„Vaca nebună“ care a provocat interzicerea exporturilor de carne către Rusia provine din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul pozitiv de encefalopatie spongiformă bovină a fost depistat la un animal sacrificat într-un abator din Bistriţa-Năsăud. Nu se ştie exact de unde provenea, întrucât cele circa 40 de vaci au fost aduse din  judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, a confirmat prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.  Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România.

Pe 30 aprilie într-un abator din Bistriţa-Năsăud , au fost sacrificate 40 de bovine. Analizele de laborator au arătat că a fost numai un caz pozitiv, o vacă depistată cu o formă atipică de encefalopatie spongiformă bovina (boala vacii nebune-nr) a precizat prefectul pentru Adevărul.  El a suţinut că rezultatul a fost confirmat de un laborator naţional, dar şi de specialiştii din Londra. 

“Carcasa respectivă nu a ajuns în comerţ şi chiar dacă ar fi ajuns nu ar fi pus în pericol sănătatea oamenilor, pentru că e vorba despre un caz atipic.  Nu se ştie exact de unde a provenit bovina, pentru că au fost aduse animale din  patru judeţe: Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. Acum se fac anchete în toate fermele pentru a se depista de unde era bovina, inclusiv Poliţia a intrat pe fir”, a explicat Vuşcan. El a susţinut că două animale erau din comuna clujeană Chinteni. “Reacţia Rusiei a fost conjuncturală. Carnea nu a ajuns în comerţ pentru că a fost depistată şi distrusă şi la fel se va face cu vacile din ferma din care provenea. Statul va despăgubi proprietarul. Chiar dacă ar fi ajuns în comerţ, carnea nu e periculoasă”, a mai spus Vuşcan. El a susţinut că Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj a dat asigurări că toate fermele din judeţ sunt sub supraveghere şi situaţia e în afara pericolului. 

ANSVSA: este un caz izolat

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată, într-un comunicat de presă, că o probă recoltată de la o bovină care a fost sacrificată în 30 aprilie, într-un abator autorizat, a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată în 1 mai, pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB).  “Acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat", a mai arătat ANSVSA. Potrivit sursei citate, în acest caz au fost luate toate măsurile legale cu privire la "carnea şi subprodusele rezultate de la bovina pozitivă, de la bovina sacrificată înainte, precum şi de la două bovine sacrificate după aceasta pe linia de tăiere, acestea fiind dirijate către o unitate de neutralizare autorizată sanitar-veterinar în vederea distrugerii".

"Sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol”

"Sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol în niciun moment, întrucât carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează numai după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB. De asemenea, au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţia animalelor conform regulamentelor europene în vigoare", se mai arată în comunicatul ANSVSA. Sursa citată a precizat că mai multe instituţii ale statului desfăşoară o anchetă în acest caz.

"La finalizarea tuturor investigaţiilor, vor fi ucise şi distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv şi descendenţii acesteia (cohorta animalului pozitiv)", potrivit sursei citate.

A fost notificată Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor

ANSVSA a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor şi Comisia Europeană despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmează să fie analizat în cadrul forurilor ştiinţifice ale acestor organizaţii. Modalitatea de apariţie a acestei forme sporadice de ESB, considerată "atipică" pentru a o distinge de forma clasică, în care imbolnăvirea apare în urma hrănirii bovinelor cu furaje care conţin proteine de origine animală, este în prezent în curs de investigare ştiinţifică. Reprezentanţii ANSVSA au precizat că, în România, testarea bovinelor pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine a început încă din anul 1995, fiind făcute 2.905 teste histopatologice, iar începând din 2002 "a fost demarată testarea rapidă, în masă, a efectivelor de rumegătoare eligibile pentru diagnosticarea acestei boli".

“Nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României”

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat marţi seară, pentru MEDIAFAX - după ce Rusia a anunţat interzicerea importurilor de carne de vită din România invocând boala vacii nebune - că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută provenienţa animalului.

"Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei", a spus Mănăstireanu. România a primit recent din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune". Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.

Interdicţia Rusiei

Autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine", informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass. Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marţi, interdicţia vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită. Ultima interdicţie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.

Citeşte şi

Rusia a decis să interzică importurile de carne de vită din România pe motiv că produsele ar conţine boala vacii nebune

UPDATE Un inspector OPC Cluj, suspectat în dosarul „mafiei“ cărnii pentru trafic de influenţă. Purtătorul de cuvânt al instituţiei: „Nu ştiu cine e“

Zeci de tone de carne şi produse din carne au fost retrase din depozitele clujene

Percheziţii DIICOT în toată ţara pentru evaziune de 15 milioane de euro. Mascaţii au descins la o firmă ce are magazine în toată Transilvania

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite