Pe ce mai pun preţ companiile când vine vorba de potenţialii angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de Târgul de Cariere, cea mai mare reţea de evenimente de carieră şi employer branding, arată că 38% dintre companiile participante la târguri de joburi pun mare preţ pe competenţe. În plus, testarea contracronometru la primul interviu de angajare este un instrument din ce în ce mai folosit de firmele dornice să-şi găsească angajaţii potriviţi.

„Realizăm astfel de studii pentru că vrem să înţelegem mai bine ce caută companiile şi care este profilul candidatului căutat“, spune Corina Brânduşan, PR managerul Târgului de Cariere, organizat de compania clujeană Fapte.

Potrivit acesteia, studiile îi ajută să afle de la companii ce anume caută ele de la viitorii angajaţi şi să aducă la târguri chiar acel segment care le este de interes. „Iar la final e o relaţie de câştig-câştig: companiile îşi găsesc angajaţii, iar candidaţii au la dispoziţie joburi şi oportunităţi potrivite pentru ei“, adaugă ea.

Experienţa anilor trecuţi le-a demonstrat că testările contracronometru organizate de companii au fost cu folos deoarece au participat între câteva zeci şi câteva sute de candidaţi. În plus, directorii de Resurse Umane ale companiilor le-au mărturisit că au găsit aproape de fiecare dată candidaţi potriviţi. 

Aceste competiţii contracronometru, Speed Challenge, au fost introduse în urmă cu doi ani.

„De anul trecut organizăm şi Speed Challenge pe traducere. De anul trecut le dăm posibilitatea şi celor care recrutează cunoscători de limbi străine să-i testeze pe loc pe candidaţi. Mai mult, din această primăvară vom avea o varietate şi mai mare de domenii pentru care vom organiza, în colaborare cu angajatorii, Speed Challenge-uri: e vorba despre inginerie, contabilitate, auto şi automotive, dar şi despre alte industrii“, adaugă Corina Brânduşan.

Potrivit acesteia, argumentele în favoarea acestui tip de recrutare ţin de eficienţă şi claritate: „În momentul în care ai în faţă un candidat şi are de rezolvat în timp scurt o problemă, o temă sau un subiect, îl poţi evalua mult mai bine comparativ cu analiza unui CV“.

Cât preţuieşte atitudinea

Pe lângă aceste testări Speed Challenge, companiile pot organiza workshopuri şi seminarii pe diverse teme în cadrul Târgurilor de Cariere.

Reprezentanţii companiilor spun că sunt tot mai interesate să-i testeze pe candidaţi la târg şi pentru că astfel îşi dau seama mult mai repede dacă au găsit omul potrivit sau nu. Aceste competiţii contra-cronometru scot la iveală şi nivelul de competenţă, cunoştinţele şi experienţa candidaţilor.

„Experienţa şi competenţele în domeniu sunt cele mai importante aspecte de care ţin cont recrutorii, potrivit studiului realizat toamna trecută de Târgul de Cariere şi HR Summit. La cercetare au participat 158 de recrutori de la companii importante la nivel naţional. Astfel, 39% dintre angajatori au afirmat că la interviul de angajare îi interesează cel mai mult experienţa candidaţilor, 38% pun mai mult accent pe competenţele în domeniu, iar 20% apreciază mai degrabă atitudinea pe care candidaţii“, detaliază Corina Brânduşan.

Alţi 2% dintre angajatorii care au luat parte la studiu au declarat că sunt mai atenţi la viteza de reacţie la întrebările care-i pun în dificultate. 

Când au loc ediţiile din 2017 ale Târgului de Carieră

Organizatorii Târgului de Cariere anunţă că au început înscrierile la ediţiile din acest an ale TdC, din primăvară, în oraşele Cluj, Iaşi, Chişinău, Braşov, Sibiu, Oradea şi Târgu-Mureş.

image

„În primăvară vor avea loc 9 ediţii - 7 globale şi 2 dedicate exclusiv domeniului IT. Ne bucurăm că tot mai multe companii aleg să recruteze şi să organizeze competiţii contracronometru la Târgul de Cariere. Anii trecuţi am fost chiar puşi în situaţia de a refuza anumite companii care au dorit să se înscrie cu câteva zile înainte de începerea târgului pentru că spaţiul nu ne mai permitea în anumite oraşe să amplasăm noi standuri“, spune Corina Brânduşan.

Mai puteţi citi:

Ce angajaţi caută companiile străine în România. Evenimentele tragice din Europa influenţează plecările „în afară“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite