Un student din Cluj cere autonomia Ardealului, printr-o scrisoare trimisă lui Iohannis: „Impozitele din Transilvania ajung în Moldova şi Oltenia pe nedrept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fancsali Ernest Erno  FOTO: Facebook
Fancsali Ernest Erno  FOTO: Facebook

Un clujean a depus, duminică, o petiţie pentru autonomia economică a Ardealului. Fancsali Ernest Erno (23 de ani)  cere guvern regional la Cluj care să controleze politic şi economic regiunea Transilvaniei, dar care să fie subordonat Bucureştiului. Petiţia are 14.658 de semnături.

Fancsali Ernest Ernő (23 de ani), student la Relaţii Internaţionale (Facultatea de Studii Europene, UBB), a depus duminică, 15 februarie, o petiţie la Palatul Cotroceni prin care cere autonomia economică a Transilvaniei.

Tânărul spune că a vorbit vineri, 13 februarie, cu cei de la Administraţia Prezidenţială şi le-a spus că doreşte o audienţă la preşedintele Klaus Iohannis pentru duminică, 15 februarie, iar aceştia i-au răspus că nu se poate. Azi a lăsat documentul cu tot cu cele circa 14.700 de semnături la Palatul Cotroceni.

Bărbatul mai zice că nu doreşte ruperea Transilvaniei de România, ci doar autonomie economică. Nu are un proiect concret, structurat pe capitole, despre cum vede el autonomia şi cum ar trebui pusă în practică.

„Transilvania va fi întotdeauna parte a României“, spune, pentru „Adevărul“, Fancsali Ernest Ernő.

Tânărul este membru al Partidului Popular Maghiar din Transilvania pentru că, spune el, doctrina PPMT este cea care se apropie mai mult de ideea federalizării, în care se regăseşte.

cluj

Aceeaşi petiţie a ajuns în ianuarie 2014 la Bruxelles.

Conţinutul petiţiei, mai jos, preluată de pe causes.com:

„Preşedintele Romaniei

Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crisana, Maramures, Ardeal

Capitala: Cluj
Guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă. 

Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate.

După 1989, starea regiunii noastre nu s-a îmbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm“.

Daca v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Mai puteţi citi:

Miting pentru autonomia Transilvaniei la Cluj: „Copiii să înveţe istoria reală a Transilvaniei, să înveţe mai mult despre Matia Corvin, nu doar despre Mihai Viteazu şi Ştefan cel Mare“

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite