Alianţa Vestului, zero realizări în patru ani. A fost doar un exerciţiu politic eşuat

0
0
Cei patru primari din Alianţa Vestului FOTO Opiniatimisoarei.ro
Cei patru primari din Alianţa Vestului FOTO Opiniatimisoarei.ro

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul Oradei, Ilie Bolojan, şi primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, au semnat, în decembrie 2018, documentul de înfiinţare a Alianţei Vestului.

În urmă cu patru ani, în 2018, patru primari înfiinţau „Alianţa Vestului”, o structură administrativ-politică formată din cele mai mari oraşe vestice ale României, Cluj-Napoca – Oradea – Arad – Timişoara, din dorinţa de a atrage mai facil fonduri europene, investitori şi pentru a susţine descentralizarea. 

Metro Urban atrage atenţia că din 2018 până în 2022, această asociere nu a produs niciun rezultat semnificativ: niciun proiect major cu finanţare europeană atrase, zero mari investitori aduşi de Alianţa Vestului şi zero discuţii şi măsuri legate de descentralizare. 

„Deşi scopul alianţei era unul clar, realizarea unor proiecte folosind fonduri europene, nici măcar atragerea unor fonduri guvernamentale pentru finalizarea unor proiecte importante, regionale, nu a fost pusă în practică. Autostrada Transilvaniei, Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea aeroporturilor (excepţia fiind Oradea, unde investiţiile sunt vizibile) sunt finalizate şi noi, contribuabilii, nu ştim? 

Până la urmă a fost un exerciţiu de PR politic sau doar o incapacitate administrativă de a accesa fonduri europene şi de a aduce mari investitori în vest? Pentru Cluj-Napoca şi zona metropolitană această alianţă nu a însemnat nimic”, a declarat Mihai Curteanu, preşedintele ONG-ului de la Metro Urban. 

Dacă Alianţa Vestului a fost doar un exerciţiu politic, „Alianţa Apusenilor” şi colaborarea judeţelor Bihor-Arad la drumul expres Oradea-Arad a produs deja rezultate. 

„Observăm totuşi, că fără prea multă lăudăroşenie şi PR politic, unele colaborări judeţene au fost fructoase şi aici mă refer la drumul expres Oradea-Arad, care a fost preluat de la CNAIR de asocierea consiliilor judeţene şi primăriilor reşedinţă de judeţ din Bihor şi Arad, pentru a-l derula în parteneriat cu CNAIR, dar şi la Alianţa Apusenilor - preşedinţii Consiliilor Judeţene Alba, Bihor şi Cluj au convenit încheierea unui acord de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii şi a turismului din Munţii Apuseni – care a produs deja reabilitarea mai multor drumuri judeţene care au interconectat localităţi vecine din Bihor, Cluj şi Alba, în Munţii Apuseni. 

Cu siguranţă că Alianţa Vestului a fost doar o poveste politică, electorală”, a declarat Horia Nasra, deputat al României în perioada 2016-2020. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

DOCUMENT A fost înfiinţată Alianţa Vestului. Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj – Napoca se asociază ca să atragă bani europeni pentru proiecte majore

Se semnează la Timişoara documentele de temelie pentru Alianţa Vestului. Patru oraşe mari din România vor să se dezvolte armonios

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite