Umbra lui Trump la Casa Albă. Îngrijorarea unui expert român: „Ar putea scoate SUA din NATO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump e tot mai popular și conduce detașat în ultimele sondaje, în timp ce Joe Biden e în picaj. Chestionați de „Adevărul”, politologii Marius Ghincea și Cristian Pîrvulescu susțin că o victorie a republicanului în alegerile din 2024 ar putea însemna oprirea sprijinului american pentru Ucraina și ar putea duce chiar până la desființarea NATO.

Donald Trump e tot mai popular în SUA. FOTO Profimedia
Donald Trump e tot mai popular în SUA. FOTO Profimedia

Țările Uniunii Europene privesc cu îngrijorare spre Statele Unite, acolo unde Donald Trump e din nou pe cai mari și conduce detașat în sondaje. Politico amintește că în precedentul său mandat Trump a tratat cu răceală Europa și prevestește vremuri grele, dacă republicanul va câștiga alegerile prezidențiale.

„Adevărul” a discutat pe această temă pe expertul în securitate Marius Ghincea, profesor la Syracuse University, în SUA şi cercetător la Institutul Universitar European, și cu politologul Cristian Pîrvulescu, de la SNSPA. Amândoi consideră că o eventuală realegere a lui Donald Trump ar reprezenta un scenariu de nedorit pentru aliații europeni ai Statelor Unite ale Americii.

„Ar putea scoate SUA din NATO”

Marius Ghincea merge și mai departe și spune că odată reales, Trump ar putea merge până acolo încât să desființeze practic NATO. „Dacă câștigă Trump, mi-e teamă că se cam termină cu NATO. Din punctul meu de vedere, dacă câștigă Trump un al doilea mandat, NATO se termină într-un an de zile”, punctează Ghincea.

Pentru europeni, lucrurile s-ar complica enorm. Asta pentru că, cel puțin în acest moment, Uniunea Europeană ar fi vulnerabilă. Și chiar dacă există conceptul autonomiei strategice europene, promovat intens de liderii francezi, Bruxelles-ul nu este încă pregătit pentru așa ceva.

„În cazul în care câștigă Trump, rezultatul va fi că europenii vor fi nevoiți de voie de nevoie să construiască un cadru de apărare și securitate europeană sub politică comună de apărare și securitate care să fie mult mai solid. Și care practic să complementeze sau dacă nu chiar să înlocuiască NATO pentru a-și asigura singuri securitatea, dacă Donald Trump devine președinte și retrage Statele Unite din Alianța Atlantică”, mai spune Ghincea.

Cel mai probabil, dacă Donald Trump ar ajunge la putere, sprijinul acordat de Statele Unite ale Americii Ucrainei ar fi, dacă nu oprit în totalitate, oricum mult redus, ceea ce ar stabili deznodământul războiului ruso-ucrainean.

„Dacă va fi ales, Trump va reduce semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina, iar europenii nu pot să îl înlocuiască. Uniunea Europeană nu are acești bani și nici tehnologia Statelor Unite. Și chiar dacă europenii ar face sacrificii și ar găsi până șa urmă fonduri, efectiv n-ai de unde să iei acel echipament militar pe care America îl oferă constant Ucrainei în momentul de față. Asta ar pune Ucraina într-o dilema strategică. Și pe europeni la fel, iar rușii ar profita din plin”, conchide Ghincea.

Greșeala lui Biden

Și Cristian Pîrvulescu crede că scenariul cu Donald Trump din nou la Casa Albă nu este unul de dorit pentru europeni. Cunoscutul analist remarcă însă și un alt aspect. Chiar dacă victoria lui Joe Biden a fost primită cu mult entuziasm în capitalele europene, de numele lui se leagă și un capitol care complică oarecum relațiile transatlantice și le tensionează.

Este vorba despre Legea de reducere a inflației (IRA), adoptată anul trecut de administrația Biden și care oferă 370 de miliarde de dolari în reduceri de taxe și subvenții pentru a stimula producția internă de semiconductori, vehicule electrice, baterii, parcuri eoliene, panouri solare și multe altele. Este o lege care complică foarte mult relațiile economice transatlantice și care a provocat furie la Bruxelles, dar mai ales la Berlin și Paris.

Astfel, remarcă reputatul analist politic, relațiile dintre SUA și Uniunea Europeană sunt excelente pe plan politic și strategic, iar cele două părți au reînviat practic NATO după ce, în timpul lui Trump, alianța strategică se afla în „moarte cerebrală”, așa cum declara președintele Franței, Emmanuel Macron. Însă pe cât de bune sunt relațiile politice, pe atât de complicate sunt cele economice. Iar de acest lucru pot profita China și Rusia, țări care jubilează privind neînțelegerile comerciale dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

„Interesul chinezilor și al rușilor este de a ne îndepărta de americani, dar este interesul americanilor, adică politica lui Joe Biden este contrară tuturor promisiunilor pe care le-a făcut. Este trumpistă de-a dreptul politica protecționistă și este și împotriva intereselor pe termen mediu și lung al Statelor Unite ale Americii. Pentru că orice relație de concurență agresivă, economică cu Uniunea Europeană nu face decât să apropie Uniunea Europeană de China, să împingă Uniunea Europeană spre China. Iar Uniunea Europeană nu este astăzi foarte dornică să facă o asemenea mișcare. Este pur și simplu obligată. Este o relație asimetrică cât se poate de clară. Adică în NATO suntem împreună, dar din punct de vedere economic suntem concurenți. Este absolut aberant”, consideră Pîrvulescu.

Ungurii și polonezii jubilează, Bruxelles-ul se îngrijorează

Există însă și lideri europeni, chiar din Uniunea Europeană, care chiar își doresc ca Donald Trump să fie reales. Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu face niciun secret din acest lucru. Orban nu a ezitat să declare, într-un interviu acordat cunoscutului om de televiziune Tucker Carlson, că realegerea lui Trump ar putea salva Occidentul și ar pune capăt războiului.

„Dacă ar fi fost preşedinte când a început invazia rusă, ruşii nu ar fi putut face asta. Trump este cel care poate salva lumea occidentală şi poate întreaga umanitate”, a spus şeful statului ungar.

Pe de altă parte, Donald Trump este extrem de apreciat și în Polonia. Paradoxal, deși Joe Biden a sprijinit constant această țară și a vizitat Varșovia, e mai puțin apreciat. În schimb, Trump este cel care se bucură de simpatie și din partea partidului Lege și Justiție, câștigătorul ultimelor alegeri și cel mai bine clasat în sondaje înaintea alegerilor de la finalul acestui an.

Ce se întâmplă în SUA

Steaua lui Donald Trump pare să răsară din nou, după ce a pierdut ultimele alegeri în fața lui Joe Biden. Paradoxal, fostul președinte pare să beneficieze de pe urma scandalurilor în care este implicat, iar alegătorii săi îl privesc ca pe o victimă. Faptul că Trump a fost anchetat de procurori recunoscuți a fi republicani și judecat de judecători cu simpatii republicane declarate i-a făcut pe mulți americani să creadă că miliardarul este acum ținta rivalilor săi politici care ar încerca prin orice mijloacele să îl trimită la închisoare.

Și chiar dacă Trump nu a obținut încă nominalizarea republicanilor pentru a fi candidatul acestui partid la alegeri, cei mai mulți analiști cred că va fi o simplă formalitate. Ultimele sondaje arată că Trump este cu cel puțin 10 procente în fața oricărui contracandidat. Între timp, cota de popularitate a marelui său rival, președintele în exercițiu Joe Biden, a ajuns la cele joase cote. Ratingul de aprobare a președintelui american Joe Biden a scăzut cu 19 puncte procentuale, ajungând la minime ale mandatului în ceea ce privește economia și imigrația, arată un sondaj recent ABC News/Washington Post.

Un număr record de americani sunt de părere că o duc mai rău în mandatul lui Biden, 75% consideră că este prea bătrân pentru încă patru ani la Casa Albă, iar Donald Trump este o opțiune mai atractivă retrospectiv - acestea sunt provocări serioase pentru perspectiva lui Biden de a fi reales anul viitor, potrivit ABC News.

Succesul de care se bucură Donald Trump stârnește îngrijorare în marile cancelarii europene și la Kiev, mai ales că la ultima sa vizită în SUA, președintele Volodimir Zelensky a fost tratat cu răceală de republicani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite