Ţara în care îşi fac plinul tot mai mulţi şoferi români pentru că sunt preţuri mici. „Jumătate din Europa alimentează aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benzinăriile au fost luate cu asalt în România, săptămânile trecute, iar acum mulţi şoferi români îşi iau combustibil din Ungaria. FOTO Daniel Guţă
Benzinăriile au fost luate cu asalt în România, săptămânile trecute, iar acum mulţi şoferi români îşi iau combustibil din Ungaria. FOTO Daniel Guţă

Tot mai mulţi români sunt afectaţi de scumpirile din ultimele luni, totul culminând cu creşterile de preţuri din ultimele două-trei săptămâni. Pentru unii dintre ei există însă o soluţie, să îşi facă plinul în vecini.

Românii care trăiesc în apropierea graniţei cu Ungaria sunt cei mai norocoşi din acest punct de vedere. Mulţi dintre ei alimentează în Ungaria vecină, unde preţul la pompe este cu mult sub cel practicat de benzinăriile din România. Deşi Ungaria nu deţine niciun fel de resurse de petrol, un litru de motorină costă în această ţară doar 1,08 euro, cel mai ieftin dintre toate ţările membre UE. Spe comparaţie, în România un litru de motorină poate trece de 1,75 euro, la unele benzinării.

Plafonarea preţurilor la carburanţi în Ungaria a făcut ca mai mulţi şoferi din ţările care au graniţă cu Ungaria, inclusiv România, să-şi facă plinul la benzinăriile de acolo. „Jumătate din Europa alimentează de la noi“, a spus Eszter Bujdos, directorul general al Holtankoljak.hu, un site independent de comparare a preţurilor carburanţilor, potrivit Ştiri Diaspora.

Însă ceea ce este o adevărată binecuvântare inclusiv pentru unii dintre şoferii români s-a întors ca un bumerang împotriva maghiarilor. 

Acelaşi Bujdos a explicat că pe fondul plafonării preţurilor, accesul din benzinării este îngreunat, iar stocurile de motorină s-au epuizat în benzinăriile de pe autostrăzi, în special în cele de pe M1. 

Primii afectaţi sunt fermierii, care se plâng că nu mai găsesc combustibil şi spun că nu îşi mai pot lucra culturile din această cauză. Pentru că benzinăriile din Ungaria au fost luate cu asalt inclusiv de şoferi din România, Slovacia, Croaţia sau Austria, există temeri că va exista o penurie temporară de carburanţi. 

În acest context, pentru că mulţi şoferi cumpără cantităţi uriaşe de motorină sau benzină, un lanţ de benzinării a raţionalizat combustibilul. Astfel, şoferii mai pot cumpăra combustibil doar în valoare de 25.000 de forinţi, adică puţin peste 67 de euro. Totuşi, ei pot reveni de mai multe ori la benzinărie pentru a alimenta cu aceeaşi sumă. 

Vă mai recomandăm şi:

Undă verde pentru o investiţie uriaşă de 1,3 miliarde de euro în România. A fost lansată licitaţia

Destinaţia din România recomandată de britanici. „E o bijuterie cu un centru medieval frumos şi cu multe festivaluri”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite