VIDEO Cum poate să-i ajute „Superman de România” pe copiii aflaţi în izolare. Desene animate terapeutice made in Cluj

0
Retman este un super-erou de benzi desenate creat în scop terapeutic. FOTO: Captură video
Retman este un super-erou de benzi desenate creat în scop terapeutic. FOTO: Captură video

Pentru a veni în sprijinul copiilor şi al adolescenţilor în perioada pandemiei, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca pune la dispoziţie gratuit setul de Desene Animate Terapeutice – RETMAN.

GALERIE FOTO

Desenele animate pot fi vizionate accesând link-ul  şi sunt gândite astfel încât să promoveze, prin psihoeducaţie, gândirea raţională, cu impact asupra reducerii răspunsurilor psihologice de anxietate, deprimare, furie şi vinovăţie, precum şi asupra creşterii emoţiilor şi a comportamentelor sănătoase/funcţionale. Desenele pot fi utilizate în acelaşi scop, dar în logica umorului şi de către adulţi.


„Noi suntem în permanenţă conştienţi de faptul că această perioadă şi distanţarea socială pe care a adus-o cu ea nu îi afectează doar pe adulţi, ci şi pe copiii care au fost scoşi brusc din rutina lor. Este un moment în care UBB poate şi trebuie să vină în sprijinul tuturor membrilor comunităţii noastre punând rezultatele cercetării în slujba comunităţii, în spiritul universităţilor de tip world class spre care tindem”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.

RETMAN (http://retman.ro) reprezintă personalizarea psihoterapiilor raţional-emotive & cognitiv-comportamentale - standardul de aur actual în tratamentele psihologice validate ştiinţific -, creat de Albert Ellis Institute din New York (SUA) şi dezvoltat ulterior de Institutul Internaţional de Psihoterapie al UBB (http://www.psychotherapy.ro).

Povestea lui Retman  

Personajul central al cărţii lansate la Cluj se numeşte Retman şi a fost creat în urmă cu aproape 50 de ani, în America.

„A fost gândit de cei de la Institutul Albert Ellis din New York în anii 70-80 şi a fost abandonat. L-am reluat în anii 2000. Avem Retman sub formă de poveşti raţionale pentru copii, de benzi desenate, ca robot şi acum ca benzi desenate. Retman e un avatar pentru o formă de psihoterapie”, explică psihologul Daniel David, coordonatorul proiectului.

Sunt cinci filme de desene animate, unul general care e o introducere în poveste, iar restul patru tratează fiecare o problemă cu care se confruntă copii şi tinerii, anxietate, depresie, furie şi vinovăţie.

”Din ceea ce ştim noi, din literatura de specialitate, cred că sunt primele desene animate terapeutice. Primele de orientare cognitiv-comportamentală”, adaugă David.

Testate în şcoli

Cartea, spun autorii ei, a fost gândită ca să poată fi utilizată de părinţi şi educatori.

”E o carte inovativă deoarece se adresează copiilor din perspectiva tehnologiei, modul prin care ei sunt atraşi. Am testat aceste desene. Aproape doi ani au fost rulate în şcoli, inclusiv în proiectul ”Şcoala Altfel”. Copiii au anxietăţi, le este frică să-şi prezinte proiectele la şcoală, au diverse probleme afective sau conflicte cu părinţii. Ei văd aceste probleme şi în lumea lui Retman. În desenele animate se întâlnesc cu aceleaşi probleme pe care le au şi ei”, explică psihologul Anca Dobrean.

Fiecare capitol din volum are la final sugestii adresate părinţilor prin care le sunt explicate moduri de gândire prin care să-şi ajute copii. ”Sunt şi recomandări pe care educatorii le pot folosi la ore”, adaugă aceasta.

”Ideea principală – completează Daniel David – e că emoţiile pe care noi le avem nu sunt determinate de evenimentele de viaţă, ci de modul în care noi gândim asupra lor. Iar gândurile ce generează probleme emoţionale sunt de patru categorii: catastrofale - unii dintre noi avem tendinţa să catastrofăm, şi atunci  devenim anxioşi, alţii au tendinţa să gândească într-o manieră globală – sunt prost, incapabil, fără valoare şi atunci au tendinţa să devină depresivi, alţii nu au toleranţă la frustrare - când lucrurile nu stau cum vor ei şi nu pot tolera asta. Mulţi gândesc într-o manieră rigidă - formulează lucrurile şi dorinţele în termeni de ”trebuie”, ”cu necesitate”. Am încercat să creăm personaje pentru fiecare cogniţie iraţională. Îl avem pe Catastrofus pentru procesul de catastrofare, pe Descurajatus pentru procesul de evaluare globală, pe Necesarus pentru gândirea rigidă, absolutistă, pe Frustratus pentru lipsa de toleranţă. Şeful tuturor este Irationalius, care luptă cu Retman. Aceasta este ideea cărţii”, explică Daniel David.

Desene lansate în 2015

Cartea şi DVD-ul cu primele desene terapeutice din România, au fost lansate, în 2015, la Cluj-Napoca, se numesc ”Retman şi retmagia, desene animate terapeutice” şi se adresează copiilor, adolescenţilor, dar şi părinţilor şi dascălilor. Sunt munca mai multor specialişti, din domenii diferite: psihologul Daniel David, coordonatorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB Cluj, psihologul Anca Dobrean (specializată în psihologie şcolară), Mihai Goţiu (jurnalist), Bencze Laszlo (grafician la Universitatea de Arte şi Design din Cluj).

Proiectul a fost testat în şcoli, iar rezultatele au fost pozitive. Pentru realizarea lui s-au folosit în jur de 30.000 de euro, bani acordaţi în 2011 la Gala Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu. Muzica a fost făcută de către cei de la trupa ”Luna Amară”.

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite