Teoria conspiraţiei: proiectul Monarch, experimentul sinistru de control mintal prin care s-ar fi creat asasini perfecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre subiectele favorite ale adepţiilor teoriilor conspiraţiei este proiectul Monarch, un experiment care s-ar fi derulat în anii 60-70 şi ar fi fost coordonat de CIA şi de anumite societăţi oculte.

Proiectul Monarch, spune o teorie a conspiraţiei, ar avea ca sursă de inspiraţie experimentele realizate în Germania, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ulterior, o parte dintre specialiştii germani ar fi ajuns să lucreze pentru SUA în cadrul unor proiecte prin care s-ar fi urmărit perfecţionarea metodelor de control mintal. Printre psihiatrii nazişti, aceste metode erau cunoscute drept „Programarea Marionetelor”. 

Programul ar fi demarat în timpul Războiului Rece

Proiectul ar fi demarat în SUA anilor 60, într-o perioadă marcată de Războiul Rece, dar şi de conflicte deschise aşa cum au fost cele din Coreea şi Vietnam. Serviciile secrete americane, spune teoria conspiraţiei, s-ar fi temut de faptul că sovieticii ar fi făcut, la rândul lor, progrese semnificative ale dezvoltării tehnologiei de controlare a minţii.

Nu este foarte clar dacă acest program, a cărui existenţă n-a fost nici dovedită şi nu este recunoscută oficial de autorităţi, ar aparţine trecutului sau ar continua şi în prezent, departe de ochii lumii.

Un proiect controversat

Potrivit unor surse care susţin teoria conspiraţiei, Monarch n-ar fi decât un subproiect al mult mai celebrului MKULTRA, proiect dat în vileag de jurnaliştii de la New York Times în 1973 şi închis, cel puţin la nivel declarativ, de Congresul SUA. Informaţiile apărute în presa occidentală, mai mult sau mai puţin credibile, provin în special de la persoane care pretind că ar fi supravieţuit experimentelor, dar şi de la oameni care susţin că ar fi lucrat în acest program. 

image

Misteriosul Monarch ar fi doar unul dintre numeroasele programe de control mintal şi manipulare comportamentală realizate de CIA. În cadrul acestui proiect, serviciile secrete americane ar fi creat asasini perfecţi, care ar fi fost trimişi în misiuni speciale, mai spun pasionaţii de teoria conspiraţiei.

Pentru a fi aduşi în acest stadiu, oamenii ar fi fost supuşi unor experienţe cumplite, cu scopul de a le fi „spălat creierul”. Scopul programului ar fi fost reprezentat de dezvoltarea unor noi metode de programare mintală, urmând ca persoanele supuse experimentelor să poată fi folosite în misiuni ample, împotriva duşmanilor din Blocul de Est, mai arată teoriile nedovedite ale conspiraţiei.

Experimente sinistre

În privinţa denumirii, ar fi fost inspirată de fluturele cu acelaşi nume. Iniţiatorii proiectului ar fi pornit de la simbolismul metamorfozei acestui fluture, care dintr-o stare de cocon, de adormire se transformă într-o insectă zburătoare, iar în acest caz într-un adevărat ucigaş programat mintal. 

Printre cei care au vorbit despre acest proiect s-a numărat şi Cory Hammond, doctor în psihologie. În 1992, acesta a fost invitat la mai multe televiziuni din SUA pentru a vorbi despre Monarch. 

De asemenea, Fritz Springmeier, psiholog şi fost angajat al serviciilor secrete, a vorbit despre modalităţile de programare mintală care ar fi fost folosite în cadrul proiectului. „Acţiunea celui care programează mintal este mult mai „curată”, dar în acelaşi timp este la fel de distructivă pentru programator, ca şi pentru victimă. De multe ori cel care programează este de asemenea programat şi controlat la nivel mintal. Niciuna dintre cele două părţi nu este conştientă de activitatea pe care o desfăşoară şi, totuşi, ambele sunt implicate în perpetuarea acestui program diabolic de sclavie care îşi are rădăcinile în lagărele de concentrare naziste. Acest program a fost iniţat de nazişti, sub comanda doctorului Josef Mengele, care a fost pus în poziţia de operare maximă chiar aici în SUA cu ajutorul CIA, prin operaţiunea Paperclip”, a spus acesta.

Totuşi, în lipsa unor dovezi solide, existenţa acestui proiect nu a putut fi dovedită. Dacă în cazul MKULTRA varianta oficială a autorităţilor din SUA este că proiectul a fost defintiv oprit, încă din 1964, existenţa Monarch n-a fost niciodată recunoscută la nivel oficial. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite