VIDEO Campanie de imagine atipică la TIFF 2013: 10 spoturi cu Luminiţa Gheorghiu, regizate de Cristi Puiu, câte unul pentru fiecare zi de festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: regizorul Cristi Puiu, Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului şi Tudor Giurgiu, directorul TIFF FOTO: Florina Pop
De la stânga la dreapta: regizorul Cristi Puiu, Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului şi Tudor Giurgiu, directorul TIFF FOTO: Florina Pop

Cel mai mare festival de film din România va debuta pe 31 mai, iar organizatorii au prezentat, luni, 13 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, câteva detalii despre ediţia din acest an a evenimentului, inclusiv spoturile de promovare ale TIFF. Acesta o au în prim plan pe actriţa Luminiţa Gheorghiu, câştigătoare a unui Urs de Aur, iar, faţă de ediţiile anterioare, TIFF-ul are 10 sporturi, câte unul pentru fiecare zi de festival.

„Anul acesta avem o campanie atipică raportată la ediţiile anterioare. E prima oară când campania nu e făcută in house, cum se spune, ci a fost comisionată lui Cristi Puiu. Am avut o idee de a reorganiza, de a regiza o întâlnire între Cristi Puiu şi Luminiţa Gheorghiu, pe care îi considerăm două dintre personalităţile marcante ale filmului românesc. (...)  Ne bucurăm să o avem pe Luminiţa la Cluj, de la început până la sfârşit“, afirmă directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Regizorul Cristi Puiu a conceput 10 spoturi care o au ca protagonistă pe actriţa Luminiţa Gheorghiu. Acestea alcătuiesc împreună o poveste şi vor fi proiectate câte unul pe zi, în timpul TIFF, în anumite locuri unde va ave aloc festivalul.
Însă, în spaţiul Ursus Open Air din Piaţa Unirii, spectatorii vor putea viziona alte 10 spoturi special realizate pentru această locaţie, în acelaşi regim de difuzare.

„Când m-a întrebat Mihai Chirilov dacă vreau să fac trailerul festivalului cu Luminiţa, am propus să existe câte un trailer pentru fiecare zi. Propunerea asta vine din partea unui om care este invitat în jurii de festivaluri şi devine la un moment dat plictisit să vadă acelaşi spot în fiecare zi. Nişte filmuleţe scurte cu o poantă oarecare, uşor de încasat, care sunt perisabile. Şi am zis că ar fi mai bine să realizez câte un spot pentru fiecare zi. Şi pentru mine ar fi mai atrăgător să fac asta, să gândesc o situaţie, o suită de fragmente extrase dintr-un posibil film de ficţiune”, spune Cristi Puiu.

S-a filmat două zile zile în locuri precum Caru’ cu bere, Penitenciarul Rahova, Gara Chitila, Hotel Internaţional Bucureşti, Grand Cinema Digiplex Băneasa.

„În mod spontan, când mi s-a propus să fac trailerul cu Luminiţa, mi-am zis că e mai important să o văd cât mai mult pe ea, să construiesc nişte momente, să existe un concept care să le lege. Conceptul e legat de aşteptare şi de relaţia cu celălalt. Am folosit spaţii care au intrat progresiv în proprietatea cinema-ului: peronul gării, interiorul maşinii, şoseaua, toate spaţiile astea au devenit sinonime cu cinema-ul”, adaugă regizorul. 

Luminiţa Gheorghiu, şi pe afişul festivalului

Afişul, conceput de Cristi Puiu după o fotografie realizată de Luchian Ciobanu în timpul filmărilor pentru spotul TIFF şi realizat împreună cu Iulian Puiu, este inspirat de o scenă din Secvenţe (r. Alexandru Tatos, 1982), în care apare Luminiţa Gheorghiu.

„Eu am descoperit-o pe Luminiţa Gheorghiu în „Moromeţii“, dar ceva mai târziu am văzut-o în Secvenţe, un film mai vechi decât Moromeţii.

afis tiff 2013

Vizualul face trimitere la o scenă din „Secvenţe“, singura de altfel în care apare Luminiţa. Mircea Diaconu invită echipa de filmare la el acasă pentru a-i arăta colecţia de ascuţitori, dar, fiind foarte supărat pe soţia sa, a pedepsit-o şi a închis-o într-o cameră.
Când deschide uşa, Luminiţa stă pe marginea patului. Desigur, posterul e mai colorat, există în el mai multe elemente simbolice, dar face trimitere la acel moment al Luminiţei şi, în esenţă, face trimitere la cinema, explică regizorul Cristi Puiu.

Actriţa a avut roluri memorabile în „Moromeţii“ (1988), de Stere Gulea, şi „Code Inconnu“ (2000), în regia lui Michael Haneke.

De-a lungul timpului, a colaborat cu Lucian Pintilie, Alexandru Tatos şi Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti.

A jucat şi în „A fost sau n-a fost?“, de Corneliu Porumboiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, în regia lui Cristian Mungiu, sau „Faţa galbenă care râde“, de Constantin Popescu.

În 2010, a câştigat Premiul Gopo pentru rolul secundar din „Francesca“, în regia lui Bobby Păunescu.

Luminiţa Gheorghiu deţine rolul principal în filmul „Sunt o babă comunistă“ de Stere Gulea, care va avea premiera în acest an.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite