ULTIMATUM Extremiştii de la Jobbik cer plăcuţe bilingve la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plăcuţe bilingve, scuze publice din partea Poliţiei Române şi daune morale - toate acestea au fost cerute de eurpoarlamentarul maghiar Szegedi Csanad în conferinţa de presă organizată, săptămâna trecută, la Budapesta.

Europarlamentarul maghiar Szegedi Csanad, vicepreşedintele Partidului Jobbik, susţine că plăcuţele bilingve sunt obligatorii într-un Cluj european. „Am cerut asta în mod oficial, în conferinţa de presă de săptămâna trecută. Nu cred că românii din Cluj ar avea ceva împotrivă. Totuşi, în Cluj trăiesc în jur de 60.000 de maghiari", a declarat, pentru „Adevărul", Szegedi Csanad. Acesta a arătat şi că cetăţenii maghiari împotriva cărora s-au deschis dosare penale, fiind acuzaţi de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, după ce au fost prinşi în miez de noapte lipind la intrarea în Cluj o plăcuţă cu denumirea municipiului în limba maghiară, vor refuza să plătească orice fel de amendă şi, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, vor contesta în instanţă decizia, cerând şi observatori internaţionali.

Despăgubiri morale

Europarlamentarul Szegedi a mai declarat că, în funcţie de cum va evolua acest caz, reprezentanţii Jobbik vor cere chiar şi despăgubiri pecuniare pentru abuzul care, susţin ei, a fost comis de poliţiştii clujeni asupra cetăţenilor maghiari.

În plus, Szegedi Csanad a declarat că aşteaptă cât mai repede scuze oficiale şi publice din partea Poliţiei Române pentru incidentul petrecut în 8 august. De asemenea, acesta a precizat că în conferinţa de presă de săptămâna trecută a declarat că va transmite reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca cererea sa oficială, de montare a plăcuţelor bilingve, până cel mai târziu în 15 octombrie. „În caz cotrar, voi propune spre dezbatere această problemă gravă în Parlamentul European. Este momentul ca în Ardeal să revină normalitatea, respectiv să se folosească şi limba maghiară ca limbă oficială, alături de limba română", a încheiat Szegedi Csanad.

Rămâneţi pe cluj.adevarul.ro pentru a vedea reacţia autorităţilor locale din Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite