Provocarea lui Emil Boc: o lună fără mașină. „Eliminați risipa”

0
Publicat:

Primarul Clujului, Emil Boc, dă soluții clujenilor privind criza energetică. În plus, el îi provoacă pe clujeni să renunțe la mașină și să facă tot mai mulți pași, ca răspuns la provocarea orașului lituanian Tauragė.

Emil Boc obișnuiește să vină pe jos la muncă. FOTO: Știri de Cluj
Emil Boc obișnuiește să vină pe jos la muncă. FOTO: Știri de Cluj

Primarul Clujului, Emil Boc, are o abordare moderată în ceea ce privește criza energetică provocată de războiul din Ucraina. 

Nu trebuie să renunți nici la duș, nici să închizi iluminatul public...În primul rând, trebuie să elimini risipa. Trebuie să stingi becul care înainte funcționa toată noaptea fără să te intereseze dacă e aprins sau nu. Acum să te intereseze. Pur și simplu, fiecare să își caute acasă soluții de eliminare a risipei. Prin eliminarea risipei facem ceea ce trebuie și pentru România, și pentru Europa”, a spus Boc, la ZIUA LIVE. 

O lună pe jos

Primarul i-a mai îndemnat pe clujeni să circule fără mașini, în cadrul unei provocări lansate de orașul lituanian Tauragė: o lună fără mașină. 

Reamintesc că orașul nostru a fost selectat de către Comisia Europeană să facă parte din rândul primelor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030. În acest cadru, orașul lituanian Taurage ne invită la Challengeul 100 Sustainable Cities în aplicația #walk15”, a precizat edilul.

Pe scurt, clujenii trebuie să-și descarce aplicația care le va număra pașii, care se vor cumula cu cei ai oamenilor din alte orașe din Europa care participă la provocare, iar pentru fiecare „înconjur al Pământului” pe care îl facem împreună, municipalitatea din Taurage va planta 100 de copaci, cu obiectivul de 10.000 de copaci.

Mai multe informații aici 

Provocarea ține din 16 septembrie până în 16 octombrie. 

Primarul a susținut că părinții din localitățile din zona metropolitană ar trebui să încerce să-și ducă copiii cât mai aproape de casă: „Părinții nu pot fi condamnați că vor să-și aducă copiii la cele mai bune școli din oraș. Condamnabil e că nu s-au făcut școli, creșe și grădinițe în zona metropolitană și nu s-a investit în creșterea calității educației de aici.

Săptămâna europeană a mobilității

Primăria Cluj îi invită pe clujeni să se implice în Săptămâna Europeană a Mobilității - o campanie anuală la nivel european privind mobilitatea urbană sustenabilă - ce se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie.

Comisia Europeană organizează această campanie cu scopul de a promova schimbarea comportamentului cetățenilor în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de micromobilitate. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este „Conexiuni mai bune”.

Pe scurt, cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității subliniem următoarele programe aflate în desfășurare la Cluj-Napoca:

- 16 septembrie - Vinerea Verde, program prin care transportul public este gratuit în municipiul Cluj-Napoca în fiecare zi de vineri;

- A fost demarat un proiect pilot pentru încurajarea colectării selective și folosirea transportului public - în schimbul a 15 ambalaje reciclate la containerele dedicate se oferă un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban. Aparatele pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje - sticlă, plastic, aluminiu/metal - pot fi găsite la Piața agroalimentară Zorilor, respectiv la Piața agroalimentară Flora;

- Transportul elevilor cu autobuzele școlare a fost reluat pe cele 14 trasee existente (din cartierele Mănăștur, Zorilor - Făget, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, zona Iris și Lombului);

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite