„Să revin acasă?“ Sfaturile surprinzătoare primite de o româncă din diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un româncă din Portugalia a cerut sfaturi pe internet, în ideea în care și-ar dori să se întoarcă acasă, dar nu știe exact ce posibilități există în țară, cu atât mai mult cu cât are și un copil mic pe care ar vrea să-l poată duce la grădiniță.

O româncă a întrebat dacă ar trebui să revină în țară. A primit multe răspunsuri FOTO Shutterstock
O româncă a întrebat dacă ar trebui să revină în țară. A primit multe răspunsuri FOTO Shutterstock

Femeia s-a adresat unui grup de mămici din localitatea Florești (județul Cluj) în speranța că va primi câteva lămuriri și că îi va fi poate mai ușor să ia o decizie. A primit, însă, mai degrabă răspunsuri contradictorii, iar nu puține au fost cele care i-au spus că ar face o mare greșeală dacă ar decide să se întoarcă acasă.

„Bună, mămici din Florești! Pe scurt… eu, băiețelul meu de 3 ani și soțul suntem plecați în Portugalia de 4 ani, dar ne gândim ca la anul ce vine să ne întoarcem în România. Am înțeles că la grădiniță este un program foarte ciudat de 4 ore... Marea noastră problemă este cum și unde aș putea să-mi găsesc un program de lucru, astfel încât să îl pot duce și aduce copilul la grădiniță. Cum vă descurcați mămicilor?”, a întrebat femeia.

„Stați acolo”

A primit imediat o mulțime de răspunsuri, dar multe dintre ele i-au spus să rămână neapărat în străinătate. „Stați acolo! M-am întors acum 15 ani din Portugalia și regret zilnic”, a spus Ioana.

Altcineva, o femeie care s-a întors din Italia, spune că nu regretă nicio clipă decizia luată.„Noi ne-am întors din Italia acum 6 ani când prima fetiță avea 2 ani. Nu regret nicio clipă. Stăm în Florești, iar cele 2 fetițe (4 ani și 8 ani) sunt la școală, grădiniță cu program prelungit. Nu avem ajutor, doar rar. Mult succes în decizia voastră!”, a spus Alina.

Altcineva i-a spus că există locuri de muncă decente, care pot fi prestate chiar de acasă, destul de bine plătite, dar și că există grădinițe unde copiii pot sta chiar și opt ore.

Există muncă de acasă în customer service pe diferite limbi, nu plătesc rău și e de acasă și există și program de 4,6 si 8 ore. Grădinițele au program prelungit și scurt, cum vor părinții. Nu e viața ușoară în România, dar acum nu prea mai e nicăieri, scumpiri peste tot si așa. Nu e imposibil de trăit aici, depinde ce vă doriți. Dacă nu aveți ajutor e puțin mai greu, dar o să reușiți să vă faceți programul ok. Noi, ambii, lucrăm de acasă, 2 copii unul la școală, altul la grădiniță, nu avem ajutor, chirie și reușim să ne descurcăm. Nu e ușor, repet, dar acum unde e ușor să fiu sinceră. Dacă credeți că aici e mai bine faceți pasul. Nimeni nu poate să știe ce e mai bine pentru celălalt. Baftă!”, a spus și Dora.

„Suntem foarte bine în România”

Eu m-am întors din Spania după 15 ani. Suntem foarte bine în România. Dacă sunteți oameni harnici și serioși, și aici în România o să aveți o viață bună”, a spus o altă mămică.

Au fost însă și alte mămici care au sfătuit-o să rămână în străinătate. „Eu personal pot să vă dau un sfat, rămâneți acolo dacă puteți. Eu am decis să mă mut în Austria tocmai în ideea de-a învăța copilul o altă limbă străină. Pe lângă asta, statul ne oferă multe beneficii în folosul copilului: înot, schi, tenis, face diferite activități care erau cuprinse la grădinița, iar acum este la școală, dar le-a învățat pe toate. În România nu-mi permiteam să-l învăț atâtea sporturi, iar multe pe gratis. Gândiți-va de două ori, prioritatea lui este pe prim-plan! Doamne ajută-vă, să luați decizia bună pentru dumneavoastră!”, a fost opinia Vioricăi.

„Grădinița de stat din Florești are programul de la ora 7.30 pana la 17.30 program prelungit, la program scurt este de 4 ore și puteți opta după care vreți dvs”, a mai adăugat Oana.

Altcineva i-a spus că există în zonă suficiente multinaționale care angajează de cele mai multe ori remote, astfel că ar putea lucra liniștită de acasă.

„Multinaționalele, mai ales cele în servicii clienți, angajează în 80% de cazuri remote că stai la sat, că stai în oraș ,atâta timp cât ai internet bun, ei îți oferă pc-ul/laptopul ce-ți trebuie. Dacă știi mai multe limbi străine, și mai bine. Plătesc foarte bine pe limbile puțin știute de oameni. E plin de joburi remote. Noi stăm în Florești și asta facem, fără ajutor și 2 copii. Poți cere un program mai flexibil. Să fim sinceri, cine îți oferă un program flexibil oriunde în lumea asta când ai copii? Ori e part time, ori e afacerea ta, ori stai acasă, dar în rest toți au cerințe. Faptul că e deja de acasă vine cu super cheltuieli mai mici, plus poți lucra și cu copiii lângă tine și nu pierzi atâta timp pe drumuri”, a mai punctat altcineva.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite