Scandalul cărnii de cal ajunge şi la Cluj. Analizele arată că tona de carne descoperită în lacul Tarniţa este de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cluj

Profesorul universitar Marian Mihaiu, totodată şeful laboratorului sanitar-veterinar din cadrul DSVSA Cluj, spune că, din investigaţiile făcute la Cluj, carnea aruncată în lacul Tarniţa ar fi de cal. 90% sigur. Veterinarul, cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniu, face afirmaţii în baza aspectului cărnii, structurii fibrei, consistenţei şi aspectului grăsimii.

Probele şi contraprobele luate duminică dimineaţa, 24 februarie, din pungile de carne scoase din lacul Tarniţa au fost trimise la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj şi la un laborator din Bucureşti.

Marian Mihaiu, şeful laboratorului DSVSA, susţine că, din analizele făcute, carnea este, în proporţie de 90%, de cal.
„Aspectul cărnii, structura fibrei, aspectul şi consistenţa grăsimii mă facă să spun că este vorba de carne de cal. Însă, subliniez că avem de a face cu bucăţi de carne, fără oase, fără organe, va trebuie să avem şi confirmarea unui institut de referinţă, adică a Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti, unde vom trimite, în această noapte, 40 de probe, şi vom aştepta confirmarea. Atunci vom putea spune 100% că este vorba de carne de cal“, afirmă Marian Mihaiu.

Acesta mai subliniază că acea carne aruncată în lac este una proaspătă şi arată bine. „Nici nu se pune problema de contaminare a apei. Carnea arată bine şi e proaspătă“, adaugă Mihaiu.

Acesta crede că un procesator din judeţul Cluj s-a speriat având în vedere tot scandalul iscat în ţară şi în străinătate cu carnea de cal şi s-a hotărât să scape de ea, cum a ştiut el mai bine.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, nu vreau să facă niciun comentariu legat de analizele făcute la Cluj şi spune că rezultatele vor fi date publicităţii marţi, 26 februarie. „Aştept rezultatele marţi. Nu comentez până atunci afirmaţiile altora, sunt părerile lor“, afirmă prefectul.

Vuşcan a fost azi, 24 februarie, la Tarniţa, unde s-a arătat foarte nemulţumit de activitatea de control a inspectorilor veterinari pe care i-a sfătuit să nu se lase „îndulciţi“ de procesatori. A cerut un control „la sânge“ la toţi procesatorii din judeţ.
Sâmbătă s-au descoperit peste 990 de kilograme de carne congelată aruncată în lacul Tarniţa şi pe malul acestuia. Poliţia clujeană şi veterinarii au început fiecare câte o anchetă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite