Un campion maghiar, locul 5 mondial, lasă Ungaria pentru România. Ungurii se revoltă, românii exultă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Rapport e decis să reprezinte pe viitor tricolorul. FOTO Facebook / FR Şah - .Lennart Ootes
Richard Rapport e decis să reprezinte pe viitor tricolorul. FOTO Facebook / FR Şah - .Lennart Ootes

Un sportiv de top 10 din Ungaria este hotărât să reprezinte pe viitor culorile României, însă decizia sa nu le-a picat bine vecinilor din Vest. Maghiarii sunt decişi să facă tot ce pot acum pentru ca sportivul să revină asupra hotărârii sale.

Şahistul maghiar Richard Rapport (26 de ani), locul 5 mondial, vrea să lase naţionala Ungariei şi să evolueze pentru România la următoarele competiţii internaţionale, a informat Federaţia Română de Şah

Rapport a devenit celebru în lumea şahului reuşind să obţină titlul de mare maestru la 13 ani. În 2013 a câştigat Campionatul European de şah rapid, iar în 2017 l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la turneul Tata Steel. La sfârşitul lunii martie 2022, Richard Rapport şi-a asigurat primul loc la FIDE Grand Prix de la Belgrad.

Ce spune tatăl sportivului

Rapport, care a fost medaliat cu argint în 2014, în Norvegia, a fost convins de o ofertă venită de la o casă de pariuri din România să reprezinte tricolorul. Anunţul oficial a fost făcut chiar de tatăl sportivului.

„Principalul sponsor al Superbet Chess Classic Romania 2022, Saşa Dragic, miliardar născut în Serbia şi proprietar al companiei Superbet, i-a făcut o ofertă irezistibilă de sponsorizare care i-ar da şansa reală să câştige titlul mondial în următorii ani. Din câte ştiu, Ricsi s-a hotărât şi a acceptat oferta, care include un viitor loc la masă sub culorile României”, a declarat tatăl lui Richard potrivit publicaţiei maghiare 24.hu.

Reacţia maghiarilor

Înştiinţaţi de decizia sportivului, maghiarii şi-au propus să facă tot ce pot pentru a-l convinge să se răzgândească şi să continue în Ungaria. 

„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că Richárd va continua să concureze sub drapelul maghiar, aducând glorie şahului maghiar şi patriei sale. Anul trecut am concurat şi am câştigat dreptul de a organiza a 44-a Olimpiadă de Şah la Budapesta în 2024, al cincilea mare eveniment sportiv din lume. Asta ne obligă să facem tot posibilul ca să aliniem cea mai puternică echipă, la evenimentul şahist cel mai interesant şi prestigios din lume”, a declarat Laszlo Szabo, preşedintele Federaţiei Maghiare de Şah. 

Federaţia Română de Şah a demarat procedura de transfer a lui Richard Rapport (Ungaria) şi a Jovanei Rapport (Serbia). Anunţul oficial a fost făcut pe 27 mai, pe pagina de Facebook a Federaţiei.

Ce spun şefii Federaţiei

„Suntem onoraţi şi bucuroşi că un jucător de asemenea calibru a ales să reprezinte ţara noastră. Numărul 5 mondial, Richard Rapport, este un jucător puternic pe care ne dorim să-l integrăm în cadrul echipei naţionale cât mai repede, iar împreună să obţinem rezultate deosebite. În acelaşi timp, ne dorim să continuăm relaţiile profesionale bune pe care le avem cu federaţiile de şah din Ungaria şi Serbia", a declarat preşedintele FRŞ, Vlad Ardeleanu.

Rapport nu vine însă singur să reprezinte România. El va fi însoţit de soţia sa, Jovana Rapport (fostă Vojnovic), mare maestră din 2009. Jovana e câştigătoarea Campionatului Feminin al Serbiei în 2014 şi deţine un rating elo de 2.294.

Vă mai recomandăm şi:

Un român din Italia, executat în stil mafiot cu 13 gloanţe. Firul anchetei interminabile duce la o grupare criminală 

Un moldovean şi o româncă au reuşit „jaful anului“ în Italia. Victima câştigase premiul cel mare la loto

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite