Marşul şi mitingul secuiesc din 10 martie nu au fost aprobate. Organizatorii atacă decizia Primăriei în instanţă.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că anul trecut la marşul secuiesc din 10 Martie de la Târgu-Mureş s-au scandat lozinci împotriva românilor, cum ar fi: “Jos Trianonul!” sau “Ţinutul Secuiesc nu este România!”, autorităţile nu mai vor noi motive de tensiuni în oraş. Aşa că marşul şi mitingul de anul acesta nu au primit aprobare. Secuii vor putea organiza manifestarea tradiţională, comemorativă, de la Monumentul Secuilor Martiri.

Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc şi preşedinte al Asociaţiei Siculitas Egyesulet, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că se delimitează de lozincile scandate de unii participanţi în 2014 la marşul secuilor: „Jos Trianonul!” sau „Ţinutul Secuiesc nu este în România!”. “Aceste lozinci nu ne aparţin”, susţine Izsak.

Asociaţia Siculitas Egyesulet vrea ca în data de 10 martie, pe care a numit-o Ziua Libertăţii Secuieşti, să organizeze “Marş şi Miting pentru autonomie şi regionalizare şi de protest împotriva actualului plan de reformă administrativă a României”. Se dorea ca cei 40.000 de participanţi aşteptaţi la Târgu-Mureş, să străbată oraşul până în faţa Prefecturii Mureş unde să protesteze “împotriva actualului plan de reformă administrativă a României”.

În acest scop, Asociaţia a depus în data de 29 ianuarie cererea- declaraţie prealabilă, iar în data de 30 ianuarie Primăria a respins organizarea marşului şi a mitingului. Le-a lăsat posibilitatea de a  organiza o acţiune comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri. “Din date certe ce le deţinem şi din înregistrări video efectuate la acţiunile derulate de dvs. în 10 Martie în anii 2013, 2014, rezultă că s-au încălcat de către dvs. în mod flagrant prevederile art. 2 din Legea 60 din 1991. Este unul din motivele interdicţiei. Celălalt motiv este că în intervalul 9-11 martie, în centrul oraşului Târgu-Mureş este organizată manifestarea „Tradiţii şi obiceiuri în perioada postului Paştilor”, a fost răspunsul Primăriei, citit de Izsak Balazs.
Şeful Comisiei de avizarea a manifestărilor publice din Târgu-Mureş, Valentin Bretfelean, spune că în răspunsul formulat către Primărie şi Asociaţie implicit, „pentru neaprobare se aduc ca argumente juridice faptul că în anii precedenţi, pe timpul marşului s-au derulat activităţi anticonstituţionale care aduc atingere gravă stabilităţii sociale în Târgu-Mureş şi pentru că în aceeaşi perioadă şi acelaşi interval orar în centrul municipiului Târgu-Mureş se mai desfăşoară o activitate publică deja aprobată”.

Organizatorii mitingului spun că s-au adresat şi Prefecturii Mureş: “În cursul zilei de ieri am înaintat o cerere adresată Prefectului Judeţului Mureş în care solicităm a ataca în faţa instanţei de contencios administrativ actul acesta ilegal, pe care îl considerăm că este ilegal”, a spus Izsak Balazs.  


Prefectura Mureş nu va ataca însă decizia Primăriei şi menţionează că “apreciem că instanţa de contencios administrativ este unica autoritate învestită cu soluţionarea cereri”. Asociaţia a  atacat decizia Primăriei la Tribunalul Mureş, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal pentru anularea ei.

La marşul secuiesc din 10 martie 2015 erau aşteptaţi 40.000 de participanţi, câţiva invitaţi venind din  Ţara Bascilor, Catalonia şi Tirolul de Sud.

Citiţi şi

Tokes Laszlo şi Izsak Balazs vor parteneriat strategic pentru autonomie şi unitatea maghiarilor

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite