Terapeutul din Cluj care antrenează liceenii pentru BAC. Ce face diferenţa dintre un elev care ia examenul şi altul care-l pică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examen  FOTO Eduard Enea
Examen  FOTO Eduard Enea

Un terapeut din Cluj a gândit un program de pregătire pentru liceenii care dau BAC-ul. Timp de o lună au loc întâlniri individuale şi de grup în care specialistul îi antrenează mental pentru acest examen. „Diferenţa dintre un tânăr care ia BAC-ul şi unul care îl pică – sau îl promovează cu notă mică – nu e, uneori, legată de coeficientul de inteligenţă, ci de modul în care acea persoană se raportează la examen“, subliniază Cristina Varo.

„BAC-ul e un proiect, un mod de a te cunoaşte pe tine“, ne spune Cristina Varo. E terapeut, trainer şi coach şi a lansat la Cluj un program inedit care scoate în evidenţă ce le lipseşte unor tineri ca să reuşească. Iniţiativa ei se numeşte simplu: pregătire pentru BAC.

Pe parcursul a cinci întâlniri îi ajută pe tineri să înţeleagă care e valoarea reală a examenului de Bacalaureat, ce impact are acesta asupra lor, le arată că orice li se întâmplă în viaţă va lăsa un efect asupra lor şi că totul depinde doar de ei, de percepţiile şi de sensurile pe care le dau experienţelor prin care trec.

„Diferenţa dintre un tânăr care ia BAC-ul şi unul care îl pică – sau îl promovează cu notă mică – nu e, uneori, legată de coeficientul de inteligenţă, ci de modul în care acea persoană se raportează la examen. La sentimentele şi stările pe care le are faţă de acel examen. Dacă îi e frică de el sau pur şi simplu îi neglijează importanţa, rezultatul e că nu se pregăteşte suficient şi caută motive să facă orice altceva numai să nu înveţe, să nu se pregătească, să nu se gândească la asta. De aici şi până la o notă mică sau un examen picat e doar un pas“, arată Cristina în comunicatul prin care lansează oficial programul de pregătire pentru BAC.

Experienţa acumulată cu doi tineri, unul în 2014, iar celălalt în 2016, a căror poveste parcă se repeta, i-a demonstrat terapeutului din Cluj că ineditele şedinţe pot fi aplicate într-un program închegat adresat special celor cărora trăiesc stresul şi emoţiile Bacalaureatului.

Începutul

În urmă cu vreo 5 ani, un client de-al Cristinei Varo (foto în dreapta, credit foto: Florin Şomodi), tată de licean, se confrunta cu o situaţie care nu e străină unor părinţi: fiul mai avea o lună până la BAC şi, deşi avea probleme la Română, unde risca să rămână corigent, nu era interesat să facă ceva în acest sens. În plus, adolescentul se şi vedea la facultate. Nu realiza că BAC-ul putea fi un hop pe care să nu-l treacă. 

cristina varo foto florin somodi

„Copilul nu era deloc prost, era la un liceu de informatică. Mi-a spus că ura să înveţe la Română“, adaugă Cristina. Tatăl adolescentului s-a gândit că poate o vizită la terapeut l-ar ajuta. Spera să plece din cabinetul terapeutului cu câteva direcţii. Strategia aplicată de specialist a funcţionat deoarece tânărul, după patru şedinţe, şi-a găsit motivaţia, iar BAC-ul şi l-a luat cu aproape 9. Iar acum, acel adolescent lucrează ca team leader de proiect la o firmă de IT din Cluj.

Ce a făcut? Una dintre întâlniri s-a petrecut în Parcul Mare din Cluj, unde sunt statui cu diverse personalităţi.

„Ce zici dacă acum ar trece prin faţa noastră Bacovia (n. r. George Bacovia), să zicem, cum crezi tu că e acest om, cum l-ai vedea, cum ţi-ai imagina? Ce l-ai întreba?“, i-a zis terapeutul adolescentului. Acesta a început să râdă. S-a oprit când Cristina a repetat întrebarea. „A început să-l descrie: «obosit, supărat». I-a făcut un portret de om suferind. L-am încurajat să meargă mai departe. Şi mergând pe firul acesta, el s-a apucat să înveţe mai trainic, mai conştient“, povesteşte terapeutul. Şi-a dat seama că adolescentul vroia să se conecteze cu autorul operei ca să înţeleagă mai bine.

„Şi deschizând uşa asta a imaginaţiei, ei - terapeutul se referă la cei doi adolescenţi pe care i-a antrenat - au găsit nişte resurse fantastice“, adaugă Cristina Varo.

Ce contează

Aceasta subliniază că în pregătirea pentru BAC contează ca tinerii să-şi facă o evaluarea a acestui examen, să înţeleagă cât e de important – nu să-l supraevalueze sau subevalueze -, să ştie ce abilităţi şi competenţe au, să-şi facă o auto-evaluare. „E bine să ştie unde se situează“, punctează terapeutul.
În opinia acestuia, dezinteresul elevilor faţă de un astfel de examen e legat de impresiile întipărite în urma unor experienţe. „Tinerii asociază materia plăcută cu cel care o predă“, afirmă terapeutul, subliind că e valabil şi faptul că o disciplină nu o agreează fiindcă nu le place cum le este predată sau omul care o predă.

Înscrieri la ineditul program se fac online pe pagina de Facebook Pregătire pentru bac şi la formularul: https://goo.gl/FZOkzo în limita locurilor disponibile.

pregatire pentru bac foto arhiva personala

Cum se desfăşoară programul

Proiectul terapeutului clujean va debuta pe 3 mai şi va ţine până pe 31 mai. Vor fi cinci întâlniri. Momentan s-au înscris două persoane. Preţul programului este de 600 lei, 120 lei pe întâlnire. Cristina spune că fiecare „antrenament“ e foarte adaptat la ce are nevoie tânărul. Începe cu o evaluare a atitudinii lor, a modului cum se  raportează ei faţă de BAC - dacă le e frică, îl desconsideră, dacă nu au chef, dacă îi plictiseşte - şi lucrează pe ce vede că le lipseşte adolescenţilor.

„Aşa cum facem duşul zilnic, la fel avem nevoie de o igienă a noastră mentală şi emoţională“, afirmă Cristina sfătuindu-i pe adolescenţi să nu evite cabinetul psihologul şcolar dacă simt că i-ar ajuta.

Iar rezultatul, în opinia terapeutului clujean: „Tânărul îşi întăreşte încrederea în el şi în puterile lui şi câştigă linişte şi siguranţă care să-l ajute să fie pregătit mental şi emoţional pentru Bacalaureat“.
 

Mai puteţi citi:

Jobul, un calvar sau o plăcere? Expert în demisii: „Multe probleme s-ar rezolva dacă oamenii ar vorbi“

O companie din Cluj vine cu un concept neobişnuit pentru o bursă a locurilor de muncă: Standul de Demisii. Ideea va fi pusă în practică la ediţiile din acest an ale Târgului de Cariere, cea mai mare reţea care organizează evenimente de carieră din România şi Republica Moldova. Specialişti în consiliere, resurse umane şi psihologie îi vor ajuta pe curioşi să vadă dacă e bine sau nu să îşi caute un alt job.

Pe ce mai pun preţ companiile când vine vorba de potenţialii angajaţi

Un studiu realizat de Târgul de Cariere, cea mai mare reţea de evenimente de carieră şi employer branding, arată că 38% dintre companiile participante la târguri de joburi pun mare preţ pe competenţe. În plus, testarea contracronometru la primul interviu de angajare este un instrument din ce în ce mai folosit de firmele dornice să-şi găsească angajaţii potriviţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite