VIDEO Un preot a băgat doi tineri într-un sicriu şi i-a pus să jure că nu au întreţinut relaţii sexuale. Reacţia Bisericii Ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au jurat în sicriu că n-au întreţinut relaţii sexuale cu o tânără din comunitatea lor. FOTO: Info Huedin
Tinerii au jurat în sicriu că n-au întreţinut relaţii sexuale cu o tânără din comunitatea lor. FOTO: Info Huedin

Un preot din Huedin (judeţul Cluj) a fost filmat în timp ce punea mai mulţi tineri romi să jure că nu au întreţinut relaţii sexuale, în cadrul unui ritual special. Apoi, preotul a încasat bani din partea lor şi a ţinut o slujbă specială.

Preotul pensionar Ioan Tonca a fost oprit de la slujire, după ce a fost filmat în timp ce oficia un ritual de jurământ, într-o biserică, pentru mai mulţi tineri romi. Decizia a fost luată luni, 2 martie, de către ÎPS IPS Andrei, care a caracterizat comportamentul preotului drept „iresponsabil şi smintitor”. 

„Ca urmare a relatărilor apărute în massmedia, privitoare la comportamentul iresponsabil şi smintitor al preotului pensionar Ioan Tonca din Huedin, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în şedinţa

de lucru de luni, 2 martie 2020, a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Clujului a analizat toate aspectele acestui caz şi, în conformitate cu articolul 88, lit. x din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române a decis oprirea imediată a preotului Tonca de la săvârşirea lucrărilor sfinte. Conform aceloraşi prevederi cazul a fost trimis spre cercetarea organismelor disciplinare ale Eparhiei”, se precizează într-un comunicat.

Ce s-a întâmplat

Potrivit portalului Info Huedin, preotul Ioan Tonca nu se află la prima abatere gravă. În urmă cu doi ani, el a fost suspendat timp de trei luni, după ce a fost filmat ieşind dintr-un bar într-o stare avansată de ebrietate, precizează sursa citată. Între timp, Ioan Tonca s-a pensionat, dar asta nu l-a oprit să ţină şi alte slujbe. Duminică, 1 martie, el a fost filmat în timp ce a oficiat chiar în biserică un ritual special pentru mai mulţi tineri din comunitatea romă. În imaginile filmate se vede cum trei tineri, doi bărbaţi şi o femeie, jură, întinşi într-un cosgiug aşezat chiar în faţa altarului altarului din biserică. 

„Dacă mint să mă topesc ca lumânarea care arde în mâna mea”, a spus grav unul dintre tineri, care s-a jurat că nu a întreţinut relaţii sexuale cu tânăra adusă în biserică. Apoi a venit rândul femeii să jure că nu şi-a înşelat soţul. Şi ca şi cum nu ar fi fost suficient, în imagini se vede cum preotul le cere romilor o sumă de bani, la începutul slujbei. Imaginile filmate de mai mulţi tineri care au asistat la întreg ritualul au ajuns la Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, iar cazul a fost judecat de urgenţă chiar a doua zi. De această dată, ÎPS Andrei a decis să-l suspende definitiv pe Ioan Tonca. 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite