VIDEO Ambasadorul Germaniei, despre intrarea României în Schengen: „Vom aştepta raportul de monitorizare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambsadorul Germaniei a vorbit la Cluj despre oportunităţi de afaceri româno-germane. FOTO: R.F,
Ambsadorul Germaniei a vorbit la Cluj despre oportunităţi de afaceri româno-germane. FOTO: R.F,

Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, a avut comentarii reţinute la adresa declaraţiilor preşedintelui Comisiei Europene legate de intrarea României şi a Bulgariei în Schengen. Germanul, care a ţinut o prelegere la Cluj, a arătat că o poziţie va fi luată săptămâna viitoare, când va fi făcut public raportul de monitorizare.

Întrebat despre poziţia Germaniei în legătură cu aderarea României la Schengen, în condiţiile în care ieri preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a susţinut că România şi Bulgaria nu vor intra în 1 ianuarie 2014 în spaţiul Schengen, Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, a precizat: “Am stabilit de comun acord că se va desfăşura un proces de verificare şi monitorizare a evoluţiilor României. Vom aştepta următorul raport de monitorizare, care va fi disponibil săptămâna viitoare. Cu siguranţă că în Comisia Europeană aceasta problemă va fi pusă pe tapet şi vom vedea care vor fi rezultatele”. 

Întrebat care este cea mai mare probemă pe care o are România legat de aderarea la Schengen, ambasadorul a evitat răspunsul: “vom aştepta următorul raport care va rezolva toate aceste probleme şi în funcţie de aceasta se vor luate măsuri”.

O jumătate de milion de români, angajaţi la firme germane  

Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, a susţinut, azi, la Universitatea Babeş-Bolyai o prelegere cu titlul „Relaţiile economice germano-române. Şanse şi provocări”. Acesta a arătat că Germania este unul dintre cei mai mari investitori din România. 

“Circa 20.000  de firme germane au investit în România şi  mai mult de 500 de companii sunt membre ale camerelor germano- române de comrerţ. Avem cluburi de business în mari oraşe. Firmele germane din România au angajat o  jumătate de milion de români”, a precizat  ambasadorul. Legat de datoriile statului faţă de companiile germane, ambasadorul a susţinut: “Situaţia se datorează de reformele prin care trece România. În acest sens, colaborăm cu partenerii români, dar e un proces în desfăşurare. Suntem pe drumul cel bun”. 

Băsescu: poate Ponta şi Antonescu ar avea ceva să-şi reproşeze

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că acţinuile Guvernului şi ale Parlamentului împiedică intrarea României în Schengen. Şeful statului a făcut aceste declaraţii în contextul în care Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat aseară, la un post francez, că România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen anul viitor. „Depindem foarte mult de raportul MCV. În 2012, a fost amânată discuţia ca urmare a loviturii de stat din vara anului 2012. Aici, poate Ponta şi Antonescu ar avea ceva să-şi reproşeze, însă nu ştiu dacă ei pot sau dacă înţeleg. Următoare discuţie despre aderarea României la Schengen se poate face în urma unui raport pozitiv“, a declarat şeful statului.

Barosso: România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen 

„România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa, lucrători detaşaţi (în străinătate, n.red.). Este un amalgam care trebuie denunţat, pentru că altfel vom avea un puseu al mişcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen pentru că există ţări care se opun.“, a fost declaraţia lui Jose Manuel Barroso de luni seara, invitat la emisiunea Club LCI.

Citeşte şi:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean: „Muncim ca decizia privind aderarea României la Schengen să fie adoptată în decembrie“

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat duminică seara la postul Realitatea TV că subiectul aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost înscris de către preşedinţia lituaniană a UE pe agenda Consiliului JAI din decembrie.

José Manuel Barroso: David Cameron trebuie să accepte „viziunea lui Churchill despre Statele Unite ale Europei”

Actuala generaţie de lideri europeni trebuie să reactualizeze şi să îmbrăţişeze viziunea fostul premier britanic Winston Churchill privind fundamentarea unor State Unite ale Europei, a spus José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Guvernul Ponta i-a răspuns lui Barroso: Comisia Europeană nu are informaţii complete cu privire la listele electorale

Guvernul şi-a reluat angajamentul în faţa Comisiei Europene de a da curs în timp util tuturor cererilor Curţii Constituţionale şi partenerilor europeni, după ce Barroso i-a transmis premierului Ponta o scrisoare în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de recentele evoluţii politice din România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite