A sunat clopoţelul. A început semestrul olimpiadelor şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanţa, din nou în bănci FOTO Adevărul Constanţa
Elevii de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanţa, din nou în bănci FOTO Adevărul Constanţa

După o vacanţă de 3 săptămâni în care au avut zăpadă, dar şi vreme frumoasă, elevii s-au întors în băncile şcolilor.

Elevii au început luni, 14 ianuarie, semestrul al doilea al anului şcolar 2012 – 2013. După o vacanţă de iarnă de 3 săptămâni - care a început sâmbătă, 22 decembrie 2012 şi s-a terminat duminică, 13 ianuarie 2013 – copiii şi adolescenţii s-au întors la şcoală cu forţe proaspete.

Cei mici au fost aduşi de părinţi, bunici sau bone. Cei mari au venit cu propria maşină la şcoală sau i-au avut şoferi pe părinţii care se află în drum spre serviciu. Sunt destui elevi însă care au venit singuri, pietoni, folosind autobuzul.

Andra este elevă în ultimul an la Colegiul Mircea cel Bătrân şi îşi conduce singură automobilul primit la împlinirea vârstei de 18 ani. Pe drum îşi mai culege câţiva colegi pe care îi aduce la şcoală. „Părinţii au încredere în mine, conduc atentă. Scutesc mult timp dimineaţa, autobuzele sunt arhipline“, spune fata.

Vremea a fost frumoasă, cu temperaturi de până la 7 grade Celsius, astfel că nu au existat şcoli în judeţ unde cursurile să nu fi început din cauza condiţiilor atmosferice nefavorabile.

Dimineţile au devenit iarăşi aglomerate de populaţia şcolară pentru care ziua de curs începe la ora 7.30 sau la ora 8. Agenţii de la Poliţia Rutieră şi de la Poliţia Locală au revenit în intersecţiile periculoase ale oraşului, unde nu există semafor funcţional. Ei dirijează circulaţia supraveghind trecerile de pietoni din apropierea şcolilor, pentru a tempera elanul şoferilor grăbiţi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a transmis directorilor de unităţi de învăţământ să se asigure că sunt respectate condiţiile privind normele de igienă şcolară, că în şcoli centralele termice sunt pregătite şi verificate din punct de vedere tehnic.

Inspectorul şcolar general Răducu Popescu a pus în vedere profesorilor să aibă grijă la activităţile care se desfăşoară în interiorul unităţilor. „Întrucât în acest semestru se desfăşoară olimpiadele, concursurile şi competiţiile şcolare, repetăm recomandarea de a trata cu maximă seriozitate şi responsabilitate activitatea de excelenţă şi să organizaţi doar acele concursuri care nu presupun taxe de înscriere“, a declarat solemn şeful ISJ Constanţa. Popescu a mai amintit că ISJ nu renunţă la hotărârea de a interzice comerţul în şcoli cu diverse produse.

La primăvară, elevii vor face „Şcoala Altfel!“, în săptămâna 1-5 aprilie. Vacanţa de primăvară este de sâmbătă, 6 aprilie, până duminică, 14 aprilie. Tezele vor fi susţinute până la data de 25 mai 2013. Cursurile se încheie vineri, 21 iunie. Vacanţa de vară începe sâmbătă, 22 iunie şi se termină duminică, 8 septembrie.

Pentru elevii din anii terminali, şcoala se încheie mai devreme, pentru a face loc examenelor. Pentru clasa a VIII-a, cursurile se încheie la data de 14 iunie, iar pentru liceenii aflaţi în ultimul an - la data de 31 mai.

Peste 110.300 de cursanţi au fost înscrişi în anul şcolar 2012 – 2013. Statistica Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa arată că în judeţ învaţă 110.304 elevi, dintre care: 19.000 - preşcolari, 33.259 - în învăţământul primar; 26.645 - în învăţământul gimnazial; 25.500 - în învăţământul liceal; 5.200 – în învăţământul professional; 700 - în învăţământul postliceal.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite