Lista marilor erori făcute de Putin, în viziunea unui analist român. „A pierdut de două săptămâni războiul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin a comis o serie de greşeli care îl costă în final pierderea războiului.  FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin a comis o serie de greşeli care îl costă în final pierderea războiului.  FOTO EPA-EFE

Cunoscutul analist militar Hari Bucur-Marcu explică erorile care l-au costat enorm pe Vladimir Putin în campania din Ucraina. Printre ele, se numără faptul că a încurajat corupţia şi a preferat să fie înconjurat de oameni prost pregătiţi, pe care i-a ales doar pentru a-i fi loiali.

Hari Bucur-Marcu spune că Vladimir Putin şi oamenii acestuia au început un război fără ca armata rusă să fie suficient de bine pregătită. Astfel, pe  lângă faptul că şi-a pus oamenii să comită crime de război, Putin îi are pe conştiinţă şi pe tinerii recruţi ruşi pe care i-a trimis la moarte, neinstruţi şi conduşi de ofiţeri la fel de nepregătiţi.

În opinia sa, reţeta consacrată a dictatorilor, pe care a aplicat-o cu siguranţă şi Vladimir Putin a dus la ceea ce se profilează ca un eşec în invadarea Ucrainei. Analistul a făcut o listă cu greşelile lui Putin, care s-ar putea să-l coste la final.

„A promovat comandanţi a căror singura calitate este loialitatea şi a căror subinteligenţă le garanta dependenţa de indicaţiile preţioase ale liderului suprem. A încurajat corupţia şi nepotismul în pregătirea şi conducerea trupelor, astfel încât să nu se poată forma polarizări de loialitate, pe bază de merite ori de prestigiu profesionale, a finanţat discreţionar şi fără nicio perspectivă activitatea operativă, astfel încât generalii, ofiţerii şi trupele să nu ştie niciodată când vor primi bani pentru pregătire, pentru echipare sau chiar pentru subzistenţă”, explică Hari Bucur-Marcu. 

Lista greşelilor lui Putin

Iar lista cu greşelile făcute de Putin, comune de regulă în cazul dictatorilor, continuă. „A transformat pregătirea teoretică militară în propagandă, în cursuri de îndoctrinare, în manipularea trupei prin inversarea valorilor de apărat şi a transformat pregătirea practică, la nivel tactic şi operativ, în demonstraţii de forţă, în parăzi şi defilări de forţe, în loc să se exerseze proceduri şi reguli de angajare în luptă şi în operaţii”, mai spune el.

hari bucur marcu

Hari Bucur-Marcu spune că zarurile au fost aruncate în Ucraina, iar Rusia a pierdut deja războiul

Prin asemenea reţetă, dictatorul îşi asigură o imagine de om puternic, comandant neegalat al unei forţe armate impresionante, dar care este comandată de inepţi loiali, este asigurată logistic de hoţi şi corupţi, este instruită de propagandişti şi este doar o faţadă, de care dictatorul nu are de ce să se teamă că l-ar paşte vreodată vreo lovitură de stat militară, adaugă Bucur-Marcu.

Invazia s-a transformat în operaţiune de pedepsire a civililor

El atrage atenţia asupra faptului că invazia militară pusă la cale de Putin s-a transformat de mai multe zile într-o operaţiune criminală de pedepsire a populaţiei ucrainene care i se opune. Aşa s-a ajuns ca ruşii să bombardeze obiective civile şi să tragă în refugiaţi. În opinia sa, există în acest moment doar două variante: eşecul armatei ruse sau transformarea Ucrainei într-o a doua Siria.

„Dacă este adevărat că operaţia militară „specială” a Federaţiei Ruse a devenit, de vreo zece zile încoace, doar o operaţie de pedepsire prin lovituri militare a populaţiei civile „nesupuse” din nordul, estul şi sudul Ucrainei, precum şi din Capitală, atunci o asemenea operaţie nu are sfârşit, decât prin epuizarea agresorului (cazul Afganistan, deceniul 1980) sau prin permanetizarea situatiei, ca in Siria.”

Totuşi, Rusia nu mai are resurse să poarte un asemenea război.. Datorită faptului că întreaga comunitate internaţională l-a condamnat şi l-a izolat, Putin se află acum într-o situaţie de neinvidiat, a cărei responsabilitate îi revine în exclusivitate. „Rusia nu are resurse pentru un război lung. Nu e cazul, deoarece, spre deosebire de celelalte instanţe, de data asta comunitatea internaţională a zis nu. Ceea ce înseamnă că Rusia se va epuiza mult mai repede, la interval de zile”, mai spune Bucur-Marcu.

„Rusia a pierdut războiul”

El consideră că Rusia a pierdut deja războiul şi că ceea ce se întâmplă în Ucraina reprezintă un dezastru. 

„Războiul a fost pierdut de Rusia înca de acum două săptămâni. Ce vedem acum nu mai este un război, ci o operaţie de dezastru umanitar deliberat. Zic asta deoarece dezastrul umanitar deliberat, rezultat in crime de război, este singurul obiectiv pe care îl mai urmăreşte Rusia”, subliniază Hari Bucur-Marcu.

Din nou, deciziile criminale luate de Putin nu au nicio justificare şi nicio logică, pentru că nici măcar Rusia nu câştigă nimic din faptul că îşi murdăreşte mâinile cu sângele unor civili nevinovaţi. Analistul spune că tocmai acest lucru a făcut ca o lume întreagă să-l condamne la unison pe preşedintele rus.

„În alte condiţii decât cele actuale, o asemenea optiune s-ar fi justificat prin tragerea de timp, până când s-ar fi epuizat voinţa civililor locali de a rezista. Dar cu atâta sprijin internaţional, Rusia nu mai are nicio şansă şi stie foarte bine asta. Tocmai lipsa completă de noimă, de raţiune a întregii agresiuni a făcut ca mobilizarea internaţională împotriva Rusiei  să fie exemplară şi fără precedent”, a încheiat expertul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

EXCLUSIV „Strategia haosului”, arma cu care Putin vrea să sperie Vestul. Războiul hibrid, explicat de generalul Dan Grecu

Expert în spaţiul ex-sovietic, despre adevăratele planuri ale lui Putin. „Nu se rezumă la Ucraina”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite