A murit Corneliu Leu, scriitorul care a înfiinţat Radio Vacanţa. Colecţia „Romanul de dragoste“ a fost fondată de autorul  dobrogean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sciitorul dobrogean Corneliu Leu FOTO Jurnalul Naţional
Sciitorul dobrogean Corneliu Leu FOTO Jurnalul Naţional

Scriitorul, dramaturgul şi regizorul de film Corneliu Leu a murit marţi, 9 iunie 2015, într-o staţiune montană, la vârsta de 83 de ani.

Corneliu Leu s-a născut pe 21 iulie 1932 la Medgidia. Numele său este strâns legat de Constanţa şi de Dobrogea, după ce în anul 1967 a înfiinţat postul Radio Vacanţa. Tot de numele său se leagă şi deschiderea primei filiale a Uniunii Scriitorilor Români la Medgidia, oraşul în care s-a născut.

Corneliu Leu a înfiinţat ulterior Editura Eminescu şi colecţia „Romanul de dragoste“. Viaţa sa se împarte între scris şi realizarea de scenarii de film. În 1973 deschide „Casa de filme nr. 4″ devenind producătorul unor filme şi mari ecranizări precum:,,Cantemir”,,,Ioanide”,,Adevărul şi Puterea”, ,,Mihai Viteazul”, ,,Actorul şi sălbaticii”, ,,Ciprian Porumbescu” ,,Ţara de piatră”, ,,Serata”, ,,Casa de la miezul nopţii”,”Cu mâinile curate”, “Felix şi Otilia”, ,,Lumina palidă a durerii”, ,,Nea Mărin Miliardar”, ,,Iarba verde de-acasă”, ,,Alexandra şi infernul”, ,,Scrinul negru”, ,,Tănase Scatiu”, ,,Facerea lumii”, ,,Agentul straniu”, ,,Imposibila iubire”, ,,Castelul din Carpaţi”, etc.

La începutul acestui an a lansat „Anexe nedorite, obligatorii la viaţa noastră de odinioară şi, uneori, greu de evitat chiar în cea prezentă, adică ceea ce ni se alătură prin ochiul celor ce ne urmăresc“, lucrare ce a apărut la editura Rawex Coms.

În decursul timpului a publicat peste 50 de romane. Amintim doar câteva dintre ele: ,,Asiziile şi alte povestiri radiofonice”,,Ochiu Dracului”, „Vârsta de aur” (1958), ,,Nopţi dobrogene” ,,Viitorul al doilea”,  ,,Femeia cu ochi albaştri”, ,,Plângerea lui Dracula”,  ,,Drumul spre Damasc“, ,,Iarna iubirii”, „Vecinul cel bun“.

În îndelungata sa carieră a primit mai multe premii ale Uniunii Scriitorilor din România, dar şi un premiu special de teatru al Euroviziunii. De asemenea, a fost onorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer la 175 de ani de la aparitia "Albinei româneşti".

Scriitorul dobrogeni regretă moartea lui Corneliu Leu şi spun că personalitatea sa a avut o influenţă covârşitoare asupra vieţii literare a întregii Românii.

Mai puteţi citi:

A murit ilustrul profesor Panait I. Panait. „Ne-a predat istoria ca o poveste“, spun foştii studenţi despre dascăl 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite