Ministrul de Externe, Titus Corlăţean: „Muncim ca decizia privind aderarea României la Schengen să fie adoptată în decembrie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat duminică seara la postul Realitatea TV că subiectul aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost înscris de către preşedinţia lituaniană a UE pe agenda Consiliului JAI din decembrie.

„Preşedinţia lituaniană a UE a înscris cu mai multe luni în urmă ca proiect de decizie pentru Consiliul JAI din decembrie chestiunea aderării României şi Bulgariei. Muncim în continuare pentru ca acest proiect, posibil cu două trepte, să rămână valabil în decembrie”, a anunţat ministrul de Externe.

Titus Corlăţean a menţionat de asemenea că decizia din decembrie va fi influenţată de negocierile politice din Germania, dintre partidele CDU şi SPD. „Va conta foarte mult ce se întâmplă la Berlin. Şi vizita premierului Ponta în Germania a ajutat în a se înţelege mai bine anumite aspecte”, a spus Corlăţean.

Despre o posibilă nereuşită în luna decembrie, şeful diplomaţiei a spus că singura opţiune este de a continua discuţiile pe tema aderării cu Uniunea Europeană. „Evident că ne dorim aderarea în decembrie, pentru că este o chestiune legitimă pentru România. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu există alternativă decât a continua eforturile pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a precizat Titus Corlăţean.

Întrebat despre declaraţiile recente ale vicepreşedintelui CE, Viviane Reding, în care aceasta spunea despre România că este una dintre ţările membre în care statul de drept nu este respectat, Titus Corlăţean a opinat că oficialul european se pregăteşte de alegeri.

„Din perspectiva domniei sale, s-a referit la situaţia politică de anul trecut. Până una, alta (...) există alegeri europene, la care inclusiv comisarii se pare că sunt extrem de interesaţi, inclusiv doamna Reding, aşa că mai citim aceste declaraţii şi din această cheie”, a mai declarat ministrul de Externe al României.

Un alt subiect discutat de şeful diplomaţiei a fost şi acceptarea românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie, acesta menţionând că se aşteaptă ca în pofida campaniilor xenofobe, tratatul UE privind libera circulaţie să fie respectat.

„Am discutat cu omologul meu din Marea Britanie. Din ianuarie, 2014, Guernul va respecta accesul liber pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie. Dincolo de campaniile populiste, rasiste şi xenofobe, aşteptăm că ceea ce spune tratatul UE să fie respectat”, a mai spus Titus Corlăţean. 


Citeşte şi:

Corlăţean, despre vizele pentru SUA: Sper să o rezolvăm altfel decât prin mecanisme constrângătoare

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că speră ca accesul României în programul Visa Waiver al SUA să fie rezolvat prin alte soluţii decât cele "constrângătoare de tip european", menţionând că sunt respectate "tot mai bine" criteriile impuse de legislaţia americană.

Corlăţean, despre pactul de coabitare: Am tras concluziile, care au fost transmise decidenţilor

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi că la nivelul Comitetului de lucru pe pactul de coabitare dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu s-a ajuns la o serie de concluzii, care au fost înaintate decidenţilor.

Titus Corlăţean face încă o gafă: şantaj la Canada

Ministrul de Externe al României a cerut Canadei să-i primească pe români fără viză. În caz contrar, Parlamentul de la Bucureşti se va opune ca cetăţenii canadieni să circule liberi în Uniunea Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite