Bisericile din Cluj vor distribui „paştile“ timp de două zile. Ce strategie au anunţat preoţii pentru ca oamenii să nu fie amendaţi
0Bisericile din Cluj vor distribui „Paştile” timp de două zile pentru a se evita cozile şi nerespectarea distanţării sociale. Primarul Emil Boc a susţinut că „nu există cadru legal astăzi pentru a se organiza întruniri publice prin care să se distribuie Paştile” şi a recomandat preoţilor să se deplaseze la domiciliile credincioşilor. Mitropolia a venit cu o altă soluţie pentru ca oamenii să nu fie amendaţi.
„Vineri, 17 aprilie, între orele 9.00 şi 18.00, vom distribui paştile în curtea bisericii. Între orele 11.00 şi 13.00 vor avea prioritate persoanele peste 65 de ani. La solicitarea persoanelor nedeplasabile. Paştile vor fi distribuite la domiciliul acestora pe baza listei cu înscrieri” – anunţuri de genul acesta au apărut la mai multe biserici din Cluj-Napoca.
Toate bisericile din Cluj vor organiza vineri şi sâmbătă distribuirea „paştilor”, spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov, pentru „Adevărul”.
„Nu scoatem lumea afară. Având în vedere ce s-a hotărât la nivelul Patriarhiei şi al Ministerului de Interne putem anunţa că de vineri până sâmbătă se pot lua paşti şi de la biserică, dar acesta nu e un apel casă iasă lumea din casă. Mai ales că nu este inclus în motivele pentru ieşirea din casă conform Ordonanţei Militare. Dacă oamenii merg la cumpărături sau îşi fac programul de plimbare, pot trece să şi la biserică să ia paşti”, a precizat Ivanov.
Astfel de anunţuri au fost postate la majoritatea blocurilor din Cluj-Napoca.
Apel către credincioşi
Paştile vor fi distribuite doar în curţile bisericilor şi reprezentaţii Mitropoliei fac un apel să nu stea mai mult de trei persoane pentru a lua paştile.
„Facem un apel la credincioşi ca în situaţia în care văd mai mai multe persoane la coadă să nu stea, urmând să revină mai târziu. De asemenea, îi rugăm să respecte distanţa socială recomandată de autorităţi”, spune purtătorul de cuvânt.
Acesta este motivul pentru care se permite ridicarea Paştilor timp de două zile, vineri şi sâmbătă, de la 9 la 18.00.
Persoanele ce nu se pot deplasa pot solicita să le vină acasă paştile
Persoanele care nu se pot deplasa din anumite motive, pot solicita să li se trimită acasă Paştile, a precizat Ivanov, explicând că tot ceea ce trebuie să facă este să sune la parohia de care ţin.
Anul acesta, prescura făcută în brutăria episcopiei va fi dată separat de vin. „Prescura va fi ambalată, iar vinul va fi trimis în sticluţe, pentru a ava condiţii maxime de igienă”, spune părintele.
Mersul după „paşti” nu e un motiv legal de a părăsi casa
Mersul după „paşti” nu este unul dintre motivele legale pentru care oamenii pot ieşi din case în perioada stării de urgenţă, conform ordonanţelor militare adoptate de Guvern.
Primarul Emil Boc a declarat într-o conferinţă de presă online că în acest moment, conform legii, nu se pot organiza întruniri publice unde să se distribuire paştile:
„Nu există cadru legal astăzi pentru a se organiza întruniri publice prin care să se distribuie Paştile, astfel încât recomandarea pe care o fac în acest moment, sub rezerva că apar alte reglementări la nivel naţional, este ca fiecare preot şi parohie prin personalul pe care îl are să asigure deplasarea la domiciliu şi să ducă Paştile la cei care sunt credincioşi şi sunt arondaţi bisericilor respective. Evident securizate în dispozitive care să presupună igiena elementară. Asta este ce a avem în momentul de faţă ca regulă, dacă nu se va schimba ceva va rămâne aşa”.
Citeşte şi