„Secretele” regizorilor români din noul val, dezvăluite de un clujean în primul studiu internaţional pe această temă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima carte în limba engleză despre noul val românesc a fost publicată în Statele Unite de către conferenţiarul universitar Doru Pop, profesor în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Publicat la o editură prestigioasă din Statele Unite, studiul include toţi regizorii din filmul românesc contemporan care s-au consacrat după 2001, precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu etc .

Conferenţiarul Doru Pop, cadru didactic al Universităţii Babeş-Bolyai, a publicat la editura McFarland din Statele Unite primul volum în limba engleză care analizează fenomenul noului val românesc: „Noul val în filmul românesc. O introducere”. Publicată la o editură prestigioasă din Statele Unite, care are una dintre cele mai importante colecţii de studii despre cinema din lume, cartea profesorului Universităţii Babeş-Bolyai este o premieră prin deschiderea către dialogul internaţional. Editura McFarland a postat deja volumul pentru comenzi pe Amazon şi Bookdepository, fiind disponibile atât în varianta tipărită, cât şi varianta ebook.

Prima cercetare în profunzime de pe piaţa internaţională dedicată exclusiv filmului românesc

Doru Pop consideră că această carte este una dintre cele mai importante realizări personale, dar şi pentru vizibilitatea internaţională a Universităţii în care activează din 1997. „Consider că a publica în limba engleză şi a fi vizibil la nivel internaţional este cea mai importantă realizare pentru un cercetător. În plus această carte este o premieră deoarece este prima cercetare în profunzime de pe piaţa internaţională dedicată exclusiv filmului românesc din ultimul deceniu. Mai sunt istorii ale filmului românesc, dar un studiu în limba engleză, consacrat tinerilor cineaşti, nu s-a mai publicat în afara României”, a declarat conferenţiarul clujean. Doru Pop predă la Facultatea de Teatru şi Televiziune unde a înfiinţat pentru prima oară în România o secţie specializată de studii de film. Doru Pop a beneficit recent de o bursă Fulbright Scholar şi a fost profesor invitat la Colegiul Bard din New York, Statele Unite unde a predat cursuri despre noul val în filmul european şi românesc.

image

Mungiu, Puiu, Mitulescu

Studiul include toţi regizorii din filmul românesc contemporan care s-au consacrat după 2001, fiind incluse filmele unor autori precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Marian Crișan sau Florin Șerban. Autorul explică fenomenul filmului românesc contemporan prin impactul pe care l-au avut asupra acestor regizori principalele curente de „noul val”, de la neorealismul italian, la noul val francez, noul cinema britanic şi celelalte curente europene. Cartea lui Doru Pop explică apartenenţa cineaştilor români la ansamblul filmului european şi demonstrează cum noile filme care au înregistrat un succes nemaiîntâlnit în ultimii ani sunt parte integrantă din gândirea cinematografică europeană.

Noul val românesc


Volumul, care are 237 de pagini, cu ilustraţii din filmele contemporane, tratează subiecte precum: gramatica noului val românesc, estetica filmelor lui Cristi Puiu, marginalitate şi anti-eroi sau spectatorul absent. Cititorii pot găsi analize despre filme precum Moartea domnului Lăzărescu, Patru luni, trei săptămâni şi două zile sau Eu când vreau să fluier, fluier. Filmul românesc contemporan, uneori descris ca „noul cinema românesc” sau, după cum susţine Doru Pop, „noul val românesc” este cel mai important fenomen cultural din ultimele decenii. Regizori precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Călin Peter Netzer au primit cele mai importante premii europene şi internaţionale, făcând ca filmul românesc să fie recunoscut în întreaga lume.

Citeşte şi 

Tudor Caranfil: ”Avem şansa ca acest nou val al cinematografiei româneşti să devină un val permanent”

„Poziţia copilului", pe marile ecrane din Franţa. Presa franceză laudă „noul val românesc“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite