Procurorii DNA au ridicat de la ISJ Cluj acte legate de organizarea celor două sesiuni de Bacalaureat. Fostul adjunct al ISJ, arestat pentru şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul DNA Cluj  FOTO: Adevărul
Sediul DNA Cluj  FOTO: Adevărul

Procurorii DNA Cluj au ridicat, luni, de la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj documentele legate de Bacalaureat 2014 de care aveau nevoie pentru anchetarea fostului inspector şcolar general adjunct Tünde Péter. Instanţa a decis marţi, 2 septembrie, ca profesoara să fie arestată preventiv pentru 30 de zile.

Documentele legate de organizarea celor două sesiuni de Bacalaureat la Cluj din acest an au ajuns la sediul DNA Cluj. „Luni, 1 septembrie, procurorii DNA Cluj au luat acele documente legate de organizarea bacalaureatului de care aveau nevoie în derularea anchetei. După ce se va finaliza ancheta DNA vom face verificări. Acum noi nu ştim cum făcea şi ce făcea, ştim doar că făcea“, afirmă inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

În acea ancheta se va vedea cine sunt profesorii asupra cărora Tünde Péter urma să-i convingă să dea note de promovare unor elevi la Bacalaureat.

„După finalizarea anchetei DNA vom face verificări ca să vedem dacă trebuie schimbate procedurile legate de organizarea examenului de Bacalaureat“, a adăugat inspectorul Cuibus.

Acesta mai spune că inspectoarea anchetată de procurorii DNA nu a avut acces la comisiile de BAC în vară, iar acum, în toamnă, a fost membru într-o comisie şi a avut acces doar la respectiva comisie.

Atribuţiile ei, împărţite inspectorilor

„Azi am ţinut o şedinţă prin care toate sarcinile doamnei Peter au fost redistribuite inspectorilor. Ea se ocupa de partea de inspecţie şcolară“, afirmă inspectorul Cuibus.

9.600 de euro pentru 5 diplome de BAC

Din ordonanţa de reţinere a procurorilor DNA Cluj reiese că inspectoarea a pretins şi primit, de la cinci persoane, fie direct, fie prin intermediar, suma de 9.600 de euro. În schimb, Peter Tunde promitea să-şi folosească influenţa ca unii candidaţi la bacalaureatul de toamnă din Cluj să ia note de promovare a examenului.

„În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins şi a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influenţa de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară şi toamnă 2014, să intervină asupra acestora şi să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidaţi pentru a le asigura promovarea examenelor. Din totalul banilor primiţi, la data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menţionat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, arată DNA Cluj.

Mai puteţi citi:

UPDATE Inspectorul şcolar general adjunct de la ISJ Cluj, arestat preventiv pentru 30 de zile. Tünde Péter a luat mită aproape 10.000 de euro

UPDATE Mită la BAC-ul de toamnă. Inspectorul şcolar general adjunct Tünde Péter, reţinut de DNA Cluj pentru trafic de influenţă în formă continuată

Bac 2014 Cluj: 26,01 % rata de promovabilitate la sesiunea de toamnă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite