mulţi, mesajul meu ar fi sunat un pic diferit astăzi. De asemenea, felicitările mele se îndreaptă negreşit şi către contracandidaţii mei, învingători sau nu. Am încredere că, într-o bună zi, Constanţa va (re)deveni cu adevărat Puternică. A fost o onoare. Vă îmbrăţişez!“

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Alegeri locale 2016 Constanţa. Rezultatele scrutinului din 5 iunie. Decebal Făgădău: „Am câştigat“

Alegeri locale 2016. Duminica orbului, „tradusă“ în sens electoral: „Votul este un act de credinţă administrativă, precum credinţa orbului în Hristos“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite