Proteste reluate la Mechel Câmpia Turzii. Foştii angajaţi vor ieşi în stradă toată săptămâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de angajaţi disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii protestează în faţa societăţii, faţă de neplata salariilor compensatorii. Liderul de sindicat Ioan Pascu a susţinut că oamenii sunt hotărâţi să protesteze, în fiecare zi, până le vor intra banii. Noul patronat a dat asigurări că banii vor intra în 15 martie.

Protestatarii s-au adunat, luni dimineaţă, la ora 9.00, în faţa combinatului, şi au spus că vor protesta în fiecare zi a săptămânii între orele 9.00 şi 13.00, nemulţumiţi de faptul că nu au primit cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. „Oamenii au obţinut autorizaţie de la Primărie pentru a protesta şi vor să iasă în stradă în fiecare zi până la vor intra banii. Oamenii nu au încredere în promisiunile noilor patroni“, a declarat Ioan Pascu, liderul de sindicat pentru Adevărul. Liderul de sindicat a mai precizat că luni dimineaţa nu a putut discuta cu nimeni din conducerea Mechel. „Cei din conducere nu sunt de găsit, se ascund de frică“, a precizat el pentru „Adevărul“. Pascu este circumspect şi în legătură cu planul de reogranizare prezentat de noii proprietari ministrului Economiei, Varujan Vosganian: „Eu nu am încredere în noul patronat, cred că sunt tot cei din vechea conducere“. 

Plângere în instanţă

Liderul de sindicat al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat luni că, dacă banii pentru plăţile compensatorii nu vor intra în cursul zilei de luni, se va depune o plângere în instanţă pentru recuperarea sumelor care se ridică la circa 500.000 de euro. "Vom depune o plângere în instanţă pentru recuperarea sumelor datorate pentru salariile compensatorii, dacă nu intră banii luni pentru foştii angajaţi. Foştii angajaţi vor protesta legal, cu aprobare de la Primăria Cluj-Napoca, până vineri, după care ar putea cere prelungirea protestului", a spus Pascu.

Au sesizat Inspectoratul de muncă

Conducerea sindicatului a depus, la sfârşitul săptămânii trecute, şi o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj în care se reclama faptul că sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost informat în legătură cu vânzarea combinatului.

Promisiunile noului patronat

Peste două sute de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie au protestat, miercurea trecută, în faţa combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joi, că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, care au protestat miercuri, însă are conturile blocate.

Tot joi, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii. Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie. 

Trei fabrici la 52 de euro

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de douăpersoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Ce a spus Ministrul Economiei

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători. Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite